DOCUMENT Metodologia de finanţare a universităţilor pentru 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a publicat metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bază şi finanţarea suplimentară a universităţilor de stat, pentru anul 2015, care menţine sistemul de granturi, în baza cărora instituţiile vor stabili şi câte locuri bugetate pot scoate la concurs pe fiecare facultate.

Conform metodologiei, 72,5% din banii primiţi de universităţi vor reprezenta finanţarea de bază şi 26,5% finanţarea suplimentară, bani pe care instituţiile de învăţământ îi vor utiliza în condiţiile autonomiei universitare. Iar 1% reprezintă fondul de dezvoltare instituţională.

Toate fondurile pentru finanţarea de bază şi suplimentară a universităţilor de stat sunt considerate venituri proprii.

"Sumele atribuite fiecărei universităţi pentru finanţarea de bază, pentru studenţii înmatriculaţi pe baza cifrelor de şcolarizare primite de universitate, într-un program de studii universitare de licenţă şi de master, se alocă proporţional cu numărul de studenţi echivalenţi unitari ai acestora", se precizează în metodologie. 

5.200 de lei, salariu de conducător de doctorat

În ceea ce priveşte veniturile, salariul unui conducător de doctorat pe an va fi de 5.200 de lei şi al unui membru din comisia de evaluare de 500 de lei pe an.

Ministerul alocă pentru specializările incluse la D1, în total, 18.500 de granturi, pentru D2, 22.400 de granturi şi pentru D3 şi D4 – 25.800 de granturi.

Fonduri pentru cercetare:

- Pentru domeniul de finanţare D1 a studiilor doctorale se alocă o sumă de 4 000 lei;
- Pentru domeniul de finanţare D2 a studiilor doctorale se alocă o sumă de 7 000 lei
- Pentru domeniile de finanţare D3 si D4 a studiilor doctorale se alocă o sumă de 9 600 lei

În domeniul de finanţare D1 intră programele de studii doctorale din următoarele ramuri de ştiinţă: Ştiinţe juridice; Ştiinţe administrative; Ştiinţe ale comunicării; Sociologie; Ştiinţe politice; Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică; Ştiinţe economice (fără cele din domeniile de studii universitare de doctorat: Cibernetică şi statistică şi Informatică economică); Psihologie şi ştiinţe comportamentale; Filologie; Filozofie; Istorie; Teologie; Studii culturale; Arte (doar din domeniul de studii universitare de doctorat Istoria şi teoria artei).

În domeniul de finanţare D2 intră programele de studii doctorale din următoarele ramuri de ştiinţă: Matematică; Fizică; Chimie şi inginerie chimică; Ştiinţele pământului şi atmosferei; Inginerie civilă; Inginerie electrică, electronică şi telecomunicaţii; Inginerie geologică, mine, petrol şi gaze; Ingineria transporturilor; Ingineria resurselor vegetale şi animale; Ingineria sistemelor, calculatoare şi tehnologia informaţiei; Inginerie mecanică, mecatronică, inginerie industrială şi management; Biologie; Biochimie; Ştiinţe economice (doar din domeniile de studii universitare de doctorat: Cibernetică şi statistică şi Informatică economică); Ştiinţa Sportului şi Educaţiei Fizice.

În domeniul de finanţare D3 intră programele de studii doctorale din următoarele ramuri de ştiinţă: Medicină; Medicină veterinară; Medicină dentară; Farmacie; Arhitectură şi urbanism.

În domeniul de finanţare D4 intră programele de studii doctorale din ramura de ştiinţă Arte (fără cele din domeniul de studii universitare de doctorat Istoria şi teoria artei).

Metodologie CNFIS FB_FS 2015 IC Transp

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite