Oscar 2015. Nominalizările pentru premiile Academiei: mari surprize, dar şi mai mari nedreptăţi
0Oscar 2015. Nominalizările pentru cea de-a 87-a ediţie a premiilor Oscar au fost adevărate surprize: unele îngrozitor de nedrepte, altele teribil de frumoase.
„Să fii blestemat, Oscar!“, a fost concluzia furioasă a lui Peter Travers, exigentul critic de film al revistei „Rolling Stone“. Şi pe bună dreptate. Unde sunt nominalizările pentru actriţele Jennifer Aniston şi Amy Adams, pentru regizoarele Ava DuVernay şi Angelina Jolie sau pentru filmul de animaţie „The Lego Movie/ Marea aventură Lego“?
Oscar 2015. Lista completă a nominalizărilor
Una dintre cele mai mari dezamăgiri oferite de nominalizările la premiile Oscar 2015 a fost excluderea actriţei americane Jennifer Aniston din cursa pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Pentru mulţi, nominalizarea părea cel mai sigur lucru, având în vedere transformarea uimitoare şi dramatică din filmul „Cake“, în care interpretează o femeie depresivă.
Jennifer Aniston a fost nominalizată la Globul de Aur, la premiile Sindicatului Actorilor Americani şi la cele ale Criticilor Americani de Film, iar specialiştii au fost de părere că acest rol este unul „definitoriu pentru cariera ei“, însă pentru Academia Americană de Film nu a fost suficient. Într-adevăr, artista a făcut cea mai înţeleaptă alegere atunci când a declarat că nu are de gând să se „tortureze“ urmărind momentul în care sunt anunţate nominalizările la premiile Oscar 2015.
Oscar 2015. Marion Cotillard, o nominalizare neaşteptată
Actriţa americană Amy Adamas a fost nominalizată în trecut de cinci ori la premiile Oscar – o dată la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal şi de patru ori pentru Cea mai bună actriţă în rol seundar –, iar anul acesta a fost desemnată Cea mai bună actriţă în rol principal dintr-un film-comedie sau musical în cadrul galei Globul de Aur, însă interpretarea pictoriţei Margaret Keane din filmul „Big Eyes/ Ferestrele sufletului“, regizat de Tim Burton, nu i-a adus şi o nominalizare la Oscar 2015.
Nici Jessica Chastain nu a reuşit să impresioneze îndeajuns pentru a concura la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal pentru interpretarea soţiei unui gangster din „A Most Violent Year“. Una dintre marile surprize a fost însă nominalizarea actriţei franceze Marion Cottilard, deja câştigătoare a unei statuete Oscar. Aceasta este protagonista filmului belgian „Two Days, One Night“, care spune povestea unei femei disperate să-şi păstreze locul de muncă.
Oscar 2015. Niciun actor de culoare nominalizat
Academia Americană de Film a fost aspru judecată atât de criticii de film, cât şi de jurnalişti pentru absenţa din lista nominalizărilor a actorului britanic David Oyelowo, în ciuda aprecierii universale faţă de modul în care l-a portretizat pe Martin Luther King Jr în drama istorică „Selma“. Faptul că nu Oyelowo nu a intrat în cursă marchează şi primul an din 1998 în care niciun artist de culoare nu este nominalizat la vreuna dintre cele patru categorii de interpretare. Neîndreptăţit a fost şi actorul Jake Gyllenhaal pentru rolul principal din „Nightcrawler/ Prădător de noapte“, însă Academia se pare că l-a preferat pe Bradley Cooper pentru rolul lui Chris Kyle, cel mai eficient lunetist din istoria militară a Statelor Unite ale Americii din filmul de război „American Sniper/ Lunetist american“.
Academia Americană de Film a făcut o altă greşeală de neiertat: a ratat ocazia să nominalizeze la categoria Cel mai bun regizor prima femeie de culoare din istoria Oscarurilor – Ava DuVernay. Deşi lungmetrajul semnat de aceasta, „Selma“, a intrat în cursa pentru Cel mai bun film, cineasta a fost trecută cu vederea, în ciuda numeroaselor laude.
Oscar 2015. Angelina Jolie a fost învinsă
De-a lungul celor aproape nouă decenii de existenţă a Academiei Americane de Film, o singură femeie, Kathryn Bigelow („The Hurt Locker“), a câştigat Oscarul la categoria Cel mai bun regizor. Anul acesta, nominalizaţii au fost încă o dată doar bărbaţi, după ce Angelinei Jolie (laureată a unui premiu Oscar pentru rolul secundar din „Girl, Interruptde/ Tinereţe furată“) nu i-au fost apreciate eforturile regizorale ale dramei de război „Unbroken/ De neînvins“. Filmul, care prezintă impresionanta poveste a atletului olimpic şi veteranului de război Louis Zamperini, a fost un succes la box office şi a fost primit cu apaluze de critici, în timp ce Jolie a fost considerată multă vreme un candidat puternic, totuşi lucrurile nu au fost deloc aşa, singurele nominalizări obţinute fiind la categoriile Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj de sunet şi Cel mai bun mixaj de sunet.
La fel de surprinzătoare a fost şi absenţa veteranului Clint Eastwood, care a regizat „American Sniper/ Lunetist american“. După ce producţia lui a atras nominalizări pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal, Cel mai bun montaj şi Cel mai bun scenariu adaptat, părea inevitabilă o nominalizare ce l-ar fi făcut cel mai bătrân concurent din istoria Oscarurilor la categoria regizorală.
Nici regizorul lungmetrajului „Gone Girl/ Fata dispărută“ David Fincher nu a fost prea norocos, deşi are cinci nominalizări în palmares, se pare că Academia nu-i înţelege pe deplin comediile negre. Producţia nu a fost amintită la categoria Cel mai bun film, deşi după premiera din octombrie, „Los Angeles Times“: „Membrii cu drept de vot ai Academiei aplaudă Gone Girl.“
De când a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, „Foxcatcher“ s-a remarcat ca un rival de temut în cursa Oscar pentru Cel mai bun film. A avut trei nominalizări la premiile Globul de Aur 2015, inclusiv la Cel mai bun film-dramă, şi cinci nominalizări la Oscar 2015, inclusiv la categoriile masculine de interpretare. Însă, ce s-a întâmplat cu cea pentru Cel mai bun film?
Ignorarea SF-ului „Interstellar“ la categoria Cel mai bun film este nejustificată. Să ne amintim de „Gravity“!
Cel mai neaşteptat a fost faptul că „The Lego Movie“, unul dintre cele mai apreciate, iubite şi de succes filme de animaţie ale anului 2014, nu a primit o nominalizare la premiile Oscar 2015. „Este unul dintre cele mai inteligente filme de animaţie din mulţi ani şi nu a fost nominalizat!“, a precizat criticul Peter Travis.
Totuşi, regizorul Phillip Lord a privit „eşecul“ cu umor: