Nadia Comăneci este „Prinţesa Veşnică“ într-un documentar regizat de actriţa americană Katie Holmes

Nadia Comăneci este „Prinţesa Veşnică“ într-un documentar regizat de actriţa americană Katie Holmes

Documentar Nadia Comăneci. Nadia a obţinut prima notă de 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal FOTO Arhivă personală Nadia Comăneci/ Facebook

„Eternal Princess/ Prinţesa Veşnică“, un documentar de 30 de minute regizat de actriţa americană Katie Holmes, care prezintă viaţa extraordinară a gimnastei Nadia Comăneci, va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film Tribeca de la New York, care se va desfăşura în perioada 15-26 aprilie, scrie Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit „Indie Wire“, filmul prezintă „extraordinara viaţă a faimoasei gimnaste române Nadia Comăneci, care, la vârsta de 14 ani, a obţinut primul 10 perfect, în timpul Olimpiadei din 1976, şi care, acum, este o mamă iubitoare, filantrop şi un nume marcant în sport“, notează Mediafax.

Nadia Comăneci şi Katie Holmes sunt prietene, în luna februarie, actriţa publicând o fotografie pe contul său de Instagram în care era surprinsă făcând stretching alături de fosta gimnastă română. „Întinzându-mă pe acoperiş cu minunata mea prietenă Nadia“, a fost mesajul care însoţea fotografia.

Performanţele din palmaresul său i-au adus multe superlative, preferate fiind „Zeiţa de la Montréal“ şi „Fata de Aur a gimnasticii“, iar în zilele noastre, la mai bine de trei decenii de când s-a retras, când se vorbeşte despre istoria sportului românesc, invariabil este pomenit şi numele Nadiei Comăneci
 
Nadia Comăneci, în vârstă de 53 de ani, este considerată cea mai mare sportivă din istoria gimnasticii. Şi-a început cariera la 11 ani, iar în 1984 când s-a lăsat de sportul de performanţă era cea mai titrată gimnastă din toate timpurile. 
 
La Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a devenit prima gimnastă din era modernă a acestui sport care a primit nota 10, după prestaţia ei la paralele inegale. Până la sfârşitul competiţiei, gimnasta din România a mai obţinut încă şase note de zece. De-a lungul carierei, a câştigat cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice, două de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi nouă de aur, două de argint şi una de bronz la Campionatele Europene.
 
În 1989 a fugit din România comunistă, iar ulterior s-a căsătorit cu fostul gimnast american Bart Conner, alături de care are un băieţel, Dylan Paul (opt ani).
 
Festivalul Internaţional de Film Tribeca a fost înfiinţat de Robert de Niro în 2002, pentru a revitaliza viaţa socială şi activităţile economice din Manhattan, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, şi pentru a promova oraşul New York pe harta centrelor cinematografice internaţionale. Peste 6.200 de filme, provenind inclusiv din ţări care reprezintă teritorii insolite pe harta cinematografică mondială, precum Costa Rica, Islanda, Albania şi Africa de Sud, vor rula în cadrul ediţei din acest an, ce se va desfăşura în perioada 15 - 26 aprilie.
 
De asemenea, documentarul „Toto şi surorile lui“, semnat de Alexander Nanau, va fi proiectat în premieră nord-americană la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Tribeca de la New York, în secţiunea Viewpoints, care, anul acesta, se concentrează pe tema identităţii.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: