FOTO VIDEO Top 10 cele mai ciudate seriale de televiziune din toate timpurile
0Faptul că televiziunea a devenit mai mult o formă de divertisment decât una de informare nu este o noutate, iar serialele televizate sunt, în bună măsură, mijlocul ideal de a atrage audienţa. În istoria televiziunii au existat unele seriale ciudate, încărcate cu suspans şi care au ţinut publicul cu sufletul la gură.
Tocmai pentru a evidenţia „ciudăţeniile” televiziunii, „Huffington Post” a întocmit un top zece cu unele dintre cele mai înspăimântătoare seriale din toate timpurile, care încă fac istorie.
1.LOST - Naufragiaţii(2004 – 2010)
Creaţia trioului Jeffrez Lieber, J.J. Abrams şi Damon Lindelof este încă unul dintre cele mai de succes seriale americane şi a care a captat atenţia publicului larg pentru o perioadă îndelungată. Serialul american urmăreşte vieţile supravieţuitorilor unui accident aviatic pe o insulă tropicală misterioasă, undeva în Pacificul de Sud. Producţia este presărată cu tot felul de întâmplări destul de stranii pentru decorul unde are loc acţiunea, fapt care a atras simpatia fanilor pasionaţi de efectul „fum şi oglinzi”.
Serialul a fost produs de ABC, fiind difuzat de reţeaua ABC în Statele Unite ale Americii. În România, serialul a fost preluat pe rând de posturile AXN, TVR 1 şi Prima TV. Coloana sonoră a fost realizată de compozitorul american Michael Giacchino, cunoscut pentru melodiile sale dedicate jocurilor video. Criticii au apreciat acest serial, fapt pentru care "LOST" a beneficiat de un premiu Emmy pentru Cel mai bun serial dramatic al anului 2005. Media de audienţă în SUA era de 15,5 milioane de oameni pe episod.
2.The X-Files – Dosarele X (1993 – 2002)
„Adevărul este dincolo de noi”, este motto-ul seriei care a intrat in istoria televiziunii americane, drept cele mai longeviv serial science-fiction. Producţia a avut nouă sezoane, îmbinând elemente science-fiction, horror şi activităţi paranormale. A fost unul dintre primele seriale de succes ale reţelei americane de televiziune FOX.
Serialul urmăreşte povestea a doi agenţi FBI, Fox Mulder, interpretat de David Duchovny, şi Dana Scully, interpretată de Gillian Anderson, care primesc sarcina de a rezolva ceea ce nu s-a putut rezolva: Dosarele X sau cazuri care implică fenomene paranormale. Ulterior, au fost lansate şi două lungmetraje, în 1998 şi în 2008. Deşi a fost considerat cel mai longeviv serial science-fiction din istoria televiziunii americane, acest titlu a fost pierdut în favoarea serialului Stargate SG-1. În anul 2007, revista „Time” l-a inclus în lista „Celor mai bune 100 de seriale din istoria televiziunii”.
3.Fringe (2008 – 2013)
O altă combinaţie de universuri paralele, mitologie şi paranormal a lui J.J. Abrams a atras fanii în faţa televizoarelor pentru o scurtă perioadă de timp. "Fringe" a fost un serial science-fiction american care urmăreşte aventurile inexplicabile ale unei divizii FBI care investighează diferite asptecte ale ştiinţei „fringe” (himere, boli rare, oameni cu abilităţi psihice, teleportare etc). Aceste întâmplări erau denumite „the pattern” („tiparul” n.r.).
Serialul a fost difuzat în SUA de reţeaua de televiziune FOX, fiind descris drept o combinaţie între "X-Files", "Altered States" şi "The Twilight Zone". Episoadele erau mai lungi decât cele standard, telespectatorii fiind anunţaţi atunci când urma o pauză de reclame.
4.Carnivale (2003 – 2005)
Bine versus rău, conflictul dintre liberul arbitru şi destinul fiecăruia, creştinism şi gnosticism. Acestea sunt elementele care definesc unul dintre cele mai ciudate şi mai scurte seriale de televiziune care au rulat la canalul HBO.
Acţiunea care are loc în SUA, în timpul marii crize economice, prezintă un circ nomad în călătoria sa spre Dust Bowl, având în centrul atenţiei un tânăr fugar de 18 ani cu puteri nebănuite. Ben Hawkins, interpretat de Nick Stahl, este luat de un circ după ce a fost urmărit pentru comiterea unei crime. Impresarul circului ambulant, numit „Managementul” este înconjurat de personaje stranii cu puteri speciale. Încetul cu încetul, Hawkins îşi descoperă propriile puteri neprevăzute, chiar mortale. În paralel se urmăreşte povestea fratelui acestuia, Justin Crowe (Clancy Brown), un pastor metodist care şi-a reprimat puterile.
5.Tales From the Crypt – Aventuri în Casa Morţii (1989 – 1996)
"Tales from the Crypt" este un serial horror american bazat pe benzile desenate cu acelaşi nume din anii 1950. Serialul a rulat pe canalul HBO între 1989 şi 1996, avându-l în prim-plan pe Cryptkeeper, un personaj ciudat care spunea diverse poveşti, în care erau implicate şi celebrităţi precum Tom Hanks, Michael J. Fox sau Daniel Craig. Fiecare episod oferea prilejul spectatorilor de a fi martori la moartea unei celebrităţi. De exemplu, Arnold Schwarzenegger şi-a regizat propria moarte în cadrul unui asemenea episod.
Pentru că era difuzat pe HBO, un canal de televiziune premium, serialul a fost unul dintre puţinele de acest fel care a avut libertate deplină în faţa cenzurii şi a standardelor de televizare. Din acest motiv, HBO a permis serialului să conţină scene de violenţă sau nuditate.
6.Millennium (1996 – 1999)
O altă creaţie a lui Chris Carter, cel care a realizat şi seria "X-Files", "Millennium" este un serial de televiziune american care a fost difuzat pe Fox Network în perioada 1996 – 1999. Coloana sonoră a serialului a fost compusă de Mark Snow, acelaşi care a creat coloana sonoră a serialului "Dosarele X".
"Millennium" prezintă investigaţiile unui fost agent FBI, Frank Black, jucat de Lance Henriksen, care are puterea de a pătrunde în mintea criminalilor. El lucrează pentru un grup misterios numit „Grupul Millennium” care îl ajută în rezolvarea cazurilor. În sezonul şapte al serialului "X-Files" a existat un episod denumit „Millennium” în care personajul Frank Black îşi făcea apariţia.
7.Picket Fences (1992 – 1996)
"Picket Fences" era un serial ciudat despre viaţa normală unor oameni din orăşelul Roma, din Wisconsin. Totuşi, printre aşa-zisele evenimente „normale” se numărau vaci care dădeau naştere unor copii sau primari care luau foc spontan. Serialul a fost creat de David E. Kelley şi a rulat pe reţeaua de televiziune CBS, în SUA.
Bizareriile din cadrul show-ului erau compensate prin faptul că serialul aborda teme considerate a fi delicate, precum avortul, homosexualitatea sau poligamia. Pentru acest fapt, serialul a fost răsplătit cu 14 premii Emmy, în decursul celor patru ani în care a fost difuzat.
8.Alfred Hitchcock Presents (1955 – 1965)
Cu ceva vreme în urmă, tot ce era straniu era legat de numele lui Alfred Hitchcock, regizor şi producător de film american, considerat unul dintre cei mai influenţi regizori din istoria cinematografiei. Filmele sale celebre, precum „Rebecca”, „Suspicion” sau „Psycho” au rămas celebre prin orgininalitate şi prin suspansul provocat de talentul regizorului.
Acelaşi lucru se poate spune şi de serialul american de televiziune „Alfred Hitchcock Presents”, care prezintă o antologie de poveşti găzduite de marele regizor. La momentul lansării show-ului, Hitchcock regizase filme mai bine de trei decenii. Antologiile pline de mister, horror şi crime au determinat revista „Time” să introducă acest serial în lista „Celor mai bune 100 de show-uri din toate timpurile”. Mai mult, caricatura lui Hitchcock, imagine cu care începea show-ul, pe fundalul sonor al melodiei „Funeral March for a Marionette”, de Charles Gounod, s-au confundat pentru multă vreme cu numele marelui regizor.
9.Twin Peaks (1990 – 1991)
Probabil unul dintre cele mai de succes şi mai ciudate seriale americane care au fost realizate vreodată, „Twin Peaks” rămâne o poveste care încă ridică semne de întrebare. Serialul a fost creat de David Lynch, regizor american cunoscut pentru elementele sale de suprarealism sau imagini stranii cu elemente distincte inserate în oprele sale şi Mark Frost.
Acţiunea are loc în orăşelul Twin Peaks din statul Washington, unde agentul FBI Dale Cooper investighează cazul morţii tinerei Lara Palmer. Pe măsură ce detaliile morţii fetei ies la iveală, povestea aduce în faţă o serie de personaje de-a dreptul sinistre, precum „Doamna cu Butucul”, camionagiul Leo Johnson sau Big Ed Hurley, proprietarul unei benzinării şi soţia sa oarbă care era obsedată de draperii.
Un alt aspect celebru al serialului este folosirea repetitivă a unor motive considerate banale, cum sunt copacii, apa, bufniţele, cafeaua sau gogoşile. Pe de altă parte, "Twin Peaks" arată contrastul dintre aparenţele respectabile ale unei comunităţi liniştite şi secretele murdare ale oamenilor care o formează.
10.The Twilight Zone – Zona crepusculară (1959 – 1964)
Serialul american „Zona Crepusculară” rămâne până în ziua de astăzi unul dintre cele mai înfricoşătoare şi mai criticate programe de televiziune, din cauza faptului că a exploatat cele mai negre temeri şi anxietăţi ale fiinţei umane. Influenţa acestui serial este atât de mare încât a intrat în cultura populară şi în coşmarurile fiecărui om.
Serialul creat de Rod Serling, regizorul american cunoscut drept „angry young man” (tânărul furios - n.r.) a rulat pe pe CBS, între 1959 şi 1964, timp în care poveşti fără legătură între ele prezentau evenimente perturbatoare. În 1997, episoadele „To Serve Man” şi „It's a Good Life”, au fost clasate pe locurile 11, respectiv 31 în topul 100 al celor ma bune episoade ale tuturor timpurilor realizat de TV Guide, iar în 2002, serialul a fost clasat pe numărul 26 în top 50 TV Guide al celor mai bune show-uri de televiziune din toate timpurile.