Antena 3 şi România TV au scăpat doar cu o somaţie pentru abaterile legate de coronavirus: cum a motivat CNA. Un singur membru a propus amenzi

Antena 3 şi România TV au scăpat doar cu o somaţie pentru abaterile legate de coronavirus: cum a motivat CNA. Un singur membru a propus amenzi

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a fost îngăduitor cu posturile de ştiri Antena 3 şi România TV, care s-au ales doar cu somaţii pentru abaterile făcute în contextul coronavirusului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Antena 3 a afişat o serie de burtiere iresponsabile imediat după ce preşedintele Iohannis a decretat stare de urgenţă, în timp ce România TV a difuzat fără verificare imagini în buclă cu „un suspect de coronavirus fugărit de medici“, clip ce s-a dovedit a fi o farsă.
 

Totuşi, CNA nu a considerat aceste abateri foarte grave, aşa că posturile de ştiri s-au ales doar cu somaţie publică, potrivit Paginademedia.ro.

Preşedintele CNA Monica Gubernat a fost cea care a propus sancţiunea, motivând că nu există o cauzalitate între burtierele Antenei 3 şi aglomeraţia din magazine, iar o asemenea concluzie ar fi chiar exagerată. Una dintre burtierele afişate de postul Intact a fost: „Alimentele s-ar putea raţionaliza de luni.“

În ceea ce priveşte cazul România TV, Gubernat consideră „ignoranţă mare“ că nu au verificat veridicitatea imaginilor.

Somaţia a fost votată de şase dintre cei opt membri prezenţi la şedinţa de pe 19 martie – Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Ramona Sorescu, Nicolae Bălaşa, Alexandru Kocsis şi Borsos Orsolya.

Răsvan Popescu a preciziat că televiziunile au fost „mai reţinute şi mai responsabile“ decât online-ul: „Nu cred că suntem în faza unui comportament de natură să sperie lumea foarte tare.“

Totuşi, a existat şi o propunere de amendare a celor două posturi cu 20.000 de lei (România TV) şi 10.000 de lei (Antena 3). Propunerea a fost făcută de Dorina Rusu, care s-a şi autosesizat în aceste cazuri, considerând că televiziunile au dat dovadă de iresponsabilitate.

„E ceva incredibil, într-o situaţia în care lumea oricum e panicată. Foarte urât şi foarte iresponsabil din partea unui post cu audienţă mare (n.r. - România TV). Antena 3 a luat cele mai rele prevederi din legea despre starea de urgenţă. E o dovadă de rea-credinţă şi de iresponsabilitate“, şi-a motivat Rusu propunerile de amendare, care au fost susţinute doar de Cristina Pocora.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările