Proteste şi procese pentru drepturile dascălilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii din Suceava şi Botoşani au făcut grevă ca să-şi primească salariile restante. Ultimele săptămâni nu au fost unele liniştite pentru învăţământul din Moldova. Profesorii au refuzat să intre în clasă înainte să primească banii pe carduri.

Peste 900 de cadre didactice din Botoşani au refuzat să intre la cursuri în ultimele două săptămâni pentru că nu şi-au primit salariile mărite, potrivit hotărârilor judecătoreşti.

Dacă nu au fost auziţi din Moldova, ei s-au hotărât să vină la Bucureşti, mai exact în faţa Ministerului Educaţiei, pentru a-şi striga nemulţumirile. De data aceasta au avut succes, pentru că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, se pare că a auzit strigătele dascălilor afară şi i-a chemat în birou la negocieri, făcându-le promisiunea că va aloca 9 milioane de lei pentru salarii. Dascălii din Botoşani s-au întors de miercuri la ore.

Cele peste 900 de cadre didactice, care au protestat timp de două săptămâni, au suspendat greva după ce au primit asigurări că-şi vor lua salariile restante. „Nu cred că mai există vreun motiv să nu se facă şcoală atâta vreme cât toţi îşi vor primii salariile", a spus Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Botoşani. Nici judeţul Suceava nu a stat deoaprte şi s-a arăturat protestelor. Chiar dacă s-au lăsat convinşi mai greu, sucevenii au acceptat într-un final să întrerupă lucrul din nou.

„Cu greva generală am pierdut cam jumătate de salariu, adică 1.200 lei. Dar ce să zic de copiii ăştia care au unu-doi ani de învăţământ şi iau 800 de lei pe lună? Ei vor primi doar câţiva lei", a spus Costică Costan, profesor de fizică în Suceava cu o vechime de 37 de ani în învăţământ, care ştie că va fi taxat la salariu pentru zilele în care nu a vrut să intre la ore.

Uniformizare salarială

„Bugetele pentru Botoşani şi Suceava au fost identice cu cele pentru alte judeţe, în funcţie de numărul de elevi. Motivul pentru care a existat această problemă cu salarizarea este că în lunile precedente salariile plătite la nivelul acestor judeţe au fost sporite faţă de nivelul prevăzut de Legea salarizarii pentru că, la nivelul unităţilor şcolare, încadrarea s-a făcut conform altor coordonate decât cele prevăzute în Legea salarizarii. Reîncadrarea personalului s-a făcut inclusiv pe decizii judecătoreşti", a explicat Daniel Funeriu.

Pentru a evita pe viitor astfel de situaţii, Executivul propune plafonarea salariilor din Educaţie. Şi sindicatele sunt de acord cu echitatea salarială şi cu uniformizarea veniturilor, dar în plus, cu tot cu creşterile protrivit Legii 221/2008, şi nu în minus aşa cum vrea ministerul. Nemulţumite de noul proiect de lege, sindicatele ameninţă că vor protesta şi vor sesiza forurile internaţionale.

Ministerul,dat în judecată

Tot pentru bani se luptă şi profesorii din Gorj, însă de data aceasta este vorba de sumele pe care le-au plătit pe cărţi şi materiale didactice. 124 de profesori din Gorj au intentat procese împotriva Ministerului Educaţiei la Tribunalul Gorj.

„În 2009, toţi profesorii calificaţi ar fi trebuit să primească 100 de euro pentru procurarea de cărţi şi material didactic. Am primit 33 de euro în 2009, iar în 2010 nimic. În vara anului trecut, acest drept a fost anulat prin intrarea în vigoare a unei legi privind bugetul. Fiecare profesor mai are de primit 116 euro. Este vorba de un principiu", a precizat Florinela Ponta, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ.  Guvernul are în proiect o lege privind uniformizarea salariilor din educaţie

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite