Încă o dezertare din lagărul nord-coreean. Ambasadorul Phenianului în Italia a cerut azil într-o ţară occidentală

Încă o dezertare din lagărul nord-coreean. Ambasadorul Phenianului în Italia a cerut azil într-o ţară occidentală

Cel mai înalt diplomat nord-coreean în Italia a solicitat azil într-o ţară occidentală, relatează joi cotidianul sud-coreean JoongAng Ilbo. Aceasta constituie o dezertare majoră pentru regimul de la Phenian, relatează AFP.

Jo Song Gil, ambasadorul interimar nord-coreean în Italia, a cerut azil pentru el şi familia sa într-o ţară occidentală, se menţionează în ziarul sud-coreean care citează surse diplomatice de la Seul.
 
"El a cerut azil la începutul lunii trecute", a afirmat una dintre aceste surse citate de cotidian.
 
Potrivit acestei surse, cazul său constituie o problemă pentru autorităţile italiene care, totuşi, "îl protejează într-un loc sigur".
 
Cu toate că diplomaţii trimişi de la Phenian pleacă la reprezentanţele din străinătate fără a fi însoţiţi de membrii familiei, Jo Song Gil a ajuns în mai 2015 la Roma împreună cu soţia şi cei trei copii, ceea ce ar însemna că este vorba despre o familie privilegiată, subliniază publicaţia de la Seul, citată de France Presse.
 
Aceasta ar fi o dezertare foarte importantă ca cea din anul 2016 a fostului număr doi al ambasadei Coreii de Nord în Marea Britanie, Thae Yong-Ho, unul dintre cei mai înalţi diplomaţi din Coreea de Nord care au dezertat în ultimii ani.
 
Jo Song Gil, 48 de ani, a asigurat interimatul din octombrie 2017, când Italia a cerut ambasadorului desemnat al Coreii de Nord, Mun Jong-Nam, care nu era încă acreditat pe deplin, să părăsească ţara în semn de protest împotriva lansărilor de rachete şi a testelor nucleare efectuate de Phenian.
 
 Jo este ''cunoscut ca fiind fiul sau un ginerele unuia dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului de la Phenian'', a precizat JoongAng citând un expert neidentificat.
 
Majoritatea diplomaţilor nord-coreeni trebuie în general să lase în ţară membri ai familiilor lor, adesea copiii, pentru a nu dezerta atunci când sunt detaşaţi în străinătate.
 
Jo Song Gil, totuşi, a sosit la Roma în mai 2015 împreună cu soţia şi copiii, ceea ce sugerează că ar putea proveni dintr-o familie privilegiată, notează ziarul citat, menţionând că motivele acestei dezertări nu sunt cunoscute.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: