Documentarul „Războiul Regelui“, la Pro TV: „Petru Groza mi-a spus că dacă nu semnez rapid abdicarea împuşcă o mie de tineri din închisori“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai I povesteşte despre modul în care a fost forţat să semneze rapid actul de abdicare FOTO Eduard Enea
Regele Mihai I povesteşte despre modul în care a fost forţat să semneze rapid actul de abdicare FOTO Eduard Enea

Pro TV va difuza în exclusivitate documentarul „Războiul Regelui“ pentru a marca cea de-a 150-a aniversare a Casei Regale.

Filmul, care va fi difuzat cu ocazia Zilei Regalităţii, marţi, 10 mai, de la ora 23.30, prezintă imagini şi dezvăluiri în premieră ale Regelui Mihai, ultimul şef de stat rămas în viaţă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Între interesul naţional şi suferinţa propriului popor, între promisiunile deşarte ale aliaţilor şi şantajul sovietic e singur. Şi milioane de vieţi depind de decizia lui. Ultimul şef de stat din acele vremuri rămas în viaţă, Regele Mihai I al României dezvăluie povestea deciziei unui rege care, într-un punct critic în Al Doilea Război Mondial, a renunţat la sprijinul acordat Germaniei, îndreptând România spre aliaţi şi a grăbit, astfel, sfârşitul războiului. 

Este o poveste a intrigilor de palat. O poveste a decepţiilor. De la Buckingham Palace spre Bucureşti. De la Moscova spre Washington. Semnale diplomatice pierdute, spioni, şantaj sub ameninţarea pistolului.  Şi curajul unui tânăr rege, care a îndrăznit, se arată în prezentarea documentarului. 

Cu imagini în premieră, „Războiul Regelui“ le va aduce românilor noi informaţii despre lovitura de stat pusă la cale de Regele Mihai I, prin care a înlăturat guvernarea dictatorială, într-un moment în care era conştient de faptul că poporul român nu mai putea să îndure.

Aflată la confluenţa interesului Germaniei lui Hitler şi a şantajului sovietic, România avea sa intre în Al Doilea Război Mondial cu un Rege care abia împlinise 19 ani. 

Tânărul monarh avea să schimbe însă deznodământul războiului şi chiar cursul istoriei prin deciziile sale. Mihai I, dar şi istorici şi experţi militari vorbesc în documentarul „Războiul Regelui“ despre momentele cheie ale anilor '40.

Întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, la 23 august 1944, este considerată de Wesley Clark - fost comandat al trupelor NATO - o decizie crucială a tânărului rege.

„Este remarcabil curajul pe care l-a avut majestatea sa, ca tânăr lider care a venit în sprijinul Aliaţilor în loc să continue cu maşinăria de război a lui Hitler. A dovedit abilitate politică să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste. Ai nevoie de un mare curaj pentru aşa ceva“, a declarat Wesley Clark, general în rezerva al armatei americane, fost comandant NATO, citat de stirileprotv.ro.

România avea să intre în sfera de influenţă sovietică, iar alungarea regelui devenise o problemă de timp. Scenariul lui Stalin avea să fie pus în aplicare de premierul Petru Groza.

„Petru Groza a avut o introducere în stilul caracteristic, aşa mai glumeţ, în care a spus că a venit vremea să ne despărţim elegant de monarhie şi i-a prezentat actul de abdicare“, povesteşte istoricul Ioan Scurtu. 

„Petru Groza mi-a spus că avem o mie de tineri în închisori şi dacă nu semnez rapid abdicarea, îi va împuşca pe loc. A fost foarte clar“, mărturiseşte Regele Mihai în documentarul „Războiul Regelui“. 

Abdicarea forţată a monarhului avea să arunce poporul român într-o lungă suferinţă, iar pe tânărul rege - într-un chinuitor exil de aproape jumătate de secol.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite