VIDEO Salman Khan: profesorul care vrea să educe lumea gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salman Khan, un fost analist financiar, şi-a propus să înfiinţeze prima şcoală virtuală şi gratuită, cursurile sale online fiind deja vizionate de milioane de oameni, inclusiv de copiii lui Bill Gates. Acesta susţine că şansele de viitor ale unui copil se decid la vârsta de 11 ani.

„În cazul în care copilul tău nu este bun la matematică în clasa a şasea, atunci şansele lui de a merge să studieze la Stanford sunt aproape nule. De asemenea, şansele să devină doctor sau inginer se apropie de zero. Şi totul se decide la 11 ani“, acesta este mesajul către părinţi adresat de Salman Khan, un fost analist financiar care acum dă meditaţii online la matematică, sponsorizat şi apreciat inclusiv de Bill Gates.

Cum a început totul

Prima persoană pe care Khan a ajutat-o a fost verişoara lui, Nadia, o elevă de nota zece, dar care a picat testul de matematică din clasa a şasea. Mama Nadiei a apelat la ajutorul lui Salman Khan.

În acel moment era analist în investiţii în Boston, Massachusetts, şi era cunoscut în familie pentru înclinaţia lui spre matematică. După ce a convins şcoala să-i permită Nadiei să dea din nou testul, Khan a meditat-o prin intermediul telefonului şi al internetului.

Ea a trecut cu bine examenul şi destul de repede au început să apară cereri de ajutor din partea prietenilor şi a rudelor. Imposibil să se ocupe de toate, la sugestia unui prieten, a început să înregistreze lecţiile şi să le posteze apoi pe YouTube, scrie publicaţia britanică „The Telegraph“.

„La început am fost nepăsător, credeam că YouTube e doar pentru câinii care se dau cu skateboard-ul“, a declarat Khan.

Dar în prezent are încărcate peste 3.000 de filmuleţe, urmărite de aproape trei milioane de utilizatori unici pe lună, prin intermediul YouTube şi al site-ului propriu khanacademy.org.


Stilul prietenos şi talentul său de a face conceptele dificile să pară simple i-au ajutat pe mulţi părinţi şi copii din întreaga lume. Academia Khan are, pe lângă filmuleţe, un sistem care generează probleme pentru elevi în funcţie de performanţă şi îndemânare, precum şi o aplicaţie prin intermediul căreia profesorii pot monitoriza progresul individual. 

Activitatea lui a stârnit îngrijorarea unor profesori care cred că el încearcă să-i înlocuiască, dar mult mai mulţi îi adoptă abordarea şi îi încurajează pe elevi să-i urmărească filmuleţele şi să dezbată problemele de matematică în clasă. 

Khan a recunoscut că foloseşte Wikipedia pentru a-şi pregăti lecţiile. „Wikipedia este mai clară decât orice enciclopedie veche“, a subliniat el.

Filmuleţele lui au fost distribuite în zonele rurale din ţări subdezvoltate din Asia, America Latină şi Africa. „Scopul nostru este să acordăm copiilor din ţări şi zone sărace aceeaşi educaţie pe care o primesc cei din Silicon Valley“, a precizat Salman Khan. 

Trecutul lui Khan

Salman Khan s-a născut în New Orleans şi nu a avut parte de o educaţie privilegiată. „Am trăit la limita sărăciei şi mâncam gratuit la şcoală. Mama născută în India este jenată şi acum de acest lucru, dar este motivul pentru care îmi place această ţară: nimănui nu-i pasă de unde vii“, a spus el.

Tatăl său, născut în Bangladesh, a părăsit familia atunci când Salman avea doi ani, iar mama şi sora lui mai mare s-au descurcat muncind în magazinele de cartier.

„Tatăl meu s-a mutat în Philadelphia şi era mai mult o noţiune decât o persoană pentru mine. L-am întâlnit o singură dată când aveam 12 ani, iar la un an a murit. Nu a plătit niciodată pensie alimentară. Cred că din cauză că nu avea bani, în ciuda faptului că era doctor. Totuşi am trăit bine şi am avut mâncare pe masă. Îi datorez acest lucru mamei mele“, a adăugat Khan.

Salman nu îşi dă seama de unde a izvorât dorinţa sa de a preda. „Întotdeauna mi-am dorit să fac ceva în domeniul educaţiei. Îmi amintesc de profesorul de geografie din liceu, care ne punea să enumerăm ţările dintr-un continent în ordine alfabetică, fără să ne spună unde sunt aşezate sau despre istoria lor“, a spus el.

La vârsta de nouă ani a fost dus la o şcoală pentru copii supradotaţi şi talentaţi.

După liceu a mers la Universitatea din New Orleans, unde a câştigat o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT). A absolvit obţinând o diplomă în matematică, inginerie electrică şi ştiinţa calculatoarelor.

Nu a fost niciodată un tocilar, fiind şi solistul unei trupe heavy metal. Mai târziu a urmat un program de masterat în cadrul Harvard Business School, care l-a propulsat spre cariera de analist în investiţii. Însă visul său este altul.

„Era o slujbă bună, cu o remuneraţie şi un stil de viaţă bun. Aveam deja în minte ideea că dacă voi strânge destui bani mă voi pensiona şi voi deschide o şcoală. Visul meu era şi încă este să am o şcoală de tip Hogwarts, unde să fiu înconjurat de copii talentaţi şi să construim roboţi, să ne jucăm. Îmi doresc o şcoală unde îţi poţi folosi creativitatea fără a sacrifica rigoarea academică“. 

La început, Khan a încercat să îmbine job-ul cu predarea, dar în final, în 2009,  a trebuit să renunţe în favoarea miilor de studenţi care îi urmăreau lecţiile virtuale.

„Resursele mele financiare erau mizere. Nu deţineam nicio casă şi fără un loc de muncă nu puteam obţine un credit ipotecar. A fost stresant“, scrie Khan în cartea sa, „The One World Schoolhouse“. 

Ann Doerr i-a trimis un cec de 10.000 de dolari, dar după ce a aflat că trăieşte din economii i-a trimis unul de 100.000 de dolari. Susţinătorii au început să apară.

Bill Gates, fan şi sponsor al Academiei lui Khan

Câteva luni mai târziu, Bill Gates a anunţat în cadrul unui festival că este un mare fan al Academiei lui Khan şi că inclusiv copiii lui au de câştigat de pe urma ei. I-a trimis un cec în valoare de 1,5 milioane de dolari, urmat de încă unul de la Google de două milioane de dolari. 

În prezent, Academia lui Khan are 31 de angajaţi şi, deşi Khan face majoritatea filmuleţelor, lucrează cu experţi din diferite domenii. Lecţii lui sunt înregistrate în 17 limbi diferite şi este de părere că rigiditatea sistemului educaţional este învechită şi scade curiozitatea elevilor.

El pledează pentru interacţiunea dintre elev şi profesor şi susţine că formarea unor clase cu mai mulţi elevi şi profesori ar asigura o învăţare creativă.

Clasa lui ideală are între 75 şi 100 de elevi aranjaţi în funcţie de vârstă, cu trei sau patru profesori. Unii ar lucra la calculator, alţii ar învăţa economie, unii ar construi roboţi sau aplicaţii pentru telefoanele mobile, în timp ce alţii ar desfăşura activităţi creative. 

Khan susţine că Academia lui nu e „pentru a înlocui profesori, ci pentru a le da mai multă putere“.

Pe părinţi îi sfătuieşte să fie mai atenţi la ce învaţă sau nu copiii lor. „Dacă tu ca părinte ţi-ai aloca o oră pe zi pentru a-ţi îmbunătăţi algebra sau pentru a învăţa ceva, copiii ar vedea că a învăţa nu e doar pentru a lua o notă“, îi îndeamnă el.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite