Definit drept canal de ştiri, TVR 1 ar însemna să fie unul intens şi permanent conectat la realitatea imediată. E însă din ce în ce mai evident că realitatea aceasta este una filtrată de tot mai agresiva politizare a instituţiei. Devenind în consecinţă difuzorul unei realităţi aparte. Drept de prioritate neavând decât ceea ce vrea conducerea instituţiei. Aşa cum a fost vizibil cu ocazia celor mai recente proteste de amploare (Televiziunea publică le-a prezentat cu întârziere (aici şi-au spus cuvântul  de cenzori politici inşi precum Doina Gradea, Raico Cornea, îndosariatul Cristian Zgabercea, Oana Popescu, Dorin Muntean, Sorin Burtea, adică toţi cei care iau lumină de la PSD), aşa cum se întâmplă seară de seară în emisiunea România 9.

Realizată de un jurnalist al cărui nume a intrat în folclor pentru o dubioasă şi, în acelaşi timp, derizorie afacere cu sărmăluţe, format la scoala de dezinformare şi terfelire a autenticelor valori. La Antena 3, desigur.

Maeştrii i-au fost nu numai comandantul şcolii, adică profesorul cu ani buni şi meritaţi de  închisoare, profesorul  Dan Voiculescu, ci şi Mihai Gâdea şi Mircea Badea.

Întreg acest cv mai mult decât discutabil- nu, nicidecum vreun telefon primit de la puternicii roşii ai zilei, să ne înţelegem bine!- au determinat-o pe d-na Irina Radu, fostul preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziunii- să îi ofere un contract mănos d-lui Ionuţ Cristache fiindcă- nu-i aşa?- dacă-i ordin, cu plăcere! Şi numai pentru acest delict profesional, d-na Irina Radu îşi merita demiterea, hotărâtă, de altminteri,- culmea ironiei!- chiar de majoritatea parlamentară PSD-ALDE căreia sus-numita fostă şefă  a mimat a-i fi fidelă.

Fireşte, succesoarea d-nei Irina Radu, fosta protevistă Doina Gradea, l-a păstrat în grilă pe d-nul Ionuţ Cristache. Nu, nicidecum, pentru valoarea lui profesională (care, de altminteri, nu există, omul nefiind altceva decât un agitator politic), nici fiindcă ar face audienţe (de abia dacă atinge, câteodată, 1 punct de rating), ci pentru că directoarea interimară îşi aşteaptă definitivarea pe post. Iar această definitivare stă în pixul, telefonul şi votul protectorilor politici ai insului cu pricina. Umblă vorba prin TVR că d-na Gradea ar fi vrut, totuşi, să se dezbare de balast, însă ar fi intervenit un telefon salvator dat de cine trebuie. Aşa că dl. Cristache supravieţuieşte şi îşi îndeplineşte conştiincios misiunea în numele căreia s-a operat transferul de la Antene în Calea Dorobanţi 191.

La urma urmei, multe lucruri au în comun Ionuţ Cristache şi Doina Gradea. Între altele, admiraţia pentru inşi cu dosare grele în justiţie şi lungi stagii de desăvârşire profesională prin închisori. Doamna Gradea şi-a început mandatul catastrofal şi financiar, şi editorial (TVR cheltuieşte sume imense pentru cai morţi, iată numai în aceste zile se aruncă pe fereastră bani cu ghiotura pentru Selecţia naţională Eurovision la care nu se uită mai nimeni, lunile trecute s-au pierdut sume imense pentru înmormântări şi parastase)  elogiindu-l pe fostul ei mentor şi beneficiar de cafele bine făcute, Adrian Sârbu. În plus, principalul sfătuitor al directoarei interimare a TVR este dl. Cristian Zgabercea, si el trimis în judecată pentru afaceri dubioase făcute în colaborare cu dl, Nicuşor Constantinescu. Fost mare grangur al politicii pesediste de la malul mării şi autor al unor rapturi de considerabilă amploare.

La rândul său,dl. Ionuţ Cristache dovedeşte o vădită preferinţă pentru inşi de aceeaşi teapă, fie cu condicuţă, fie cu procese de corupţie pe rol, fie abia ieşiţi de la Mititica. Gen Dan Andronic, Sorin Roşca-Stănescu. Proiectul invitării altui infractor – nimeni altul decât Sorin Ovidiu Vântu- cu ajutorul căruia dl. Cristache intenţiona să îşi rezolve mizer şi în spaţiul de emisie al Televiziunii publice o dispută personală cu dl. Gabriel Liiceanu, proiect anunţat cu surle şi trâmbiţe pe Facebook (postările nedemne pentru un jurnalist din Televiziunea publică nu o supără deloc pe directoarea interimară a TVR, dimpotrivă, pesemne îi procură plăceri sărace) fiind deocamdată amânat la presiunea presei.

Lui Andronic, lui Roşca li se alătură fie pe bani grei, fie pro bono alte trufandale, gen Ion Cristoiu, Bogdan Chirieac, Val Vâlcu, ciracii de la Catavencii şi, desigur, Marius Pieleanu, clientul marilor bordeluri.

Să fie oare acesta modul prin care TVR înţelege, prin această emisiune premium astfel calificată tot de d-na Gradea, cea care are la activ o condamnare într-un proces de insultă şi calomnie, să îşi îndeplinească misiunea publică. Aceea de a educa, a informa şi instrui.

Probabil că divertismentul e acoperit tot de emisiunea România 9 care, adesea, dobândeşte alura unei şuete de bodegă.