VIDEO Prima femeie preşedinte din Coreea de Sud, Park Geun-hye

VIDEO Prima femeie preşedinte din Coreea de Sud, Park Geun-hye

Park Geun-hye a devenit prima femeie preşedinte al Coreei de Sud FOTO Reuters

Park Geun-hye, fiica fostului dictator Park Cheng-hee, a câştigat cursa prezidenţială pentru Casa Albastră, devenind astfel prima femeie preşedinte al Coreei de Sud, potrivit rezultatelor date publicităţii de biroul electoral sud-coreean.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ultima schimbare de proporţii din Asia s-a produs. Liderul partidului de guvernământ Saenuri, Park Geun-hye, se întoarce la Casa Albastră după 33 de ani, însă de data aceasta în postura de preşedinte.

Femeia în vârstă de 61 de ani „a luptat din răsputeri ca să câştige, după ce în 2007 a fost învinsă de Lee Myung-bak (n.r. - actualmente, preşedintele Coreei de Sud) în primarele partidului conservator”, notează agenţia de presă sud-coreeană Yonhap. „Reputaţia ei de politician care preţuieşte principiile şi încrederea i-a atras simpatia alegătorilor”, mai notează agenţia.

După cinci mandate de parlamentar şi mai multe legi date în beneficiul ţării sale, aflată în plină expansiune, Park Geun-hye a reuşit să obţină funcţia supremă în stat, câştigând la limită alegerile organizate pe 19 decembrie. Scorul a fost unul strâns: 50,1% la 49,9%.

În ciuda temperaturilor scăzute, milioane de sud-coreeni s-au îmbulzit să voteze încă de la deschiderea secţiilor de votare. La ora 16.00 (ora 09.00, ora României), cu doar două ore înainte de închiderea urnelor, prezenţa la vot depăşise cifra din 2007 de 63%.

Exit poll-urile date publicităţii de televiziuni importante din Coreea de Sud o dau câştigătoare pe Park, notează BBC. Există însă şi sondaje care îl dau câştigător pe contracandidatul ei, Moon Jae-in.

Fiică de dictator cu planuri măreţe pentru cea de-a patra economie a Asiei

Planurile lui Park la Casa Albastră sunt măreţe. Liderul partidului conservator doreşte implicarea mai multor femei în activităţile comerciale şi administrative ale ţării, reducerea decalajului social dintre săraci şi bogaţi şi o relaţie mai bună cu regimul de la Phenian.

Park Geun-hye a păşit pentru prima oară în Casa Albastră când avea doar 12 ani, după ce tatăl ei, Park Cheng-hee, a devenit preşedinte în urma unei lovituri de stat puse la cale chiar de el în 1961. Acesta a rămas în memoria colectivă drept salvatorul economiei naţionale, însă, în acelaşi timp, ca un dictator nemilor.

În timp ce se afla la studii în Franţa, Park Geun-hye a aflat că mama ei a fost ucisă de un asasin plătit din Coreea de Nord, aşa că a trebuit să se întoarcă în Coreea de Sud, unde a preluat atribuţiile de „Prima Doamnă”. Cinci ani mai târziu, în 1979, tatăl ei a fost ucis chiar de şeful serviciilor secrete sud-coreene.

De sub eticheta de „fiică de dictator”, Park a afirmat că dintre politicieni îl admiră cel mai mult pe tatăl ei, pentru că a iubit Coreea de Sud mai mult decât oricine şi şi-a respectat principiile. Cu toate astea, fiica de dictator le-a cerut scuze sud-coreenilor în numele tatălui ei pentru toate atrocităţile pe care acesta le-a comis în cei 18 ani cât a fost la putere.

Cronologia alegerilor prezidenţiale din Coreea de Sud

17 iunie - Moon Jae-in (59 ani) şi-a anunţat candidatura la preşedinţie

10 iulie - Park Geun-hye îşi anunţă candidatura, promiţând promovarea economiei, mărirea ajutoarelor sociale şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Coreea de Nord

20 august - Park câştigă nominalizarea din partea partidului Saenuri, pe care îl conduce. Astfel, devine prima femeie care candidează la preşedinţie din partea unui partid important sud-coreean.

16 septembrie - Moon câştiga nominalizarea din partea Partidului Democrat Unit

24 septembrie - Park cere scuze victimelor tatălui ei. Le-a cerut scuze, pentru că sondajele arătau că această „moştenire” o trage în spate şi o face să piardă procente

27 noiembrie - începe campania electorală. Pentru fotoliul de la Casa Albastră candidează şapte persoane.

13 decembrie - Rămân în competiţie Moon şi Park, între ei fiind o mică diferenţă

19 decembrie - Park devine preşedintele Coreei de Sud

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările