Cum să aplici cu succes pentru a studia în Marea Britanie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înscrierea pentru o facultate din Regatul Unit presupune respectarea unor paşi esenţiali                     FOTO: study-in-uk-blog.com
Înscrierea pentru o facultate din Regatul Unit presupune respectarea unor paşi esenţiali                     FOTO: study-in-uk-blog.com

Atunci când te gândeşti la facultate, iniţial îţi spui: examen de Bacalaureat, dosare, taxe de înscriere, cozi prin secretariate şi alte examene (de admitere). Atunci când te gândeşti să studiezi în Marea Britanie, trebuie să ştii că există platforma integrată UCAS.com, un eseu personal şi o scrisoare de recomandare.

UCAS este platforma naţională on-line prin care elevii aplică pentru un program de licenţă în Marea Britanie şi prin intermediul căreia primesc răspunsurile oficiale de la universităţi.

Primul pas important este alegerea programelor de studiu. Nu este uşor deloc să îţi hotărăşti viitorul, însă pentru a avea o aplicaţie reuşită va fi necesar să îţi setezi ţinta foarte clar. Astfel, vei şti din timp cum să îţi motivezi alegerea, ce criterii de eligibilitate trebuie satisfăcute şi de la cine să ceri o scrisoare de recomandare.

image

Al doilea pas este aplicaţia propriu-zisă. Pe contul tău de UCAS va trebui sa completezi mai multe secţiuni şi să adaugi eseul tău motivaţional (sau Personal Statement). Eseul reprezintă cartea ta de vizită, piesa de rezistenţă a aplicaţiei tale şi necesită o atenţie deosebită pentru ca aplicaţia să aibă succesul scontat.

image

Tot în cadrul pasului doi, trebuie să te preocupe obţinerea unei scrisori de recomandare. Aceasta vine de la un profesor care te cunoaşte, care te-a remarcat şi care este capabil să te individualizeze cumva între miile de aplicanţi la programele vizate de tine.

În etapa a treia vei primi răspunsurile de la universităţi. Acestea se vor afişa pe contul tău sub forma unor oferte, cărora tu va trebui să le răspunzi până la un anumit termen limită. Cel mai adesea, ofertele universităţilor conţin condiţiile lor pentru a te accepta oficial. Este foarte importantă această etapă în decizia pe care o vei lua tu în ceea ce priveşte alegerea finală a programului pe care vrei să îl urmezi.

image

Tips & tricks

-          Dacă intri în competiţie, asigura-te că eşti eligibil pentru programele pe care le alegi. Ultimul lucru pe care ţi l-ai dori este să afli că ai depus efortul de a aplica la cursuri pentru care din start tu eşti descalificat.

-          Încearcă să te pregăteşti strategic.  Este important să ştii detaliile de bază despre aplicaţia în Marea Britanie: deadline-ul de 15 ianuarie, ce trebuie să conţină şi ce nu, cum se fac cele mai bune eseuri şi ce trebuie să conţină scrisoarea de recomandare, dacă ai nevoie de un portofoliu pentru programul ales sau daca va fi necesar să susţii teste de limbă/ interviuri.

-          Valorifică la maximum ceea ce îi interesează pe reprezentanţii universităţilor. Trebuie să te gândeşti bine cum vei folosi toată experienţa anterioară (stagii de practică, activităţi extracuriculare, concursuri) pentru a scoate în evidenţă ceea ce ei vor să audă.

-          Cere şi ţi se va da. Fii obiectiv şi încearcă permanent să te autoevaluezi. Dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să participi la seminare sau la traininguri utile sau să contactezi un consilier educaţional care să îţi ofere asistenţă pe tot parcursul aplicaţiei.

Ce ar trebui să reţii?

Universităţile din UK nu recrutează ad-hoc şi nu caută studenţi. Trebuie să faci tu primul pas. Nu este imposibil să ajungi student în străinătate. Dacă vrei, se poate.

Echipa de consilieri educaţionali EDMUNDO va organiza un eveniment interactiv gratuit, dedicat celor care doresc să aplice şi care au nevoie de ajutor înainte de deadline-ul oficial UCAS. Seminarul are loc în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj, pe 8 ianuarie, iar pentru a afla mai multe detalii şi pentru a te înscrie, accesează această pagină.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite