Kirghizstan: Fiul fostului preşedinte a organizat conflictul etnic, ar arăta o înregistrare audio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O discuţie telefonică de 40 de minute dar de o calitate audio destul de slabă ar demonstra că fiul fostului preşedinte demisionar din Kirghizstan, Kurmanbek Bakiev, Maksim, ar planificat violenţele interetnice din sudul ţării, soldate cu sute de morţi.

Într-o discuţie telefonică din luna mai care circulă pe internet, un bărbat despre care localnicii spun că este Maksim, ar discuta cu o rudă despre planul de a provoca o confruntare. Potrivit traducerii, Maksim ar spune: "Trebuie să găsim 500 de nenorociţi", relatează Sunday Telegraph.

Aflat în Marea Britanie unde a cerut azil politic, Maksim spune că nu are nimic de-a face cu violenţele din sudul ţării. "Guvernul interimar mă acuză de crime în fiecare zi. Acuzaţiile sunt menite să distragă atenţia de la crimele lor. Evident că vor să mă scoată ţap ispăşitor pentru haosul din ţară".

Vicepreşedintele kirghiz Omurbek Tekebaiev a declarat: "Toată lumea este convinsă că organizatorii sunt membri ai familiei Bakiev. Potrivit informaţiilor noastre, totul a fost planificat în felul următor: în primul rând urmau să aibă loc conflicte interetnice, în urma cărora guvernul interimar ar fi trebuit să piardă controlul asupra a jumătate din ţară; apoi, revoltele urmau să se extindă în nord; ciocniri şi masacre urmau să aibă loc în Bişke. În timpul acestor evenimente, ar fi avut loc confiscări de clădiri ale statului şi asasinate ale membrilor guvernului interimar. Planurile lor au căzut".

Luptele interetnice din Kirghizstan, dintre etnicii kirghizi şi uzbeci, au izbucnit în 11 iunie în oraşul Osh, din sudul regiunii. Oraşul cu pricina este centrul de putere al fostului preşedinte kirghiz care a fugit din ţară după revolta populară din aprilie soldată cu peste 80 de morţi şi sute de răniţi.

Până acum rapoartele oficiale vorbesc de sute de morţi şi mii de răniţi, însă rapoartele neoficiale susţin că numărul victimelor ar fi de 6-7 ori mai mare

Situaţia din Kirghizstan pe scurt:

Din cei 5,3 milioane de locuitori ai Kirghizstanului, etnicii kirghizi reprezintă 69,6%, cei uzbeci - 14,5%, iar ruşii 8,4 la sută. Atât Rusia cât şi SUA au baze militare în Kirghizstan, ţară care şi-a câştigat independenţa după căderea Uniunii Sovietice, în 1991. În octombrie vor avea loc in Kirghizstan alegeri parlamentare şi un referenum privind modificarea Constituţiei. Kirghizstan este una dintre cele două ţări foste republici sovietice (cealaltă e Kazahstan) care au păstrat limba rusă ca limba oficială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite