Expert: Demonstraţia impresionantă de forţă a Chinei nu este o garanţie că ar obţine o victorie facilă în faţa Taiwanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nave de război FOTO AFP
Nave de război FOTO AFP

China ar trebui să arunce în luptă două milioane de soldaţi într-o eventuală invazie a Taiwanului, dar chiar şi în acest caz riscă să sufere eşecuri de proporţiile celor ale armatei ruse în Ucraina, relatează The Sun citând analize şi estimări ale experţilor.

Potrivit expertului american în materie de China şi jurnalistului Ian Williams, China ar avea şanse reale împotriva insulei Taiwan doar dacă ar fi pregătită să angajeze în invazie circa două milioane de soldaţi.

China a lansat cele mai ample exerciţii militare din istoria sa, trimiţând avioane de vânătoare, nave de război şi rachete balistice  în ceea ce analiştii consideră drept simulări ale blocării şi invadării Taiwanului. Deşi trebuiau să fie încheiate duminică, acestea au continuat luni. Drept răspuns Taiwanul organizează propriile simulări cu muniţie reală ce sunt menite să pregătească apărarea insulei în cazul unei invazii.

"China utilizează exerciţiile pentru a pregăti o invazie în Taiwan. Au loc exerciţii militare la scară largă, lansări de rachete, precum şi atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare şi de coerciţie economică într-o tentativă de a slăbi moralul populaţiei în Taiwan", a avertizat marţi Joseph Wu, ministrul taiwanez de externe.

Într-un articol publicat în „The Times”, Ian Williams scrie că „Ucraina a demonstrat faptul că o forţă inferioară poate zădărnici planurile ambiţioase ale unui adversar mult mai mare şi mai puternic, fiind obiect de studiu de ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan.

Expertul a calificat exerciţiile militare chineze - în urma cărora avioane şi nave de lupte au trecut pentru scurt timp dincolo de linia de demarcaţie dintre insulă şi China continentală – drept „tantrum militarizat”. El spune că această demonstraţie impresionantă de forţă nu i-ar asigura însă o victorie facilă Chinei, eventual de tipul celei fulger pe care a încercat-o Moscova în Ucraina prin asaltul asupra Kievului.

Spre deosebire de Ucraina, Taiwanul este o insulă ce vine cu un teren destul de dur pentru potenţiali invadatori – pentru a o cuceri, armata chineză ar trebui să reuşească debarcarea sau paraşutarea pe vânt puternic şi posibil într-o ploaie de lovituri. Or, se crede că doar 14 plaje ale insulei ar furniza condiţiile potrivite pentru o debarcare la scara necesară unei invazii de succes.

„Strategii taiwanezi au asemănat apele care separă ţara lor de China drumului parcurs de trupele ruse către Kiev, unde armata rusă a fost în cele din urmă respinsă”, a scris Williams.

Totodată, strategii taiwanezi apreciază că ar exista două ferestre realiste de oportunitate pentru acest gen de operaţiuni, şi anume între sfârşitul lunii martie şi luna aprilie, respectiv între septembrie şi octombrie.

Media de stat chineză a prezentat scenarii spectaculoase cu privire la desfăşurarea unui atac, în cursul căruia China ar lansa mai întâi o plaoie de rachete înspre Strâmtoarea Taiwan. Acestea ar fi totodată menite să contracareze posibile lovituri aeriene de pe orice fel de portavioane străine care ar putea încerca să intervină dinspre Marea Filipinelor, în vestul Oceanului Pacific.

Comandamentul chinez din teatrul de operaţiuni Est a anunţat luni că va desfăşura noi exerciţii militare comune antisubmarin şi de asalt maritim, confirmând temerile unor analişti din domeniul securităţii şi diplomaţi că Beijingul va menţine presiunea asupra Taiwanului, scrie Agerpres.

După plecarea preşedintei Camerei Reprezentanţilor de la Taipei vineri, China a renunţat, de asemenea, la unele linii de comunicare cu SUA, inclusiv discuţii între comandanţii militari la nivel înalt şi convorbiri despre schimbările climatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite