Coreea de Nord impune restricţii în alegerea coafurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile din Coreea de Nord trebuie să se conformeze regulilor impuse de oficialii comunişti.  FOTO: AP
Femeile din Coreea de Nord trebuie să se conformeze regulilor impuse de oficialii comunişti.  FOTO: AP

Femeile din Coreea de Nord sunt încurajate de autorităţi să adopte un stil specific al aspectului, prin coafuri şi îmbrăcăminte asemănătoare, foarte puţin variate. Saloanele din Coreea de Nord au popularizat tipuri de coafuri aprobate special de legiuitori.

Campania celui mai conformist stat din lume sfătuieşte femeile nord coreene să adopte una dintre cele doar 18 coafuri aprobate în mod oficial de autorităţile comuniste, într-o încercare de a înăbuşi orice  influenţe din Occident.

Coafura simplă combinată cu rochia tradiţională coreeană conferă un aspect sobru, deşi există mici diferenţe între femeile căsătorite şi cele încă nemăritate. Aceleaşi reguli stricte se aplică şi bărbaţilor, care pot alege una dintre cele zece coafuri destinate lor.

Postul naţional de televiziune din Coreea de Nord a lansat în 2005 o serie de mesaje intitulate „Să ne tundem în conformitate cu stilul de viaţă socialist”, pentru a promova tunsorile scurte şi simple. Totodată, mai mulţi reporteri din presa şi radioul nord-coreean au continuat îndemnurile de conformare.

Au fost organizate filmări cu camera ascunsă pentru a-i surprinde pe nord-coreenii „rebeli”,cei care nu respectau ordinea impusă de oficiali, iar cei care aveau îndrăzneala de a purta părul tăiat într-un mod diferit erau înfieraţi cu asprime, fiind menţionat şi numele lor real.

Unele dintre motivaţiile absurde ale campaniei naţionale invocă motive medicale: de pildă, oficialii susţin că părul lung afectează activitatea creierului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite