Lagărele de muncă forţată din Coreea de Nord încă funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din satelit a lagărului de muncă forţată din Coreea de Nord, numit Camp 22
Imagine din satelit a lagărului de muncă forţată din Coreea de Nord, numit Camp 22

Contrar asigurărilor date de Coreea de Nord în iunie, că şi-a închis lagărele de muncă asemănătoare gulagurilor sovietice, imaginile surprinse din satelit demonstrează că mii de deţinuţi politici încă sunt ţinuţi în condiţii inumane în aceste închisori.

Presa din Coreea de Sud a sugerat că tabăra, oficial cunoscută sub numele de „Penal Labour Colony 22“, a fost abandonată şi deţinuţii mutaţi, scrie publicaţia britanică „The Telegraph“.

Imaginile obţinute de Comitetul American pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord indică faptul că tabăra încă funcţionează. „Recoltarea culturilor continuă, la fel şi producţia cărbunelui, ceea ce face să fie foarte clar că tabăra nu a fost închisă şi că autorităţile nord-coreene au transferat câţiva prizonieri în afara lagărului 22 şi i-au înlocuit cu deţinuţi din alte închisori.

Imaginile din satelit au arătat o nouă clădire pe care dezertorii au identificat-o ca fiind un centru de interogare, însă raportul a constatat că «tabăra a rămas operaţional㻓, a comunicat Comitetul American.

Tabăra este formată din mai multe facilităţi interconectate, care acoperă 217 metri pătraţi şi este înconjurată de un gard electric. Foştii gardieni care au reuşit să scape din Coreea de Nord au spus că tabăra are 1.000 de gardieni înarmaţi cu mitraliere. 

Hartă gulaguri în Coreea de Nord

Nu se cunoaşte nicio evadare a

vreunui deţinut, marea majoritate ispăşind închisoarea pe viaţă pentru crime politice, credinţe religioase sau sunt foşti membri de partid. În Tabăra 22 sunt aproximativ 50.000 de prizonieri, care fie produc mobilă, fie lucrează în minele de cărbune sau în agricultură. Se estimează că 100.000 de oameni sunt închişi în închisorile nord-coreene pentru muncă silnică.

Dezertorii au povestit despre numeroase forme de tortură practicate în Tabăra 22, precum şi faptul că experimentele medicale şi cele care implică armele se desfăşurau pe oameni, inclusiv pe copii.

„Alegerea Coreei de Nord de a ascunde şi de a denatura realitatea crudă din închisoarea politică nu mai este o opţiune. Prin imagini constante din satelit putem supraveghea lagărele, chiar dacă accesul nu ne este permis“, a declarat Greg Scarlatoiu, directorul executiv al organizaţiei pentru Drepturile Omului.

În 2011, mai mult de 120 de naţiuni din Adunarea Generală a ONU şi-au exprimat „profunda îngrijorare“ cu privire la „existenţa unui număr mare de lagăre de concentrare şi utilizarea extinsă a muncii forţate“ în Coreea de Nord.

Organizaţia Drepturilor Omului din Coreea de Nord a făcut apel la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi Programul Alimentar Mondial să acorde acces imediat în sistemul nord-coreean de gulaguri şi solicită crearea unei comisii internaţionale care să ancheteze încălcarea drepturilor omului din regiune.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite