Filipine, ţara care îşi învaţă locuitorii cum să emigreze. Academia Menajerelor ajută la crearea „eroilor naţionali“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Academia Menajerelor din Filipine, fiecare cameră este făcută pentru a exersa calităţile unei profesii de care este nevoie peste hotare FOTO BBC
În Academia Menajerelor din Filipine, fiecare cameră este făcută pentru a exersa calităţile unei profesii de care este nevoie peste hotare FOTO BBC

Filipine are una dintre cele mai rapide creşteri economice din Asia, însă ţara nu are destule slujbe pentru locuitorii săi. Aşa că, în fiecare an, Guvernul învaţă mii de persoane cum să se descurce în slujbe necesare în străinătate: există cursuri de grădinari, de menajere, de şoferi sau mecanici.

În Academia Menajerelor din Manila, la prima oră dimineaţa, exerciţiile sunt în plină desfăşurare. Un întreg escadron de femei în uniformă umflă pernele aşezate în toate colţurile încăperii, iar în bucătărie, elevii sunt introduşi în tainele preparării unei salate, povesteşte reporterul BBC.

Academia pare un platou de filmare pentru o telenovelă: fiecare cameră este aranjată în aşa fel încât să poată găzdui pe cineva. Sub scări, se află o clasă unde se pare că învăţăceii primesc lecţii de igienă, respect şi despre cum să se ocupe de bugetul unei case.

Academia Menajerelor din Filipine FOTO BBC

La bucătărie, studentele învaţă cum să prepare o salată FOTO BBC

Lecţii de formare profesională speciale pentru slujbe în străinătate

Guvernul filipinez organizează, în fiecare an, cursuri de pregătire pentru zeci de mii de menajere, şoferi, mecanici şi grădinari, cu scopul precis de a-i trimite la muncă peste hotare. Pentru stat, aceste cursuri reprezintă un câştig. Aceşti emigranţi, aproape 10 milioane, potrivit ultimelor statistici, trimit bani acasă, bani străini care reprezintă un fel de supapă de siguranţă într-o ţară care se chinuie să ofere slujbe populaţiei din ce în ce mai numeroase (cu două milioane în plus, în fiecare an).

„Suntem mândri de ceea ce facem. Suntem eroi naţionali“, spune Maria, una dintre elevele cursului de menajere. Aceasta este o frază scoasă direct din campania guvernamentală, iar femeile adunate în jurul reporterului BBC par de-a dreptul disperate s-o creadă.

Academia Menajerelor din Filipine FOTO BBC

În Academia Menajerelor se învaţă cum să speli rufe FOTO BBC

„Nu avem de ales, trebuie să ne părăsim familiile. Eu am un bebeluş acasă, dar nu pot să-l întreţin. Salariul pe care îl câştig în Kuweit o va ajuta pe mama mea să-l crească“, explică şi Evelyn, o altă cursantă.

Mulţi dintre ei, aproape toţi, se confruntă cu eventualitatea părăsirii copiilor pentru cel puţin trei ani, dacă nu mai mult. Realitatea lor este că vor avea o viaţă de servitor într-o cultură străină.

Un alt mod de creştere a economiei: procesul de externalizare al afacerilor

Pe lângă trimiterea muncitorilor peste hotare, un alt fenomen ajută la menţinerea economiei filipineze: BPO – business process outsourcing, adică procesul de externalizare al afacerilor sau, după cum îl denumeşte BBC, „dezvoltarea economiei de tip call-center“. Din ce în ce mai multe companii occidentale şi-au mutat acest tip de operaţiuni în Filipine.

„Deja am ocupat India“, spune Dyne Tubbs, manager call-center la compania Transcom, care se laudă cu telefonistele filipineze care preiau apeluri pentru compania britanică de transport.

Academia Menajerelor din Filipine FOTO BBC

Call-center-ele au ajuns foarte căutate pentru că angajaţii vorbesc engleză fără accent FOTO BBC

Companiile britanice ne iubesc pentru că engleza noastră nu este accentuată. Cei mai buni absolvenţi de facultate de la noi se luptă pentru un post în call-center. Noi îi chemăm doar pe cei mai deştepţi. După ce termină pregătirea, ei chiar devin specialişti şi în sarcasmul englezesc“, explică Tubbs.

În lupta cu suprapopularea, preoţii au pierdut, iar prezervativul şi sterilizarea au câştigat

O treime din populaţia filipineză are sub 15 ani. Ţara poate că a găsit o nişă unică în economia globală, însă rata curentă de creştere economică (care este impresionantă), nu va susţine o populaţie care se va dubla, de la 100 la 200 de milioane, în doar 30 de ani, continuă BBC.

De aceea, Jane Judilla poate deţine cheia viitorului economic al ţării. Jane nu este nici antreprenor şi nici politician, este o asistentă socială care-şi petrece zilele în mahalalele cele mai periculoase din capitala ţării.

Mulţumită unei legi adoptate cu greutate de guvern, anul trecut, ea are acum voie să ofere celor mai săraci filipinezi acces gratuit la prezervative, la pilule contraceptive şi chiar sterilizare pentru femeile care o doresc. Biserica Catolică, care are în rândurile ei aproape 90% dintre filipinezi, s-a luptat din toate puterile ca această iniţiativă să fie respinsă, însă a pierdut.

Judilla o prezintă pe Sheralyn Gonzales, o femeie de 30 de ani care are 10 copii şi un altul pe drum. „Voi fi fericită când nasc copilul şi apoi să pot fi sterilizată. Cel mai mare copil al meu a renunţat la şcoală şi abia ne permitem educaţia pentru ceilalţi. Le spun copiilor mei să facă doar doi copii, şi apoi să folosească mijloace contraceptive“, explică Sheralyn.

Dacă următoarea generaţie va ţine cont de sfaturile lui Jane, viitorul ţării sună promiţător. Dacă nu, zeci de milioane de tineri filipinezi se vor găsi blocaţi în capcana sărăciei, încă dependenţi de munca din străinătate, conchide BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite