Sud-coreenii îşi aleg preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sud-coreenii s-au prezentat în număr mare la vot FOTO AFP
Sud-coreenii s-au prezentat în număr mare la vot FOTO AFP

Sud coreenii au început să voteze miercuri dimineaţă pentru a îşi alege noul preşedinte în cursul unui scrutin foarte strâns care s-ar putea traduce în alegerea primei femei în această funcţie în cadrul celei de-a patra economii a Asiei, relatează AFP.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 06:00 (23:00, marţi, ora României) şi se vor închide la ora locală 18:00, această zi fiind declarată zi liberă pentru a permite celor 40,5 milioane de alegători înscrişi să îşi îndeplinească responsabilităţile electorale.

Votanţii trebuie să aleagă între candidata conservatoare a Partidului Noua frontieră (PNF), Park Geun-Hye, şi adversarul liberal din cadrul principalului partid de opoziţie, Moon Jae-In, un fost militant pentru Drepturile Omului.

Înainte de acest scrutin, diferenţa între cei doi candidaţi s-a redus, avansul menţinut de la începutul campaniei în sondaje de către Park Geun-Hye a scăzut iar acum diferenţa care îi separă pe cei doi candidaţi se situează în interiorul marjelor de eroare.

Consideraţi ca fiind candidaţi ai stagnării de către o parte a electoratului sătul de corupţie şi influenţa marilor conglomerate, Park şi Moon reflectă parcursul dificil al Coreei de Sud către democraţie, fiecare aflându-se la capetele opuse ale spectrului.

Park Heun-Hye, în vârstă de 60 de ani, este fiica lui Park Chung-Hee, care a condus în regim autocrat timp de18 ani până când a fost asasinat în 1979. Mama sa a fost ucisă cu cinci ani înainte de un militant susţinător al Coreei de Nord care îl viza pe dictator.

Moon Jae-In, în vârstă de 59 de ani, este la rândul său o figură relevantă a anilor negri, adversar notoriu al militarilor care a plătit cu libertatea convingerile sale democratice în anii 1970.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite