De ce Indonezia acordă prioritate adulţilor activi în campania sa de vaccinare. Strategia sa diferită oferă o nouă bază imunităţii de turmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrători din indonezia împrăştie dezinfectanţi în aer FOTO EPA-EFE
Lucrători din indonezia împrăştie dezinfectanţi în aer FOTO EPA-EFE

Indonezia se pregăteşte de imunizarea populaţiei sale împotriva COVID-19, însă planul său este diferit de al celorlalte ţări în măsura în care va acorda prioritate adulţilor activi şi nu persoanelor în vârstă, relatează Reuters. Campania sa, ce urmăreşte obţinerea rapidă a imunităţii de turmă şi resuscitarea economiei, va fi urmărită îndeaproape de restul ţărilor care au o strategie diferită.

Ţările care au dat startul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 acordă prioritate vârstnicilor consideraţi mai vulnerabili în faţa formelor severe de boală. Abordarea Indoneziei, care are o populaţie de peste 250 de milioane de locuitori, este una diferită şi a fost analizată de experţi care s-au exprimat asupra riscurilor şi avantajelor de a imuniza adulţii activi după personalul sanitar şi lucrătorii esenţiali, şi nu vârstincii.

Indonezia, care plănuieşte să demareze campania de imunizare cu vaccinul produs de compania chineză Sinovac Biotech, a argumentat că nu dispune de date suficiente privind eficienţa vaccinului la persoane de peste 59 de ani, în condiţiile în care studiile clinice în derulare în această ţară sunt efectuate pe persoane între 18 şi 59 de ani.

„Nu suntem în rând cu trendul”, spune Siti Nadia Tarmizi, un oficial din ministerul sănătăţii, explicând că autorităţile aşteaptă recomandările de la organismul de reglementare pentru a stabili planul de vaccinare al populaţiei vârstnice.

În timp ce Marea Britanie şi SUA au început imunizările cu serul produs de Pfizer şi partenerul său BioNTech, ale căror teste clinice au arătat eficienţa pentru toate grupele de vârstă, Indonezia n-a avut acces decât la vaccinul Sinovac. Ţara a contractat 125.5 de doze de vaccin de la compania chineză, în ţară fiind deja trimisă o primă tranşă de 3 milioane.

Indonezia va primi vaccinul Pfizer abia din luna iulie în timp ce vaccinul AstraZeneca va fi distribuit din primăvară.

„Nu cred că trebuie să fim prea dogmatici în privinţa abordării celei mai corecte”, spune Peter Collignon, profesori de boli infecţioase la Universitatea Naţională din Australia adăugând că strategia poate ajuta la încetinirea transmiterii virusului, deşi nu va avea neapărat efect asupra ratei mortalităţii.

„Faptul că Indonezia procedează diferit faţă de SUA şi Europa are o valoare pentru că ne spune dacă va exista un efect mai dramatic în Indonezia spre deosebire de SUA şi Europa tocmai prin prisma strategiei diferite, însă nu cred că cineva ştie răspunsul în acest moment.

Dale Fisher, profesor de medicină la Universitatea Naţională din Singapore, spune că înţelege argumentele ce stau la baza abordării Indoneziei.

„Adulţii mai tinei din câmpul muncii sunt în general mai activi, au o viaţă socială mai intensă, călătoresc mai mult, astfel că această strategie ar trebui să scadă rata transmiterii comunitare mai rapid decât vaccinând persoanele mai vârstă. Evident adulţii mai în vârstă sunt mai expuşi riscurilor de boală severă şi moarte aşa că vaccinarea lor are un fundament la rândul său. Cred că ambele strategii sunt meritorii”.

Prin vaccinarea grupurilor mai active economic şi socială, oficialii guvernamentali speră că va fi obţinută mai rapid o imunitate de turmă, scrie Reuters.

Ministrul indonezian al sănătăţii Budi Gunadi Sadikin a argumentat că e necesar să fie vaccinaţi 181,5 milioane de oameni, adică circa 67% din populaţie pentru a fi atinsă imunitatea de turmă, ceea ce înseamnă aproape 427 de milioane de doze de vaccin.

Unii experţi se arată însă sceptici că acest lucru va fi posibil mai ales că nu sunt disponibile cercetări care să arate cert că persoanele imunizate nu mai sunt capabile să transmită virusul.

„Există încă riscul ca oamenii să poată în continuare să transmită virusul”, spune Hasbullah Thabrany, şeful Asociaţiei Economiei Sănătăţii din Indonezia.

Va contribui un vaccin la redresarea economică?

Economiştii au argumentat că un program de vaccinare de succes care să includă circa 100 de milioane de oameni va ajuta la repornirea economiei în măsura în care vor fi mai susceptibili să-şi reia activităţile economice precum consumul şi producţia.

Faisal Rachman, economist la Banca Mandiri, apreciază că persoanele din grupul de vârstă 18-59 de ani au nevoi mai mari de consum decât alte grupuri.

„Ar putea să stimuleze redresarea economică într-un ritm mai rapid decât altele întrucât consumul aferent unei gospodării contribuie cu peste 50% la economia Indoneziei”, a spus el avertizând că creşterea numărului de infectări din ţară poate duce la scăderea încrederii oamenilor că-şi pot relua activităţile.

Pandemia a împins economia Indoneziei, cea mai mare economie din sud-estul Asiei, în prima sa recesiune în peste două decenii, cu o contracţie estimată la 2.2%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite