Elevii români, ultimatum pentru ministrul de Finanţe: „Bursele sau demisia!”

Elevii români, ultimatum pentru ministrul de Finanţe: „Bursele sau demisia!”

Elevii români cer ca Legea bugetului de stat să prevadă finanţarea necesară pentru burse FOTO: gov.ro

„Bursele sau demisia!”, este ultimatum-ul dat lui Florin Cîţu de către reprezentanţii elevilor, care cer finanţarea necesară garantării cuantumului minim pentru acordarea burselor pentru elevii din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În contextul campaniei „Burse în toată România!”, prin care peste 34 de mii de cetăţeni solicită ministrului Finanţelor Publice, domnul Florin Cîţu, să prevadă în Legea bugetului de stat pentru anul 2020, finanţarea necesară garantării cuantumului minim pentru acordarea burselor pentru elevii din România, având în vedere faptul că domnul ministru a lansat o proiecţie bugetară care nu conţinea finanţarea necesară pentru a satisface nevoile elevilor şi nu a participat la consultările cu reprezentanţii elevilor, condamnăm atitudinea dezinteresată a acestuia şi solicităm ferm revizuirea bugetului, astfel încât educaţia să constituie cu adevărat o prioritate pentru actuala guvernare”, se arată în comunicatul remis Adevărul. 

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) arată că, atât miercuri, la negocierile purtate de reprezentanţii elevilor din România cu reprezentanţii structurilor asociative ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, cât şi marţi, când reprezentanţii elevilor au depus miile de semnături la Ministerul Finanţelor Publice, ministrul a refuzat să participe, fiind înlocuit de domnul secretar de stat Sebastian Burduja, care a livrat reprezentanţilor prezenţi la masa discuţiilor mesajul potrivit căruia nu există finanţarea necesară, iar sumele corespunzătoare burselor trebuie alocate din fondurile administraţiilor publice locale, în foarte multe cazuri insuficiente pentru a suporta o astfel de măsură.

CNE susţine că Ministerul Finanţelor Publice nu doreşte să investească în elevii români, nefiind de acord cu impunerea unui cuantum minim al burselor asigurat din bugetul de stat şi folosind principiul descentralizării drept pretext pentru a nu îşi asuma problema burselor. În condiţiile în care cuantumul minim ar rămâne la latitudinea primăriilor, ar exista în continuare localităţi unde bursele sunt alocate în cuantumuri nesemnificative sau deloc, iar dacă s-ar impune un cuantum minim la nivel naţional, fără garantarea resurselor necesare din bugetul de stat, încă nu s-ar putea vorbi despre „burse în toată România”, ci doar în localităţile unde există fonduri. „Ca urmare a celor prezentate, dacă până la începutul săptămânii următoarea bursele elevilor nu se vor regăsi pe agenda domnului ministru Florin Cîţu şi în proiecţia bugetară pentru anul 2020, Consiliul Naţional al Elevilor solicită public demisia acestuia”, se mai arată în comunicat. 

„Bursele elevilor nu sunt o prioritate pentru domnul Cîţu. Dacă până luni nu va fi prevăzută în Legea bugetului de stat pentru anul 2020 finanţarea necesară pentru garantarea unui cuantum minim pentru burse, îi solicităm domnului ministru să îşi asume iresponsabilitatea pentru nevoile elevilor din România şi, odată cu ea, şi predarea mandatului”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: