Premiera săptămânii: „Hercules“, „un film pasionant de absurd“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul de acţiune şi aventură „Hercules“, cu Dwayne „The Rock“ Johnson în rolul semizeului Hercule din Grecia antică, are astăzi premiera în cinematografele din România. În ciuda noii viziuni artistice - Hercule se transformă din pe semizeu într-un om simplu - Dwayne Johnson nu a convins în acest rol, iar acţiunea conţine prea multe scene de luptă corp la corp.

Regizat de Brett Ratner, „Hercules“ îi are în distribuţie pe Dwayne Johnson (Hercule), topmodelul Irina Shyak (Megara), Ian McShane (Amphiaraus), Rufus Sewell (Autolycus), Ingrid Bolsø Berdal (Atalanta), Joseph Fiennes (Regele Eurystheus), Joe Anderson (Phineus), Peter Mullan (Sitacles), Aksel Hennie (Tydeus) şi John Hurt (Cotys), la bază stând romanul grafic „Hercules: The Tharacian Wars“. Acesta este al doilea film produs şi lansat în 2014 de Paramount Pictures care îl are în centrul atenţiei pe Hercule, după „The Legend of Hercules“.

Chinuit de amintirea unui bărbat din trecut, Hercule devine mercenar. Alături de cinci camarazi devotaţi porneşte spre vechea Grecie punându-se în slujba celor bogaţi şi folosindu-se de reputaţia sa legendară pentru a-şi intimida duşmanii. Dar când mărinimosul conducător al Traciei şi fiica sa îi cer ajutorul pentru a învinge un sălbatic şi înspăimântător comandant militar, Hercule vede în asta o ocazie de a face ca binele să triumfe şi dreptatea să iasă la iveală. Astfel, el trebuie să redevină eroul de altă dată, trebuie să se ridice la nivelul propriei legende şi trebuie să redevină Hercule, arată cinemagia.ro desfăşurarea evenimentelor.

Filosofia imperativă a filmului: „«Nu sta pur şi simplu, omoară pe cineva»“

Criticii au primit filmul cu opinii diverse, oferindu-i şanse de reuşită în jurul valorii de 69%, IMDb dându-i nota de 7,2. Dacă majoritatea producţiilor care abordează perioade de timp mitice oferă personajelor secvenţe în care pot schimba mai multe replici şi în care pot dezvolta relaţii amoroase sau pot complota împotriva cuiva, Hercule al anului 2014 inversează formula şi aproape întreaga acţiune se rezumă la luptele corp la corp.

Ridicolul platitudinii noului film a fost subliniat perfect de Geoffrey Macnab, de la „The Independent“. „«Hercules» este „un film pasionant de absurd“. Filosofia imperativă a filmului este exprimată perfect de Autolycus (Rufus Sewell), unul dintre acoliţii marelui Hercule, atunci când strigă, fără a se adresa cuiva anume: «Nu sta pur şi simplu, omoară pe cineva»“, arată criticul, care evidenţiază că într-o perioadă mitică a lumii zeii lipsesc din peisaj.

Pe de altă parte, personajul regizorului Brett Ratner are o îmbunătăţire vizibilă faţă de cel din „The Legend of Hercules“. Este o peliculă grandios organizată, cu un fir epic distractiv şi o aventură de modă veche care îl aduce pe fiul lui Zeus la dimensiunea unui om normal, lucru nemaiîntâlnit într-un alt film cu acest personaj.

hercules foto cinemagia.ro

Dwayne „The Rock“ Johnson, în rolul lui Hercule FOTO cinemagia.ro

Şlefuirea marginilor dure ale personajului

Filmul lui Ratner trebuie să datoreze această premisă regretatului autor Steve Moore, creator al unei serii de cinci benzi desenate, „Hercules: The Thracian Wars“, în care eroul era prezentat ca fiind un om de rând, mai degrabă decât un trimis al zeilor, paternitatea sa divină fiind o legendă utilă şi nimic mai mult. Pentru versiunea de pe marele ecran, scenariştii au şlefuit multe dintre marginile dure evidenţiate de Moore în benzile desenate (temperamentul volatil şi presupusa bisexualitate) pentru a da naştere unui personaj mai apropiat de familiile care vor privi acţiunea. În acelaşi timp, producătorii au construit ideea războinicului-erou, inventând explicaţii practice care să aibă legătură cu lumea reală pentru faptele sale supraomeneşti.

Filosofia imperativă a filmului este exprimată perfect de Autolycus (Rufus Sewell), unul dintre acoliţii marelui Hercule, atunci când strigă, fără a se adresa cuiva anume: «Nu sta pur şi simplu, omoară pe cineva» Geoffrey Macnab, critic „The Independent“

Mai puţin sadică, mai puţin violentă, mai puţin convingătoare

Cu o durată de 90 de minute, comparabil mai scurt faţă de „Căpitanul America: Războinicul Iernii“ (136 de minute) sau „Transformers: Exterminarea“ (aproximativ trei ore), filmul este de multe ori greoi şi modest. Starul Dwayne „The Rock“ Johnson reuşeşte să ucidă legiuni întregi de luptători fără a fi sadic, pelicula fiind mai puţin violentă decât „300“ şi mai puţin convingătoare decât „Gladiatorul“, filme cu eroi antici. Pe de altă parte, tocmai această simplitate poate să atragă fanii personajului şi să adune sume impresionante la box office, apreciază jurnaliştii de la „The Hollywood Reporter“.

hercules foto cinemagia.ro

Dwayne Johnson şi-a arătat muşchii în „Hercules“ FOTO cinemagia.ro

Deşi Dwayne Johnson îşi joacă rolul cu umor şi cu convingere, restul actorilor, majoritatea fără premii notabile, nu pot fi consideraţi viitoare stele ale Hollywood-ului chiar dacă vor urca cu aceste roluri pe podiumul succesului.

hercules foto cinemagia.ro

Camarazii lui Hercule FOTO cinemagia.ro

Actorul Kevin Sorbo, devenit celebru pentru rolul din serialul „Hercule: Călătorii legendare“, s-a declarat deranjat de faptul că nu a primit un rol în această peliculă, motivând că publicul ar fi fost dornic să îl revadă. Sorbo, un star al anilor 1990, spune că a încercat să ia legătura cu Brett Ratner, regizorul peliculei, însă a fost refuzat. „A nu mă include în distribuţia filmului este ca şi cum ai scoate «business» din «showbusiness». Am încercat să iau legătura cu regizorul, dar nu am înţeles motivele pentru care nu m-a inclus. Nu ştiu dacă are legătură cu politica sau cu personalitatea lui. Nu a putut să mă distribuie într-un rol cât de mic? Publicul s-ar fi bucurat de acest lucru“, a mărturisit actorul în cadrul unui interviu acordat emisiunii „Dish“.

În schimb, Irina Shyak (iubita fotbalistului Cristiano Ronaldo), care interpretează rolul soţiei lui Hercule, Megara, spune că rolul nu a fost o întâmplare. „Hercules este un personaj din mitologia greacă, iar numele meu, Irina, este grecesc. A fost mâna destinului“, a mărturisit ea

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite