Evaluarea elevilor de clasa a VI-a, pilotată şi anul acesta, în luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de clasa a VI-a vor fi testaţi în primăvară la comunicare, matematică şi ştiinţe      FOTO Adevărul
Elevii de clasa a VI-a vor fi testaţi în primăvară la comunicare, matematică şi ştiinţe      FOTO Adevărul

Elevii de clasa a VI-a vor susţine în luna mai evaluarea la limbă şi comunicare, respectiv la matematică şi ştiinţe. Examenele vor fi de tip pilot şi vor viza doar un eşantion de tineri, ca anul trecut, deşi Legea Educaţiei Naţionale prevede că toţi elevii trebuie să treacă prin această evaluare. Tot în mai va avea loc şi evaluarea celor de clasa a II-a.

Elevii de clasa a VI-a, ca şi cei care termină clasa a II- a, vor susţine în luna mai evaluarea competenţelor, la limbă şi comunicare, respectiv la matematică şi ştiinţe, potrivit unui ordin de ministru publicat marţi în Monitorul Oficial. 

Data exactă a acestor testări va fi anunţată de minister până la data de 1 martie, mai prevede actul normativ.

Ca şi în cazul elevilor care termină clasa a II-a, evaluarea va fi una pilot, organizată pe un eşantion de elevi, atât din sistemul de stat, cât şi cel privat, pe acelaşi model din 2012. Ministerul urmează să publice metodologia de evaluare a elevilor de clasa a IV-a.

Teste de 120 de minute

Testele pentru elevii de clasa a VI-a vor dura 120 de minute, notele nu vor fi trecute în catalog, însă vor face parte din portofoliul educaţional al elevului. Această evaluare vizează, printre altele, preorientarea şcolară către un anumit tip de liceu.

”Rezultatele individuale la evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a sunt folosite de cadrul didactic, acolo unde este cazul, pentru elaborarea planului individualizat de învăţare al elevului, instrument fundamental de remediere/dezvoltare/orientare care cuprinde informaţii diagnostice şi prognostice în vederea orientării şi optimizării învăţării”, se mai arată în ordin.

Deşi Legea Educaţiei Naţionale prevede că toţi elevii din clasele II, IV şi VI trebuie să fie evaluaţi la finalul fiecărui an şcolar, atât anul trecut, cât şi anul acesta, ministerul a stabilit prin ordin de ministru că, ”pentru verificarea procedurilor şi pilotarea instrumentelor de evaluare”, evaluarea elevilor ”se organizează pe un eşantion de elevi”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite