Ministerul Educaţiei le pregăteşte profesorilor o platformă prin care să spună la ce hârtii ar trebui să se renunţe în sistem. „Ni se cer 12 kg de hârtii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii îşi vor spune părerea în scopul debirocratizării meseriei
Profesorii îşi vor spune părerea în scopul debirocratizării meseriei

Ministerul Educaţiei va lansa pe 12 septembrie o platformă de consultare a profesorilor privind măsurile de debirocratizare a muncii cadrelor didactice. Experţii în Educaţie consideră că aceasta este binevenită, dar sunt sceptici asupra rezultatului ei.

Începând cu 12 septembrie, timp de o lună, profesorii îşi vor spune părerea despre hârtiile care ar trebui să dispară din munca acestora, astfel încât să se poată concentra mai mult pe elevi.

„Este vorba de o platformă de consultare, prin care invităm profesorii să vină în sprijinul Ministerului Educaţiei în procesul de debirocratizare a activităţii din şcoală”, a declarat pentru „Adevărul” secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei, Monica Cristina Anisie. De altfel, Anisie a anunţat demersul încâ de săptămâna trecută. „Un profesor nu trebuie să fie preocupat să facă hârtii, ci de modul în care îşi pregăteşte lecţia şi de modul în care se prezintă la lecţie. Trebuie să nu mai avem elevi plictisiţi la şcoală, trebuie să înţeleagă toţi colegii mei, profesorii, că este momentul să-i motiveze pe elevi, să-i facă să vină cu drag la şcoală”.

„Întrebarea e cât de mult vor fi băgate în seamă propunerile”

Preşedintele Asociaţiei Edu Cer, Educaţie şi Cercetare, Ştefan Vlaston consideră binevenită ideea consultării, în schimb este sceptic că opiniile vor fi luate considerare, mai ales dacă se va schimba ministrul până la punerea în practică a soluţiilor.

„Profesorii completează tone de hârtii pentru a se acoperi aproape pentru orice. Este un sistem comunist, dar hârtiile nu ţin de educaţie. Trebuie oferit un grad mai mare de libertate profesorilor astfel încât să poatî corela programa şcolară caracteristicilor colectivului de elevi. Sunt hârtii şi care sunt necesare, cum sunt planificările, dar unele sunt rapoarte care nu au legătură cu activitatea la clasă. Întrebarea e dacă vor fi luate în considerare propunerile profesorilor”, a spus expertul în Educaţie, Ştefan Vlaston.

Hârtiile ARACIP - o valiză de 12 kilograme

La rândul ei, profesoara de Limba şi Literatura Română de la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”, Ruxandra Achim, consideră anumite hârtii ca fiin necesare, în schmb altele doar dublează informaţii care există deja sub o formă sau alta alte documente ale şcolii.

„Cred că ideea platformei este bună, acum depinde şi ce hârtii vor fi scoase din atribuţiile profesorului. Sunt anumite hârtii care ne protejează împotriva unor neplăceri mai mari, cum ar fi chemarea în judecată, dar sunt şi hârtii de prisos. Sunt multe hârtii care ne sunt cerute de ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar) şi care sunt de prisos. De exemplu, Comisia de evaluare şi asigurare a calităţii (CEAC) trebuie să facă un plan de acţiune, o strategie, care, în final, se regăseşte în celelalte strategii ale şcolii. Documentul deja există în şcoală, iar un nou document al CEAC ar veni cumva ca o dublură”, a explicat profesoara Ruxandra Achim. 

Şi Ştefan Vlaston, a vorbit despre cantitatea mare de hârtii cerute de ARACIP, despre care spune că „dacă pui cap la cap toate hârtiile cerute, trebuie să predai la ARACIP o valiză de 12 kilograme”.

Din măsurile de debirocratizare, anunţate deja de Ministerul Educaţiei, face parte şi reducerea numărului de comisii din cadrul unităţii de învăţământ. Potrivit Secretarului de Stat în Ministerul Educaţiei, Monica Anisie, din 24 de comisii cât erau înainte la nivelul şcolilor, în Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar pe 2017 sunt prevăzute doar 7.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite