VIDEO Cum se naşte hitul verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUCCES Cu un mesaj ce exprimă dorinţa de aventură, un refren uşor fredonabil şi vocea inconfundabilă a lui Tudor Chirilă, piesa „Perfect fără tine“ este considerată hitul verii 2013 şi promite să treacă testul timpului.

Vara abia s-a încheiat, dar ecourile ei încă se fac auzite. „Perfect fără tine“, melodia interpretată de Tudor Chirilă şi de colegii săi din trupa Vama, este şi astăzi pe locul întâi în topul celor mai difuzate piese româneşti de la radiourile din toată ţara. Potrivit sistemului de monitorizare Media Forest, din cele 13 săptămâni ale verii, „Perfect fără tine“ a ocupat prima poziţie timp şapte săptămâni, iar „Inevitabil va fi bine“, a Andrei, şase. 

Pe locurile secunde, s-au clasat „Memories“ (Nicole Cherry), „Sus pe toc“ (Shift şi Marius Moga), „Dă-te-n dragostea mea“ (Connect-R), „Ecou“ (Elena Gheorghe şi Glance) şi „P.O.H.U.I“ (Inna şi Carla's Dreams). Numărul de difuzări, însă, e doar o un criteriu ce a făcut din „Perfect fără tine“ hitul verii 2013, potrivit experţilor.

Tinerii se regăsesc în melodia trupei Vama, deoarece contestă tabuurile şi exprimă pofta de aventură.  Andrei Partoş

POFTA DE AVENTURĂ

„«Perfect fără tine» are toate ingredientele necesare unui hit al verii: ritm reggae, un pic de comedie, un pic de dramă, linia vocală inconfundabilă a lui Tudor Chirilă, care dă bine cam pe orice gen, şi, nu în ultimul rând, marea“, spune George Vintilă despre cântecul ce benefiziază de un clip filmat la malul Mării Negre.

Piesa cu versuri compuse de Chirilă este exprimă atitudinea unei generaţii. „Melodia are un text inteligent şi simpatic în care tinerii se regăsesc, deoarece contestă tabuurile şi exprimă pofta de aventură“, spune Andrei Partoş despre versurile „Te-am înşelat, mă declar vinovat, am circumstanţe, însă, am vrut şi eu să văd cum e să fii bărbat.../Decât premiant în închisoare, mai bine repetent în drum spre mare“. „Această atitudine este mai aproape de modernitate, pentru că după '90 a existat o reacţie de respingere a pieselor cu texte siropoase“, explică realizatorul emisiunii „Psihologul Muzical“, de la Radio România Actualităţi.

vama perfect fara tine foto facebook

UN REFREN ADICTIV
Totuşi, de ce unele melodii au succes şi altele nu? Probabil că cel mai important aspect rămâne muzicalitatea. „Orice piesă cu un refren uşor de fredonat, dar bine cântat, poate deveni hit“, subliniază expertul de la Pro FM. În plus, un hit este, preferabil, „comercial“, pentru a ajunge la masele de consumatori. „Mesajul în română e mult mai uşor de digerat de public. Mai nou, termenii folosiţi uzual sunt omniprezenţi în texte, pentru un plus de fun“, analizează Vintilă. „Te pup, pa pa!“ (J Yolo), „Roata se întoarce“ (Corina) şi „E marfă tare“ (Alex Velea) sunt doar câteva exemple. „Underground-ul, prin definiţie, nu are un public numeros şi mainstream-ul va suna mereu mai «comercial»“, explică DJ Almud de la de la Kiss FM, cel mai ascultat radio la nivel naţional şi urban în vara lui 2013.

image

Mai mult, hitul provoacă simptomele dragostei: „Îţi dă fiori din prima şi creează dependenţă“, spune Almud. Această „adicţie“ intră în sângele consumatorului dacă îndeplineşte condiţia iniţială: să fie difuzată în heavy rotation. „Auzi piesa, îţi intră în cap şi subconştient o fredonezi. Este o formă de manipulare a ascultătorului“, spune Partoş despre acest „cerc vicios“. Însă difuzarea îl induce în eroare pe consumatorul care ajunge să creadă că, pe măsură ce o melodie e transmisă mai des, pe atât e mai valoroasă, aşa cum atenţionează „psihologul muzical“. Mai mult, expertul ştie că difuzarea excesivă e o sabie cu două tăişuri: aduce fani, dar îi şi poate îndepărta dacă ascultătorii ajung la suprasaturaţie.

Până la urmă, reclama vinde marfa. „Contează promovarea piesei. Cu cât o aud mai mulţi oameni, cu atât are şanse mai mari să fie plăcută de foarte mulţi dintre ei. În plus, nu trebuie ocolit niciun mediu de promovare: radio, TV, internet“, analizează Almud, producător şi compozitor, cu o experienţă de peste 10 ani în muzica românească.

Andrei Partoş ştie că strategiile isteţe de comunicare şi de marketing sporesc notorietatea, un exemplu elocvent fiind albumul „Inevitabil va fi bine“, al Andrei, ce include hitul omonim. Cântăreaţa din juriul talent-show-ului „Românii au talent“ de la Pro TV a primit Discul de Platină pentru că a vândut peste 10.000 de exemplare ale albumului distribuit la preţ promoţional într-un lanţ de hipermarketuri. 

TESTUL TIMPULUI
Cazul Andrei este, însă, o excepţie. „Azi nu mai avem o percepţie obiectivă asupra a melodiilor care sunt hit, pentru că discuţia nu se mai concentrează pe numărul de vânzări al CD-urilor, ci pe vizualizări pe YouTube şi like-uri care se pot cumpăra“, explică Partoş. Specialistul consideră că singurele certitudini pentru a stabili dacă o melodie e hit sunt spectatorii care vin la concerte şi longevitatea melodiei în timp, căci „un hit adevărat nu durează doar o vară“. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite