Aproape 40.000 de ruşi sunt blocaţi în Asia, fără bani, din cauza sancţiunilor impuse după declanşarea războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Circa 37.500 de turişti ruşi au rămas blocaţi în ţările în care se aflau în vacanţă, după măsurile restrictive impuse în urma declanşării „operaţiunii speciale” în Ucraina, dar şi imobilizarea spaţiului aerian pentru operatorul naţional al Moscovei. Aproximativ 11.500 de cetăţeni ruşi se află în Sri Lanka, peste 19.000 în Bali, iar 7.000 în Thailanda. Potrivit The Economist, revenirea lor în Moscova este aproape imposibilă.

La începutul anului cei mai mulţi turişti aleg plajele din Asia pentru a scăpa de frigul din Rusia. Pe 24 februarie, vacanţele lor s-au încheiat subit, când Rusia a declanşat războiul în Ucraina, provocând multe ţări să impună sancţiuni.  

Măsurile restrictive în spaţiul aerian a împins multe companii aeriene să anuleze zboruri, inclusiv transportul Moscovei – Aeroflot. 

Visa şi Mastercard au informat că din 10 martie cardurile emise în Rusia nu vor mai fi funcţionale în străinătate. Fără acces la conturile lor bancare, mulţi turişti ruşi au întâmpinat dificultăţi în a-şi găsi mijloace de a se întoarce în ţară. 

Un web-designer, Ivan Klokov, 36 de ani, se afla în Phuket, în vacanţă pe o insulă thailandeză, şi a fost constrâns să se mute de mai multe ori la o cazare mai ieftină pentru a rezista. 

Olga Bebekina, scriitoare, 31 de ani, a izbutit să retragă bani de la un bancomat din Sri Lanka înainte cu câteva zile ca ale ei carduri să fie blocate. Acesteia îi mai ajungeau banii pentru două sau trei săptămâni. 

În ajutorul lor au venit şi unele hotărâri adoptate de autorităţile locale. Guvernele au decis prelungirea vizelor turistice ruseşti cu o lună în Thailanda şi cu trei în Sri Lanka. Unii hotelieri le-au oferit turiştilor ruşi reduceri mari la cazare şi masă, printre aceştia se numără şi Toke Terkelsen, care i-a invitat pe cei care au nevoie să stea gratuit la hotelul său din Phuket: „Mai bine să stea aici decât să fie soldaţi”, a afirmat el. 

Turiştii au găsit metode de a avea acces la fondurile lor prin cumpărarea de criptomonede sau prin sisteme de transfer de bani, precum: Western Union sau TransferWise. În aceeaşi măsură, aceştia au descoperit că depozitele lor nu mai au aceeaşi valoare. Valoarea rublei a înregistrat o scădere la jumătate în săptămânile de după invazie. Potrivit The Economist, care a vorbit cu mai mulţi turişti, traiul din Sri Lanka, Thailanda şi Bali devenise mai mare decât cel din Rusia. 

Cu suma pe care a plătit-o Alena Murkes pentru vila ei „nu de lux, doar obişnuită” din Bali, „pot avea un apartament cu patru dormitoare în centrul Moscovei, lângă Kremlin, cu cel mai bun design în interior”. 

Deprecierea rublei i-a determinat pe ruşi, de exemplu cazul lui Ivan Klokov, să încerce să caute o soluţie pentru a se putea întoarce în ţară. Olga Bebekina îşi doreşte să locuiască în străinătate, deoarece nu crede ca va lucra prea mult în Rusia, având în vedere criza economică cu care se confruntă ţara. Acesteia îi este frică şi că autorităţile ruse o vor pedepsi pentru postările publicate pe reţelele de socializare în care critica regimul. Cu toate acestea, ea consideră că ideea de a-şi construi o nou viaţă în afara Rusiei este descurajantă şi deprimantă. Ca scriitor „viaţa mea este legată de limba rusă”, declară femeia. „Nu sunt fericită că trebuie să iau în considerare alte moduri de a-mi trăi viitorul”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite