Cum văd britanicii Bac-ul tehnic: soluţia pentru angajarea absolvenţilor de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca în România, bacalaureatul tehnic britanic este destinat absolvenţilor de liceu care vor să se angajeze FOTO: Shutterstock
Ca în România, bacalaureatul tehnic britanic este destinat absolvenţilor de liceu care vor să se angajeze FOTO: Shutterstock

Varianta introducerii bacalaureatului tehnic, similar celui profesional introdus la noi de anul acesta, se află în dezbatere şi în Marea Britanie, unde doar jumătate dintre liceeni ajung la facultate, rata de promovare la examenele finale fiind constant în scădere, potrivit publicaţiei ”The Telegraph”.

Politicienii britanici dezbat în această perioadă modificarea bacalaureatului, după ce la examenele de anul acesta notele au fost mult mai mici faţă de anul trecut şi doar aproape jumătate dintre tineri au luat note suficient de mari încât să-şi poată continua studiile, la facultate.

Disputa vizează bacalaureatul ”englez”, asemănător celui clasic de la noi, şi bac-ul tehnic, similar cu noul bac profesional pe care ministrul român al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, l-a introdus de anul acesta.

Acesta din urmă este văzut ca o alternativă pentru tinerii care părăsesc şcoala după 18 ani şi aleg o meserie în locul studiilor superioare, arată jurnaliştii de la ”The Telegraph”.

Laburiştii şi conservatorii susţin crearea unui sistem bine pus la punct de pregătire a tinerilor care vor să intre pe piaţa muncii, cu dezvoltarea şi revalorizarea învăţământului vocaţional, în timp ce politicenii aflaţi la putere susţin introducerea unui bacalaureat teoretic mult mai riguros, axat pe aprofundarea cunoştinţelor de limbă şi literatură engleză.

Diploma de bacalaureat, inutilă pentru tinerii care nu vor să meargă la facultate 

”Diploma de Bacalaureat nu îi ajută cu nimic pe elevii care nu doresc să-şi continue studiile după terminarea liceului”, spune Stephen Twigg, politician din partea partidului britanic laburist, într-o analiză pentru ”The Telegraph”.

Cea mai mare provocare pentru actualul sistem educaţional britanic este să pregătească tinerii pentru o piaţă a muncii modernă în cazul în care copiii vor învăţa doar până la vârsta de 18 ani.

Ed Milliband, un alt politician laburist din Marea Britanie, a declarat că pentru elevii de nota zece care vor urma şi cursurile unei universităţi, calea spre succes este bine stabilită.

De altfel, britanicii sunt extrem de mândri că au reuşit să dezvolte sistemul de învăţământ superior pentru a se asigura că cel puţin 50% din elevi vor urma cursurile unei universităţi.

Reformarea şcolii vocaţionale

Dar este nevoie de mai mult pentru ceilalţi 50% care nu vor urma această cale, susţine Twigg. Acest lucru necesită un plan bine stabilit pentru a creşte standardul educaţional la capitolul calificare vocaţională până la vârsta de 18 ani, care s-ar traduce prin ”bacalaureatul tehnic”.

Pentru a obţine acest standard superior, cursurile vocaţionale trebuie să fie riguroase şi de bună calitate ca să nu mai fie privite ca o opţiune a clasei inferioare, susţin laburiştii britanici.

Acest lucru înseamnă îmbunătăţirea calităţii cursurilor şi a predării şi, de asemenea, ca mediul de afaceri să susţină nişte stagii de ucenicie.

”Trebuie să ne asigurăm că angajatorii sunt implicaţi în construirea unor noi calificări şi că oricine care promovează „bacul tehnic” încheie un program de experienţă în muncă”, explică cei de la cotidianul britanic ”The Telegraph”.

Engleza şi matematica, obligatorii până la 18 ani

Mai înseamnă şi asigurarea că fiecare elev studiază engleza şi matematica până la vârsta de 18 ani, fie că vor urma studii superioare sau vor alege învăţământul vocaţional.

”Nu poate fi corect ca numai un sfert dintre băieţi să studieze engleza după vârsta de 16 ani şi numai un sfert dintre fete să studieze matematica. Pentru elevii care provin dintr-un mediu mai sărac, este vorba de unul din zece. Vom sfârşi cu această nedreptate care ne-a acaparat ţara”, mai spune Stephen Twigg în ”The Telegraph”.

Acesta susţine că sistemul şcolar britanic nu pregăteşte suficient tinerii pentru următoarea etapă din viaţa lor, fie că este vorba de universitate, şcoală postliceală sau o slujbă.

Copiii britanici sunt forţaţi să-şi limiteze alegerile la vârsta de 16 ani într-un mod inimaginabil în alte ţări, unde tinerii primesc o educaţie cuprinzătoare inclusiv în ceea ce priveşte limba maternă şi matematica, explică laburistul.

Sistemele educaţionale de succes din lume se axează pe absolvire, asigurându-se că elevii au o calificare la vârsta de 18 ani. În Franţa, aceasta se numeşte ”Baccalaureate”, în Germania este ”Arbitur”.

Diploma de bacalaureat ”englez” pe care a propus-o actualul secretar de stat britanic pentru Educaţie, Gove, explică laburistul Twigg, ”limitează studiile urmate dintre 14 şi 18 ani, în timp ce materii ca informatica, ingineria, designul şi tehnologia sunt omise şi devalorizate”.

Management, comunicare şi lucrul în echipă, cursuri în şcolile private

Acest bacalaureat nu testează nici multe dintre aptitudinile solicitate de angajatori, este de părere acesta.

Elevii celor mai bune şcoli private sunt instruiţi în domenii ca management, comunicare şi lucru în echipă. Acestea le dau posibilitatea să fie cu un pas înainte atunci când vine vorba de un interviu pentru o facultate sau pentru o slujbă.

Aceeaşi frustrare este împărtăşită în Marea Britanie şi de conservatorii moderaţi, cum ar fi fostul secretar al Educaţiei Ken Baker.

”Este vital ca şcolile şi colegiile să ofere o educaţie care să dezvolte aptitudinile practice şi calităţile personale în aceeaşi măsură ca lucrul în echipă, rezolvarea problemelor şi comunicarea. Examenele trebuie să poate recunoaşte toate aceste talente”, spunea Baker.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite