Panică generată de divertisment: România TV, imagini cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România TV a difuzat imagini false cu un medic care aleargă un suspect de coronavirus FOTO Paginademedia.ro
România TV a difuzat imagini false cu un medic care aleargă un suspect de coronavirus FOTO Paginademedia.ro

Postul de televiziune România TV a difuzat imagini fără verificare cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici“, video care ulterior s-a dovedit a fi o farsă.

România TV a difuzat un video titrat „Suspect de coronavirus fugărit de medici în centrul Capitalei“, care prezenta o persoană îmbrăcată în alb care alerga pe altcineva. În clipul înregistrat apare la un moment dat şi o maşină cu girofare.

Imaginile au fost date fără a fi verificată anterior veridicitatea lor, iar prezentatorul postului nu a precizat cum a concluzionat că cel alergat este „un suspect de coronavirus“ şi nici de unde s-ar cunoaşte faptul că persoana care aleargă este medic, notează Paginademedia.ro.

Mai mult, Gabriela Firea a intervenit telefonic în timp ce imaginile au rulat câteva minute la România TV, pe jumătate de ecran, spunând că „astfel de situaţii“ pot apărea.

Şi reporterul România TV a transmis că imaginile „au fost filmate de un prieten“ şi ca oamenii „să nu se panicheze, că medicii nu vor să le facă niciun rău“.

La ora 21.26, brusc, imaginile au dispărut de pe ecran, iar după ce jurnalul de la ora 22.00 s-a deschis cu o altă ştire, fără nicio referire la filmul fake difuzat cu o oră mai devreme, la ora 22.20, prezentatorul România TV remarcă: „Atâta inconştienţă! Incredibil“. Apoi o introduce pe colega lui, care explică faptul că filmul a fost o farsă: „Imaginile ne-au parvenit în redacţie cu titlul medici aleargă un suspect cu coronavirus“.

Poliţia Capitalei a punctat aseară, într-un comunicat ulterior, că videoclipul a fost „filmat de trei persoane în scop de divertisment“, ulterior, chiar site-ul RomaniaTV.net publicând o ştire cu titlul „Fake news pe tema coronavirusului. Cum răspândesc nişte inconştienţi panica în Capitală VIDEO“.

„Referitor la imaginile apărute în spaţiul public, în care două persoane, dintre care una purta un costum alb, alergau, facem precizarea că acestea sunt imagini filmate de trei persoane, în scop de divertisment.

Ele au fost realizate în noaptea de 13/14 martie. Poliţişti din cadrul Secţiei 17 Poliţie, în timp ce acţionau în zona Piaţa Constituţiei, au observat persoanele respective care alergau si care au părăsit în viteză zona.

Asigurăm cetăţenii că NU a existat niciun apel 112, nicio sesizare directă nici din partea cetăţenilor şi nici din partea altor unităţi, prin care să ni se semnaleze că în vreo zonă a Capitalei există o persoană care să fugă de echipaje medicale. Poliţia Capitalei efectuează verificări pentru a stabili dacă prin publicarea pe reţelele de socializare a acestei filmări, fără exprimarea clară a faptului ca este vorba despre o glumă, a fost încălcată legislaţia în vigoare. Facem apel la cei care tratează actuala situaţie ca fiind un subiect de glumă să fie responsabili şi să nu inducă panică“, se arată în comunicat.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite