Dezbatere ca la carte la Adevărul Live: Măsurile pentru picaţii la Bac ajută piaţa muncii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marti, am continuat seria dezbaterilor ca la carte, organizate în parteneriat cu Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), cu o discutie pe una din temele analizate intens în ultima perioadă: înlesnirea accesului la facultate a absolvenţilor fără diplomă de Bac.

Invitaţi în platoul Adevărul sunt patru debateri de la ARDOR, împreună cu moderatorul dezbaterii, Andrei Marinescu, student în ultimul an la medicină. Marinescu a inceput sa practice debate din întâmplare în urma cu 6 ani. 

Deşi a fost vicecampion naţional ca elev şi regional ca student, interesul principal este organizarea şi promovarea dezbaterilor. A fost instructor în cluburile de dezbateri din Colegiile Naţionale "Mihai Viteazul" şi Gheorghe Lazar" din Bucureşti şi organizatorul mai multor competiţii regionale, a Forumului Naţional de Dezbateri Cademice pentru Elevi  - Bucuresti 2013 şi presedinte ARDOR Muntenia.

Dezbaterea va avea două tabere: echipa guvernului, cea care propune moţiunea "Măsurile pentru picaţii la Bac ajută piaţa muncii" şi echipa opoziţiei. Fiecare echipă este formată din doi elevi campioni la dezbateri, care vor vorbi pe rând, într-un interval de câteva minute, de ce este pentru sau împotriva moţiunii, folosind multe argumente.

Echipa Guvernului, care a luat locul întâi la Campionatul Naţional de anul acesta este formată din  Octavian Nica, elev la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul", din Ploieşti, şi şi George Ionescu, elev la acelaşi colegiu.

Echipa Opoziţiei, care a luat locul doi la Campionatul Naţional de anul acesta, este formată din Casandra Halip, elevă la "Mihai Viteazul" din Ploieşti şi Sânziana Miu, elevă la Colegiul Naţiona "I. L. Caragiale" din Ploieşti.

Echipa Guvernului:

Oamenii tind să creadă că dacă mergi la universitate, vei avea un job mai bine plătit. Noi încercăm ca aceste şcoli care formează tehnicieni să aibă şi ele o reputaţie mai bună. Un alt motiv pentru care am ales universităţile este fiindcă au deja infrastructura necesară pentru a susţine aceste şcoli. Considerăm că poţi să fii un profesionist bun în domeniul tău şi dacă nu ai luat Bac-ul. Vom avea o piaţă de muncă mai competitivă.

Echipa opoziţiei:

Credem că în contextul în care avem un număr atât de mare de absolvenţi de facultate şi un număr atât de mic de meseriaşi, ar trebui create locuri de muncă pentru aceştia. Studenţii vor fi afectaţi de imaginea facultăţii care organizează colegii. Studenţii privesc fără încredere şcolile postliceale. Noi credem că studiile postliceale şi cele universitare nu ar trebui să fie considerate egale. Sistemul universitar este special creat pentru piaţa muncii. Observăm că piaţa muncii este suprasaturată, că sunt domenii unde sunt prea mulţi absolvenţi de facultate pentru câte locuri există pe piaţă. Numărul absolvenţilor va creşte, însă locurile de muncă vor fi la fel.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite