FOTO „Dimineţile unor băieţi cuminţi” care fac documentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sosirea studenţilor la şcoala de documentare Aristoteles Workshop    FOTO Cristina Hanes
Sosirea studenţilor la şcoala de documentare Aristoteles Workshop    FOTO Cristina Hanes

“Oamenii care trăiesc de unii singuri nu au pe cine să mintă. Realizarea unui documentar este un fel de trecere printr-un proces de autocunoaştere. Mă interesează poveştile oamenilor simpli. Empatizând cu ei, ca realizator al filmului, pătrunderea în spaţiul intim al personajului devine mult mai accesibilă”, mărturiseşte Iulia Matei, studentă la şcoala de documentare Aristoteles.

Comuna Vama din judeţul Suceava este un loc liniştit, cu ritualurile vieţii rurale. O lună pe an, peste grijile obişnuite se abate un grup de tineri ciudaţi, cu aparate de filmat, care pun întrebări şi vor să ştie orice despre tine. Îi aduce la Vama un domn în vârstă, cu pălărie şi aer de adolescent întârziat, pe care am aflat că-l cheamă Dan Nuţu şi le e profesor.

Şcoala de film din comuna Vama

Am putea continua povestea şi ar fi începutul unui reportaj, dar noi ştim deja că e vorba de un work-shop din cadrul programului Aristoteles, prin care 12 tineri din Europa Centrala şi de Est, România, Ucraina, Polonia şi Cehia, sunt îndrumaţi să realizeze un film documentar. Programul a fost iniţiat în 2006 de către actriţa Cristina Hoffman, selecţioner pentru festivaluri internaţionale de film, şi actorul Dan Nuţu. Aristoteles Workshop este susţinut de Canalul ARTE din Franţa şi de Consiliul Naţional al Cinematografiei din România. “Trei zile le petreci pentru a afla cine e cine, nu neapărat profesional, ci cum e ca om. Pentru că ăsta e secretul primordial al acestui gen de team building, construirea echipelor. În baza acestor afinităţi, care se stabilesc fără doar şi poate când oamenii mănâncă împreună, vorbesc, glumesc, interacţionează, îţi dai seama cine e compatibil cu cine. Evident, trebuie menţinut un raport între băieţi şi fete, între naţionalităţi, să nu ai numai străini în echipă, căci nu s-ar descurca pe teren”, ne-a spus Dan Nuţu.

dan nutu si jeroed berkvesn

Dan Nuţu şi profesorul Jeroen Berkvens    FOTO Aristoteles Workshop

Timp de o lună, cei 12 studenţi sunt îndrumaţi să înveţe cum se face un documentar, cum se produce un film şi cum trebuie să se promoveze ca cineaşti.

Conducătorul proiectului, Dan Nuţu, celebrul actor al anilor ’60-’70, aduce profesori de calibru pentru cursurile din fiecare an. Primul care a dat curs invitaţiei este Jeroen Berkvens, profesor de film şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune. Filmul cu care a absolvit el Academia de Arte Frumoase, în 1993, a fost “Let me Have it All”, un road movie despre un artist american. Cu el a câştigat Premiul ARTE pentru Cel mai bun film studenţesc european. Jeroen Berkvens participă pentru a treia oară la programul Aristoteles. Experienţa sa pedagogică îl ajută să-şi evalueze studenţii. “Ca grup, îi văd foarte serioşi şi concentraţi, determinaţi. Acum mai lipsesc doar ideile pentru ca această determinare să capete sens”, a concluzionat el după primele zile de curs. La cursurile din acest an, studenţii vor fi îndrumaţi de doi profesori, Jeroen Berkvens şi Tania Rakhmanova, şi de doi tutori, Rafi Pitts şi John Appel.

Diferenţa dintre a observa şi a înregistra

Ca obiect de studiu pentru primele zile a fost filmul “Manhattan” al lui Woody Allen, ca exemplu de instrumente cinematografice şi tehnici de bază în limbajul filmului. S-a discutat despre diferenţa dintre a observa şi a înregistra, mijloacele prin care imaginea poate manipula perceptia sau cum citeşte mintea umană o imagine.

În judeţul Suceava sunt multe localităţi în care comunitatea rurală e mai conservatoare, a păstrat obiceiurile moştenite şi are alt ritm decât viaţa din oraşele de unde vin studenţii. “Aici este ca şi cum ai arunca o privire într-o lume care se duce. În locurile astea, oamenii nu sunt contaminaţi încă de consumerism. Generaţiile vechi încă au culoare, personalitate, nu sunt influenţate de trend-uri”, constată  Anca Păunescu, studentă în cadrul programului.

aristot 21

Documentare pe teren în comuna Vama        FOTO Aristoteles Workshop

Diferenţele evidente dintre civilizaţia urbană şi cea rurala sunt cele care generează poveşti pentru documentare. "Este un fel de teamă… Am vrea să continuăm să trăim o viaţă autentică, însă noi, tinerii, nu mai cunoaştem adevărata valoare a pământului. Şi din cauza asta, nici nu mai ştim cum să-l preţuim. Cred că acesta e motivul pentru care se realizează filme despre bătrâni, despre o generaţie care apune. Suntem mai preocupaţi să observăm schimbările altei generaţii, decât pe ale noastre. Poate acest lucru ne ajută să ne anticipăm viitoarele schimbări", mărturiseşte Ioana Turcan.

În fiecare an se acordă şi un premiu, în valoare de 600 de euro, dar miza nu e în aceşti bani, ci în experienţa profesională şi de viaţă. Cristi Iftime ştie bine ce vrea. "N-am mai făcut documentar de ceva timp şi Aristoteles Workshop e cea mai bună ocazie să reîncep. Pentru că e un loc în care te simţi foarte liber ca cineast." 

În anii trecuţi, filmele realizate în cadrul programului au fost selecţionate la festivalurile de film de la Cannes, Locarno, Leipzig, Montpellier, ceea ce aduce o bună finalizare a şcolii Aristoteles. 

Producătorul Dan Nuţu

Dan Nuţu s-a întors în România pentru acest proiect, Aristoteles Workshop. A fost punctul de întoarcere spre cinema şi spre ţara pe care a părăsit-o în 1979. În anii ’60, era vedetă, “varianta românescă a lui James Dean”, cum îl caracterizează site-ul de cinema www.imdb.com. Jucase în filme ca “Duminică la ora 6”, 1965, în regia lui Lucian Pintilie, “Dimineţile unui băiat cuminte”, 1967, în regia lui Andrei Blaier, sau “Bariera”, 1972, în regia lui Mircea Mureşan. Era  „durul-vulnerabil al cinematografiei anilor '60”, cum îl carateriza criticul Tudor Caranfil. Într-un interviu acordat pentru Adevarul, Dan Nuţu recunoaşte că era un răsfăţat al cinema-ului românesc şi că a avut motive personale pentru plecarea în SUA. Acum locuieşte în Germania şi vine des în România, mai ales pentru acest proiect, şcoala de documentare.

Aristoteles Workshop se va termina în 22 septembrie şi atunci vom vedea filmele realizate în cadrul proiectului din acest an.

rafi pitts

Profesorul Rafi Pitts, Ivana Mladenovic şi colegii de echipă    FOTO Aristoteles Workshop

Ce fac absolvenţii programului

Unul dintre scurtmetrajele realizate în cadrul programului din 2011 este “If 6 was 9 - Dacă 6 ar fi 9”, regizat de Ivana Mladenovic, selecţionat pentru competiţia oficială de la Festivalul de Film Astra 2013, care va avealoc în octombrie. Filmul a fost realizat în comuna Vama şi este povestea unui excentric artist bucovinean, Cornel Simionescu. Echipa a fost alcătuită din Ivana Mladenovic, care a studiat Dreptul în Serbia şi Regia de film la UNATC, Saulius Lukosevicius a semnat imaginea, iar montajul a fost realizat de Ana Ilieşiu. Tutorele echipei a fost Rafi Pitts, iar Dan Nuţu a fost producătorul programului. 

După stagiul de la Aristoteles Workshop, Ivana Mladenovici a realizat documentarul “Turn off the Lights”, despre evoluţia băieţilor din penitenciarul în care s-a filmat “Eu când vreau să fluier, fluier” al regizorului Florin Şerban. După terminarea filmărilor şi terminarea pedepselor pentru care ajunseseră în penitenciarul pentru tineri, câţiva dintre ei se duc acasă şi încearcă să se reintegreze în familia şi colectivitate. Documentarul "Turn off the Lights" a fost selecţionat la Festivalul Tribeca, organizat la New York de Robert de Niro.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite