Ce ascultăm la Jazzy Hour, la Radio România Muzical

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mă bucur să vă anunţ că ne întâlnim în fiecare joi, la Radio România Muzical, la ora 19,  în emisiunea „Jazzy Hour”. Acolo voi transforma jazz-ul stufos şi pretenţios într-un prieten agreabil şi folositor. Pentru ediţia de joi vă propun două recomandări „A life forum”, de Gerald Clyton şi „Money Jungle - Provocative in Blue”, de Terri Lyne Carrington. Haideţi să aflăm câte ceva despre fiecare.

  • Gerald Clayton – „A Life forum”

2013 a fost un an foarte bun pentru jazz, pentru producţiile foarte bune, a fost un an în care mulţi artişti cu experienţă şi-au arătat sursele inepuizabile de inspiraţie, dar şi multe nume mai noi sau foarte noi vin cu idei excelente şi cu veşti foarte bune legate de starea artistului. Pe al treilea său album, pianistul Gerald Clayton scrie pentru un ansamblu lărgit, diferit faţă de trioul de pe albumul precedent, „Bond – The Paris sessions”, aparut în 2011. Cu această ocazie, el a adunat un grup de muzicieni cu anvergură egală, cei mai potriviţi pentru muzica acestui disc. Ambrose Akinmusire, Gretchen Parlato, Joe Sanders şi Justin Brown sunt doar câţiva dintre cei care s-au remarcat şi până acum în proiecte cu muzică inovatoare, ştiind sub orice formă să abordeze anumite stiluri, cu toate caracteristicile lor. Jazz-ul modern îşi deschide din nou teritoriile pe albumul „Life Forum”, extinzându-se chiar spre alte forme de muzică improvizată. Asta poate însemna recitarea pe un fond armonic simlpu sau compoziţii instrumentale care trec linia jazz-ului modal, a muzicii soul sau folk (desigur, fără nicio legatură cu semnificaţia locală a muzicii folk). Toţi improvizează, dar pianul are cele mai multe momente de dezvoltări nuanţate, improvizaţie extinsă şi tehnică. La asta se adaugă desigur calitatea compoziţiilor.


2.  Terri Lyne Carrington – „Money Jungle – Provocative in BlueGhici cine a primit premiul Grammy pentru jazz în 2014? Aceeaşi care în anul 2012 a primit premiul Grammy pentru albumul ”Mosaic Project”, unde a adunat mai multe voci feminine pentru un mesaj muzical puternic. De aceasta dată, artistul îşi îndreaptă atenţia asupra albumului „Money Jungle”, apărut în 1963, însemnând o adunare importantă a mai multe minţi muzicale ilustre, precum Duke Ellington, Charles Mingus şi Max Roach. Acompaniată de pianistul Gerald Clayton, de basistul Christian McBride şi de mai mulţi invitaţi, Terri Lyne Carrington nu doar reinterpretează albumul, dar şi participă la discurs cu două compoziţii proprii şi una semnată de Clayton. Nu se urmează ordinea originală a pieselor, ci mai degrabă se dezvoltă tema titlului, care şi capătă o prelungire – „Money Jungle – Provocative in Blue”. Departe de a fi un predicator autodidact, Terri Lyne Carrington subliniază prin intervaluri, groove şi citate, abuzul pe care lumea occidentală îl resimte din cauza lăcomiei arghirofile. „Trebuie să creezi probleme pentru a crea profit”, spunea odată Michael Ruppert, iar ideile de a face bani capătă forme absurde şi monstruoase în zilele noastre. Natura flexibilă, universală a bluesului se simte în compoziţiile originale ale albumului şi subliniază importanţa lui în contextul prezent al jazzului. Iar când nu ai bani, e un moment potrivit să cânţi blues. Şi Duke Ellington spunea: ”muzica ajunge când pleacă banii”.


Jazzy Hour, Radio România Muzical.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite