Elevii şi studenţii nu vor mai fi obligaţi să solicite adeverinţe pentru a-şi demonstra calitatea de asigurat

Elevii şi studenţii nu vor mai fi obligaţi să solicite adeverinţe pentru a-şi demonstra calitatea de asigurat

Verificarea statutului de asigurat al elevilor va fi făcute online FOTO Dorin Constanda

Elevii şi studenţii nu vor mai fi obligaţi să depună, la începutul fiecărui an de învăţământ, adeverinţe eliberate de instituţia în care studiază la sediul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a-şi actualiza calitatea de asigurat. Verificarea va fi făcută pe web.

Ştiri pe aceeaşi temă

Verificarea şi validarea calităţii de asigurat a elevilor şi studenţilor vor fi efectuate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educaţiei şi a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), arată un comunicat al Ministerului Educaţiei.


„Procedurile de gestionare a calităţii de asigurat pentru elevii şi studenţii (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 şi 26 de ani se simplifică, ca urmare a semnării unui protocol pe această temă între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Documentul vizează debirocratizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, printr-un efort comun al celor două instituţii”, arată documentul.

Protocolul va permite eliminarea acestei formalităţi, iniţial pentru elevi, iar într-o etapă ulterioară şi pentru studenţi şi doctoranzi.

Conform legislaţiei în vigoare, elevii şi studenţii (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 şi 26 de ani sunt asiguraţi fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. Până în acest moment, pentru a-şi actualiza calitatea de asigurat, persoanele în cauză erau obligate, la începutul fiecărui an de învăţământ, să depună la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află o adeverinţă eliberată de instituţia în care studiază. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: