Discursul de Crăciun al Reginei Elisabeta. A făcut un apel emoţionant şi s-a descris drept „o bunică foarte ocupată“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a a purtat o broşă primită în dar de la soţul său în anul 1966 FOTO Guliver/Getty Images
Regina Elisabeta a II-a a purtat o broşă primită în dar de la soţul său în anul 1966 FOTO Guliver/Getty Images

Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 92 de ani, a transmis tradiţionalul mesaj de Crăciun, un discurs emoţionant în care a glumit pe seama faptului că este „o bunică foarte ocupată“, le-a adus un omagiu soldaţilor care au luptat în Primul Răzvoi Mondial şi a făcut apel la bunătate şi respect.

Conform tradiţiei, Regina Marii Britanii a transmis un mesaj de Crăciun din Salonul Alb al Palatului Buckingham. 

În discursul său, suverana a precizat că familia regală a avut „un an ocupat“ şi a evocat cele mai importante momente din 2018: marcarea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, în care a luptat şi tatăl Majestăţii Sale, şi calificarea Angliei în semifinala Cupei Mondiale, până la cea de-a 70-a aniversare a fiului său, Prinţul Charles, căsătoriile Prinţului Harry cu Meghan Markle şi a Prinţesei Eugenie cu Jack Brooksbank, precum şi naşterea celui de-al treilea copil al Ducilor de Cambridge şi a fetiţei nepoatei sale, Zara Tindall, unica fiică a Prinţese Anne. 

De asemenea, Regina Elisabeta a făcut referire la copilul pe care Harry şi Meghan îl aşteaptă în primăvară, glumind pe seama faptului că este „o bunică foarte ocupată“. 

„A fost un an plin pentru familia mea, cu două nunţi şi doi moştenitori – şi un alt copil care este aşteptat curând. Asta ajută o bunică să rămână foarte ocupată“, a declarat suverana.

Pe biroul Reginei se află mai multe fotografii – un portret al tatălui suveranei, o imagine alb-negru în care apare alături de Prinţul consort Philip şi de Prinţul Charles, la vârsta de şase luni, în 1948, dar şi un tabou cu Ducii de Cambridge şi cei trei copii ai lor, Ducii de Sussex şi Prinţul de Wales şi soţia sa, Ducesa de Cornwall. 

Cea mai emoţionantă parte a discursului Reginei a fost apelul la bunătate şi respect într-o societate modernă tot mai divizată. De asemenea, suverana a subliniat puternica credinţă creştină ce o poartă. 

„Unele culturi cred că o viaţă lungă aduce înţelepciune. Îmi place să cred că au dreptate. Poate că o parte din această înţelepciune este puterea de a recunoaşte unele dintre paradoxurile vieţii, cum ar fi faptul că fiinţele au o uriaşă înclinaţie spre bine şi totuşi o capacitate mare de a face rău. Chiar şi puterea credinţei, care inspiră o imensă generozitate şi puterea de a te sacrifica pe tine, poate cădea pradă tribalismului. Prin numeroasele schimbări pe care le-am văzut de-a lungul anilor, credinţa, familia şi prietenia nu au fost doar o constantă pentru mine, ci o sursă de confort şi siguranţă.

   

Respectând rezerva pe care i-o impune coroana, Regina este stric neutră pe plan politic, iar discursul său de Crăciun reprezintă una dintre puţinele ocazii de a-şi exprima în mod public opiniile personale.

Elisabeta nu evocă în mod direct Brexitul, însă presa britanică vede în vorbele sale o „trimitere voalată“ la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), prevăzută la 29 martie.

„Commonwealth include 53 de ţări şi 2,4 miliarde de oameni, o treime din populaţia lumii. Forţa constă în legăturile de afecţiune pe care le promovează şi în dorinţa de a trăi într-o lume mai bună şi mai paşnică. Chiar şi cu cele mai profunde diferenţe, a trata cealaltă persoană cu respect şi ca pe o fiinţă umană este întotdeauna un prim pas bun spre o mai bună înţelegere“, a mai transmis regina.

În încheiere, Regina Elisabeta a reflectat la mesajul lui Cristos de pace şi de bunăvoinţă în lume: „Povestea Crăciunului îşi păstrează misterul de vreme ce nu oferă explicaţii teoretice pentru puzzle-urile vieţii. În schimb, este despre naşterea unui copil şi despre speranţa pe care acea naştere a adus-o lumii în urmă cu 2000 de ani. Doar câţiva l-au recunoscut pe Isus când s-a născut, acum miliarde îl urmează. Cred că mesajul său de pace pe pământ şi bunăvoinţă nu este niciodată depăşit de vremuri. El poate fi ascultat de toată lumea. Şi este mai necesar ca oricând. Vă doresc tuturor un Crăciun foarte fericit“.

Elisabeta a II-a a ales pentru această ocazie o rochie de cocktail din mătase şi o broşă reprezentând un scarabeu, de aur, ornată cu rubine şi diamante, bijuterie primită cadou de la Ducele de Edinburgh în anul 1966. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite