Angela Ciochină a fost înmormântată. Vocea de aur a anilor ’80, condusă pe ultimul drum doar de câţiva apropiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupul neînsufleţit al Angelei Ciochină a fost depus, de marţi seară şi până joi la prânz, la cimitirul Bellu din Capitală FOTO Adevărul
Trupul neînsufleţit al Angelei Ciochină a fost depus, de marţi seară şi până joi la prânz, la cimitirul Bellu din Capitală FOTO Adevărul

Solista Angela Ciochină a fost înmormântată astăzi la cimitirul Tudor Vladimirescu din Capitală. La ceremonie au participat numai şapte persoane, rude şi apropiaţi ai artistei, singura dintre colegele sale de breaslă care a condus-o pe ultimul drum fiind cântăreaţa Stela Enache. Angela Ciochină a murit marţi, 7 iulie, la vârsta de 60 de ani.

Cântăreaţa Angela Ciochină a fost condusă astăzi, joi, 9 iulie, pe ultimul drum. Artista a fost înmormântată la cimitirul Tudor Vladimirescu din Bucureşti, în jurul orei 14.00, în cadrul unei ceremonii la care au particiat numai şapte persoane. Alături de familia şi apropiaţii artistei, la ceremonie a fost prezentă şi cântăreaţa Stela Enache, singura artistă care a mers să-şi ia adio.

„Era o persoană extraordinar de sensibilă şi vorbea cu mine întotdeauna cu «dumneavoastră». Îmi amintesc de ea ca o fată fragilă, sensibilă. Era extrem de modestă şi nu voia să fie ajutată“, a spus Stela Enache despre Angela Ciochină, citată de cotidianul „Libertatea“.

Angela Ciochină, uitată de colegi

Trupul neînsufleţit al cântăreţei a fost depus, marţi seară, la capela cimitirului Bellu din Capitală, cei care au vrut să-i aducă un ultim omagiu cântăreţei putând face acest lucru până astăzi, la prânz. În ciuda acestui fapt, la priveghiul artistei nu au fost prezenţi decât câţiva verişori şi rude.

Colegii săi de breaslă nu au vizitat-o nici mărcar în ultimul ceas pentru a-şi lua adio, după cum a povestit vărul cântăreţei, Daniel Gheorghiu, în emisiunea „La Măruţă“. „Ne-a sunat doamna care făcea curat şi ne-a anunţat că a murit. Eu sunt văr primar cu ea şi am avut grijă de Angela de când s-a mutat la Bucureşti. Timp de trei ani am stat lângă ea. Din păcate, nu a fost foarte multă lume să-i aprindă o lumânare“, a povestit Daniel Gheorghiu, citat de ziarul „Click!“.

Stela Enache s-a arătat şi ea a indignată de faptul că, în afară de ea, niciun alt artist nu a mers „să aprindă o lumânare“. „Am fost şocată când am aflat (că a murit – n.red.). Eu păstram legătura cu ea pe Facebook. Nu aş fi crezut că se poate întâmpla aşa ceva cu ea. Angela rămâne pentru mine o luptătoare. Ea ar fi cântat şi din scaunul cu rotile. Era atât de luptătoare încât nu a acceptat ajutor din partea nimănui. Devenise destul de însingurată în ultima perioadă şi nu mai dorea să vadă pe nimeni. Dar să nu meargă nimeni să aprindă o lumânare este inacceptabil“, a spus Stela Enache, citată de ziarul„Click!“.

Coroanele depuse de familia Angelei Ciochină la capela cimitirului Bellu FOTO Adevărul

Angela Ciochina Cimitirul Bellu FOTO Adevarul

Angela Similea: „Doamne, mult prea devreme“

Angela Similea (foto), care împlineşte, astăzi, 69 de ani, a postat, pe contul său de Facebook un mesaj emoţionant. De aniversarea sa, cântăreaţa nu a uitat de fosta sa colegă, Angela Ciochină, căruia i-a adus un ultim omagiu.

„Acum două zile, am aprins din nou Lumină, dar, de această dată, pentru zborul ireversibil al Angelei Ciochină. Doamne, mult prea devreme“, a scris Angelea Similea, pe Facebook.

Angela Ciochină a murit singură

Solista Angela Ciochină a murit marţi, 7 iulie, la vârsta de 60 de ani, după ce în ultimii cinci ani a fost imobilizată la pat. Artista a fost găsită moartă în locuinţa sa din Colentina de menajera sa. Artista locuia singură, iar, în ultimii ani, nu o mai vizita nimeni. Potrivit unor surse medicale, Angela Ciochină suferea de afecţiuni hepatice.

Considerată una dintre cele mai talentate şi frumoase cântăreţe ale anilor '80, alături de Mihaela Runceanu (colegă de cameră în timpul facultăţii), Angela Ciochină a făcut parte dintr-o generaţie de artiste din domeniul muzicii în care le regăsim şi pe Angela Similea, Mirabela Dauer sau Corina Chiriac.

Angela Ciochină era paralizată de la brâu în jos şi a fost diagnosticată cu ciroză hepatică. La începutul acestui an, cântăreaţa a mărturisit, pentru „Click!“, că speră să revină în industria muzicală: „Aş vrea să cânt în continuare, compun, sper să găsesc un moment în care să pot înregistra, într-un studio muzical. Trăiesc mai mult din drepturile de autor, căci pensia e mică.“

Artista s-a luptat cu depresia: „Tot ce-mi doresc e să pot urca din nou pe scenă“

image

În 2010, Angela Ciochină a fost descoperită în comă şi plină de răni în casa ei din localitatea nemţeană Urecheni. Artista suferea de depresie şi se izolase în urma morţii tatălui său, preotul Valerian, şi a surorii sale, pictoriţa Julieta. În 2011, cântăreaţa a vorbit, în cadrul unui interviu acordat postului Pro TV, despre drama prin care a trecut, precizând, ca de fiecare dată, că îşi doreşte să revină pe scenă, chiar dacă nu se mai putea deplasa.

„Dacă o să am scaunul cu rotile acasă, sper să pot ajunge în cămăruţa mea, la pianină. Nu trebuie să ne fie frică sau ruşine de un scaun cu rotile. Îl facem ca pe un decor cu note muzicale. Mă simt mult mai bine. După mult timp, mă simt bine. Mulţumesc tuturor pentru încurajări. Oamenii trec prin foarte multe în viaţă, dar trebuie să fim puternici. Nu cred că e bine să luăm viaţa aşa cum ni se dă, e bine să luptăm. Tot ce-mi doresc e să pot urca din nou pe scenă“, mărturisea Angela Ciochină la Pro TV.

„Angela ţinea foarte mult la Julieta, şi ea o artistă, pictoriţă. Dar peste un an a mai venit o lovitură, prin moartea tatălui, părintele Valerian Ciochină. Avea 82 de ani, şi era un preot respectat în sat în cei 30 de ani cât a slujit aici”, spune Ion Tănăselea, primarul comunei Urecheni, din Neamţ, locul de baştină al artistei. Imediat după moartea celor doi membri apropiaţi ai familiei, Angela Ciochină s-a decis să lase Capitala şi să se retragă în casa părintească rămasă goală. Am cunoscut-o pe doamna Angela atunci, era o femeie de viaţă, activă, mergea la biserică, dar ce era în sufletul ei nu puteai şti cu adevărat. Domnul primar de atunci, Mihai Marcel Tănăselea, chiar îi propusese să se angajeze la şcoala din comună ca profesor de muzică, dar ea nu a vrut. Din ce ştiu, trăia din banii obţinuţi din vânzarea apartamentului din Bucureşti în care locuise Julieta”, spune actualul primar de la Urecheni, comuna unde s-a născut cântăreaţa.

„Am fi dorit să fie înhumată aici, în satul ei natal, alături de Julieta şi de părintele Ciochină, dar asta a fost dorinţa rudelor din Capitală”, mai spune primarul din Urecheni.

angela ciochina

Angela Ciochină şi Mihaela Runceanu, destin comun 

Angela Ciochină s-a născut în comuna Urecheni (jud. Neamţ) pe 15 aprilie 1955, în acelaşi an ca şi Mihaela Runceanu, de care o leagă un trecut comun în muzica uşoară românească a anilor '70- '80. În 1974 a dat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, la secţia canto şi a intrat din prima încercare, fără ştirea părinţilor. Mihaela Runceanu i-a fost colegă de grupă la clasa profesorului Victor Giuleanu, şi tot cu ea a împărţit şi camera de cămin.

În august 1975, cele două artiste s-au duelat muzical la cea de-a opta ediţie a „Festivalului Tinereţii" de la Amara. Angela a cucerit atunci trofeul, iar Mihaela Runceanu a primit menţiune. Un an mai târziu, trofeul a fost cucerit de Runceanu.

Angela Ciochină a cucerit publicul românesc cu melodii precum „Salcia”, „Călător fără popas”, „Eşti numai tu”, „Odată cu cîntecul”, „Salcâmul de pe strada mea”, „Un copil”, „Marea mea” sau „Tangoul Bucureştiului”. Printre compozitorii cu care a lucrat au fost Victor Socaciu, Cornel Fugaru sau Horia Moculescu.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite