Lecţii despre oraş şi benzi desenate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Artă Contemporană găzduieşte lecţii neconvenţionale. Atelierele încep cu o vizită în expoziţii, apoi elevii pun în practică ce au învăţat. Cei mici, dar şi adolescenţii sunt invitaţi să ia parte la ateliere de creaţie, organizate de Global Mindscape şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Primul atelier începe cu vizita expoziţiei „Berceni" a lui Nicolae Comănescu, care dă tonul primului modul de ateliere- Arta şi Oraşul. Apoi, cei mici sunt introduşi în arta colajului, trecând prin noţiunile de bază şi istoria artei. Nerăbdători să se apuce de muncă, ei s-au aşezat la mese şi s-au pus pe decupat. Tema - un colaj cu oraşul.

Cei mici au devenit şi ei artişti

„Pentru copii este foarte important să vadă lucrările de artă «pe viu» şi apoi să lucreze, în atelier, o compoziţie plecând de la cele văzute şi discutate anterior. Cred că astfel de ateliere contribuie la dezvoltarea gustului pentru artă (în cazul de faţă, arta contemporană şi benzile desenate) şi la stimularea apetitului pentru domeniul artelor vizuale, în general (copiii pot reveni, cu şcoala sau cu părinţii, îşi formează astfel obiceiul de a vizita muzee de artă, devin interesaţi de ce se întâmplă în arta actuală)", explică Doina Anghel, organizator al Şcolii de Vară la MNAC.

Oraş fără poluare

„Mai întâi decupaţi şi apoi lipiţi" este sfatul de bază pe care îl primesc copiii. „Fac un oraş. Îmi place să fac colaje", spune Luca Codrea, un elev de clasa a III-a, în timp ce decupa de zor imagini cu clădiri dintr‑o revistă. „Vreau să fac un oraş care să nu fie real. Nu trebuie să fie ceva obişnuit. Vreau să fac un colaj cu un oraş vesel şi o să pun blocuri, maşini, oameni, locuri de joacă, baloane şi un elicopter", spune Ioana. Copiii vor să-şi facă propriul lor oraş - fără zgomot, fără poluare, grandios şi cu multe locuri distracţie. „Încerc să fac ceva mai aiurea, mai imposibil. Bucureştiul nu este ceva extraordinar. O să fac ceva cu zgârie-nori. Oraşul meu o să se numească Magnificus", spune Luca.

image

Nicolae Comănescu a pictat cu praf, scrum şi muştar



Raluca Marin vrea să aibă un oraş „distractiv". Fetiţa nu a uitat să pună în colajul său şi simbolul Bucureştiului- Casa Poporului. „Îmi place oraşul în care locuiesc, mă simt ca acasă. Când plec în altă parte nu mă simt bine". Chiar şi aşa Raluca a simţit nevoia să facă unele modificări în peisajul oraşului perfect. „Cea mai importantă piesă e Casa Poporului, în care ne aflăm acum. Am pus şi o balenă jucăuşă lângă ea, pentru a-i da culoare; o balenă jucăuşă care a venit în vizită", spune Raluca, elevă la Şcoala nr.146 din Bucureşti.

Muzeul Benzii Desenate

Al doilea modul al Şcolii de Vară este destinat benzilor desenate. Dupa o introducere în lumea lui Pif, Rahan sau Mickey Mouse, elevii învaţă cei mai importanţi paşi pentru realizarea unui desen. Şcoala de Vară organizează cursuri în vacanţa mare, iar înscrierile se pot face la adresa office@globalmindscape.ro.

image

Cursurile conţin şi o parte de creaţie

Muzeul Naţional de Artă Contemporană găzduieşte până la sfârşitul lunii iulie expoziţia Berceni, realizată de Nicolae Comănescu, prin care artistul a surprins viaţa urbană în 55 de tablouri pictate pe pânză. Alte 33 de lucrări fac parte din seria „Praf şi pulbere", iar pentru realizarea lor artistul a folosit „praf strâns din rigola din dreptul intersecţiei străzilor Panselelor cu Colţunaşi" precum „pământ din Berceni din faţa blocului în care stau", cenuşă, scrum, „muştar din mai multe locaţii din Bucureşti", „pulbere din flori de tei de pe Olteniţei" şi „pulbere de cărămidă de la Moara lui Assan".

Tablouri şi proiecte audiovideo

O altă expoziţie este cea a Marilenei Preda Sânc - Utopii/Cotidiene. Artista propune o privire asupra unor decenii de activitate constantă, o trecere în egală măsură istorică şi conceptuală prin poveştile personale prinse în cele patru teme majore: corp-peisaj, moduli, globul şi feminisme. „Pentru mine culoarea este aer, sunet, carne. Gândesc în ea mai repede decât în cuvinte", îşi caracterizează operele Marilena Preda Sânc.

image

Expoziţia cuprinde 55 de tablouri pictate pe pânză



„In Between Frames", cea de-a treia expoziţie organizată la MNAC, reuneşte şapte proiecte video şi instalaţii interactive aparţinând unor artişti activi în perimetrul artei media din Canada, SUA şi Europa.

Expoziţii la MNAC

Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (MNAC) este deschis de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Adresa MNAC este: Str. Izvor 2-4, aripa E4, Bucureşti / Intrarea prin Calea 13 Septembrie. Biletul de intrare este 5 lei, iar studenţii, elevii, artiştii şi pensionarii au gratuitate. Expoziţiile găzduite de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din sunt:

- Muzeul Benzii Desenate
- 6-17 iulie - Ateliere de bandă desenată cu Puiu Manu şi Cristian Marcu
- Expoziţia „In Between Frames". Artişti: Adad Hannah, Anetta Mona Crişa& Lucia Tkacova, Bettina Hoffmann, Jason Arsenault, Jerome Delapierre.
- Expoziţia „Utopii/Cotidiene". Artist: Marilena Preda Sânc
- Expoziţia „Berceni". Artist: Nicolae Comănescu

"Astfel de ateliere contribuie la dezvoltarea gustului pentru artă şi la stimularea apetitului pentru domeniul artelor vizuale."
Doina Anghel
organizator

"Cea mai importantă piesă e Casa Poporului. Am pus şi o balenă jucăuşă lângă ea, pentru a-i da culoare."
Raluca Marin
elevă

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite