Moda copiilor gata făcuţi

Angelina Jolie şi Brad Pitt, Nicole Kidman sau Madonna se numără printre starurile care au apelat la adopţie. Adopţiile sunt un lucru obişnuit printre celebrităţile internaţionale. De câţiva ani, vedetele autohtone s-au aliniat şi ele acestui trend.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai nou membru în „clubul" părinţilor adoptivi este actriţa americană De­nise Richards. Fosta soţie a lui Charlie Sheen a adoptat recent o fetiţă pe care a numit-o Eloise Joni Richards, în memoria mamei sale, Joni, care a încetat din viaţă în urmă cu patru ani. Denise mai are două fiice, Sami şi Lola, de 6 şi 7 ani, născute în urma mariajului ei cu Charlie Sheen, cei doi fiind căsătoriţi din 2002 până în 2005. De altfel, actriţa deţine custodia celor două fete, iar fostul ei soţ are dreptul de a le vizita ocazional.

Motivaţiile celebrităţilor

Sunt două feluri de adopţii: cele în care iei copilul acasă, fiindu-i un părinte adevărat, şi adopţiile la distanţă, acelea în care ai grijă periodic să-i asiguri cele necesare creşterii şi educaţiei. Vedetele preferă, în general, prima variantă.

Nicole Kidman, alături de Isabella şi ConnorÎnsă ce mecanism stă în spatele adopţiilor în care sunt implicate celebrităţile din lumea întreagă? Sociologul Vasile Dâncu, profesor-doctor la Universitatea din Bucureşti, crede că există câteva raţiuni pentru care starurile preferă să facă un astfel de gest. „Există două tipuri de motivaţii: sinceritatea gestului, când vedetele simt nevoia să dea un exemplu pentru ceilalţi, prin care să arate că a adopta un copil este o alternativă bună la instituţionalizare. Acesta ar fi varianta pozitivă", explică sociologul.

David şi Mercy, răsfăţaţii Madonnei

„Al doilea tip de motivaţie este cel de PR, atunci când persoanele publice fac acest gest ca să-şi îmbunătăţescă imaginea. De aceea, pentru a proteja copiii, este necesar să insistăm asupra responsabilităţii familiilor, pentru a-şi planifica numărul de copii. Copiii scoşi din natura, din mediul şi cultura lor pot fi foarte uşor afectaţi negativ chiar dacă din punct de vedere economic sunt asiguraţi", crede Vasile Dâncu.

Angelina Jolie, un exemplu

Unul dintre cele mai cunoscute staruri internaţionale care a devenit părinte adoptiv şi care a „inspirat" multe alte personalităţi este Angelina Jolie. Actriţa şi-a dorit întotdeauna o familie numeroasă. Astfel, pe lângă cauzele umanitare pe care le susţine, s-a implicat direct în viaţa unor copii pe care i-a adoptat înainte de a deveni mamă naturală. Pe lângă cei trei copii biologici al căror tată este Brad Pitt (Shiloh - 5 ani şi gemenii Vivienne şi Knox - 3 ani), actriţa a înfiat încă trei micuţi: Madoxx din Cambodgia (2002), o fetiţă din Etiopia, Zahara (2005), şi Pax, din Vietnam (2007).

Îndelung dezbătut de presa internaţională a fost şi cazul Madonnei, care a adoptat doi copii, David şi Mercy, în 2006, respectiv 2009, ambii din statul african Malawi. Notorietatea Madonnei a fost mai mult un dezavantaj decât un beneficiu, deoarece vedeta a fost „pusă la zid" de mai multe organizaţii pentru protecţia copilului şi de presa tabloidă, care au acuzat-o că nu a respectat legile din Malawi şi s-a folosit de celebritatea sa pentru a obţine anumite avantaje. „Am vrut să merg într-o ţară din lumea a treia - nici nu eram sigură în care - şi am vrut să ofer unui copil o viaţă pe care nu ar fi putut să o aibă niciodată, acolo", spunea artista, în apărarea sa. Ma­donna are şi doi copii naturali, pe Lourdes (14 ani), din relaţia cu antrenorul de fitness Carlos Leon, şi Rocco (10 ani), din mariajul cu regizorul britanic Guy Ritchie.

Poză de familie: Elena Cârstea, Sanda şi Adriana

Lista continuă cu actriţa Sharon Stone, care a adoptat nu mai puţin de trei băieţi (Roan - 2002, Laird - 2005 şi Quinn - 2006), Nicole Kidman, care, pe vremea când era căsătorită cu Tom Cruise, i-a înfiat pe Isabella şi Conor, în 1993 şi 1995. Meg Ryan se numără şi ea printre starurile cu copii adoptaţi, având-o pe Daisy True, o fetiţă din China pe care a luat-o acasă când micuţa avea un an şi două luni.

Se „poartă" şi adopţiile la distanţă

Dacă în străinătate adopţiile la distanţă nu reprezintă chiar o „atracţie" pentru vedete, în România sunt mai multe celebrităţi care au optat pentru această variantă. Andreea Marin-Bănică şi soţul ei, Ştefan Bănică, au adoptat doi copii: o fetiţă din Niger şi un băieţel din China. Fosta vedetă TV mărturisea într-un interviu acordat „Adevărul" că şi-ar dori să adopte la distanţă un copil din Haiti. Mihaela Rădulescu susţine financiar două familii din România, una formată din cinci copii orfani, în care capul familiei este sora cea mare, dar şi familia unui bărbat orb din Târgu-Mureş, tată a şase copii. Creatorul de modă Cătălin Botezatu este şi el tatăl adoptiv al unui băieţel din Indonezia, căruia îi trimite periodic o sumă de bani.

"Am vrut să merg într-o ţară din lumea a treia - nici nu eram sigură în care - şi am vrut să ofer unui copil o viaţă pe care nu ar fi putut să o aibă niciodată, acolo.''
Madonna cântăreaţă

Elena Cârstea a dat startul în România

Persoanele publice din România au intrat şi ele în acest trend al adopţiilor. Cea care a dat startul a fost interpreta Elena Cârstea. După ce a pierdut o sarcină în anii '80, cântăreaţa nu a mai reuşit să devină mamă pe cale naturală, astfel că a adoptat în 1998 şi 1999 două fetiţe, pe Sanda şi pe Adriana.

Teo Trandafir şi comoara ei, Maia

Luminiţa Anghel, care a dezvăluit recent că este însărcinată pentru prima oară, a înfiat şi ea un băieţel, David, pe vremea când era căsătorită cu Marcel Puşcaş. Interpreta mai are în grijă o fetiţă, Măriuca, pe care a cunoscut-o într-un centru de plasament. Şi cântăreaţa Oana Sârbu a devenit în urmă cu câţiva ani mama adoptivă a unui băieţel părăsit de părinţi după naştere, Stelian.

„Am un îngeraş care m-a ales să-i fiu mămică", declara artista la vremea res­pectivă. În urmă cu şapte ani, Teo Trandafir o lua acasă pe micuţa Maia, o fetiţă în vârstă de trei luni. Legătura dintre cele două pare mult mai puternică decât una de sânge, iar Teo a spus în nenumărate rânduri că Maia este cea mai importantă persoană din viaţa ei şi că, deşi este înfiată, micuţa îi seamănă perfect.

Psihologii spun că vedetele fac mai mult rău

Luminiţa Anghel şi micul David

Mai mulţi psihologi din Marea Britanie susţin că vedetele care adoptă copii din ţări sărace fac mai mult rău decât bine. „Pentru că această practică s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, multe familii din ţările slab dezvoltate îşi trimit copiii la orfelinate, sperând că aceştia vor fi adoptaţi de familiile înstărite din străinătate. Dorim un control mult mai strict al adopţiilor internaţionale. Acest mecanism de piaţă afectează copiii şi încalcă drepturile acestora", se arată într-un comunicat dat recent publicităţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările