Cum fac autorităţile economii la buget pe spinarea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Revoltă printre părinţi şi elevi în urma anunţului făcut marţi după-amiază de ministrul Educaţiei, potrivit căruia vacanţa de primăvară se va lungi din 2 aprilie până pe 4 mai, iar cea de vară se va scurta cu două săptămâni. Totodată, ministrul a mai spus că examenele de Evaluare Naţională vor fi mutate între 5 şi 8 iulie, urmând ca admiterea la liceu să aibă loc după data de 8 iulie.

După acest anunţ, ministrul a venit cu precizări suplimentare: „Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanţa de vară, în vacanţa de primăvară. În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, îl încheiem pe 2 iulie. Mai puţin: elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie - în loc de 11 iunie; elevii de clasa a XII-a care termină 18 iunie, în loc de 4 iunie, şi învăţământul profesional şi tehnic care termină pe 23 iulie, în loc de 9 iulie”, a explicat Cîmpeanu. Oficialul de la Educaţie a adăugat că propunerea ca vacanţa de primăvară să aibă loc între 2 aprilie şi 4 mai este o solicitare puternic susţinută din considerente epidemiologice de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. 

Cîmpeanu a adăugat însă că este deschis şi altor propuneri alternative. „Dacă va fi considerată acceptabilă de către partenerii de dialog, am putea lăsa examenele naţionale exact la datele planificate, prelungind semestrul al II-lea cu doar o săptămână (de pe18 iunie şi până pe 25 iunie) şi propunând recuperarea săptămânii „lipsă” din semestrul al II-lea în 5 zile de sâmbătă, spre exemplu. Orice alte propuneri mai bune decât cea/cele ale Ministerului Educaţiei vor fi luate în considerare în discuţiile de mâine, din Comisia pentru Dialog Social”, a mai spus ministrul.  

Părinţii: lipseşte consecvenţa autorităţilor!

Gabriel Chicioreanu, secretar general al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, spune că de fapt ceea ce face ministrul este o închidere a şcolii din cauza pandemiei, mascată de o vacanţă prelungită, care nu face pagubă în buget. „Ministrul Cîmpeanu şi-a asumat ţinerea şcolilor deschise şi trage de ele, dar în situaţia epidemiologică actuală, în unele zone, nu prea are ce face. Şi a inventat această vacanţă prelungită pentru că în vacanţă părinţii nu sunt plătiţi cu 75% din salariu de la buget ca să stea cu copiii acasă, aşa cum se întâmplă la trecerea şcolii în regim online din motive epidemice. Este o închidere a şcolii din cauza pandemiei, mascată de o vacanţă prelungită, care nu face pagubă în buget. Drept urmare, elevii din clasa a VIII-a or să susţină primul examen important din viaţa lor cu masca pe faţă, pe căldurile din luna iulie. Parcă nimeni nu se gândeşte la aceşti elevi”, este de părere Gabriel Chicioreanu. La rândul lui, Eugen Ilea, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, FNAPIP, remacă faptul că autorităţile schimbă legislaţia cum le pică bine. „Iniţial, era că atunci când se depăşeşte 6 la mie se intră automat în carantină, dar pentru că nu le convine să intrăm în carantină şi să facem şcoală online, au modificat ordinul comun. Suntem de acord ca şcolile să rămână deschise, dar să ne lămurim: ori respectăm legea, ori o schimbăm cum ne convine. Lipsa de consecvenţă a autorităţilor se vede foarte clar în ultima perioadă. Sunt multe, multe inadvertenţe în ceea ce înseamnă comunicare şi hotărâre clară, astfel încât părinţii şi copiii să fie liniştiţi în ceea ce priveşte modul de lucru ori pe termen scurt, ori pe termen mediu”, adaugă reprezentantul părinţilor. 

Acesta mai spune că să lungeşti vacanţa de primăvară la o lună este o decizie proastă. „Ca să rupi o lună copiii din contactul cu şcoala, în condiţiile în care urmează Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, este deja prea mult. Stresul a fost şi este în această perioadă maxim şi copiii îşi doresc foarte mult să scape de aceste examene. Nu poţi să-i chemi în iulie să le dea”, subliniază Eugen Ilea. Reprezentantul părinţilor mai spune că ar fi fost de preferat ca, în locul prelungirii vacanţei de primăvară, elevii să facă şcoală online pentru a rămâne cât de cât conectaţi la educaţie. 

Elevii: Nu suntem de acord

Nici elevii nu susţin modificările anunţate de ministru. „Nu suntem de acord cu modificările propuse de minister. Este posibil să fie un vârf de infecţie în luna aprilie. Dar, dacă se închid şcolile în aprilie, după ce se vor redeschide va fi altă situaţie? Testarea elevilor va fi alta?

Semestrul al II-lea a început de o lună şi ceva, şi ministerul propune să se ia o vacanţă de o lună, în aprilie. Elevii vor fi daţi peste cap. Rareş Voicu preşedintele CNE

Respectarea măsurilor sanitare? Apoi, să ne uităm la faptul că semestrul al II-lea a început de o lună şi ceva, şi ministerul propune să se ia o vacanţă de o lună, în aprilie. Elevii vor fi daţi peste cap. După aceea vor mai avea două luni de şcoală la dispoziţie şi e foarte greu să reintri în ritm”, argumentează Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. 

„Trebuie gândit mai bine”

Sever Popa, profesor de fizică, directorul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti, subliniază la rândul lui câteva dezavantaje:. „Eficienţa învăţării la sfârşitul anului şcolar şi în vară este redusă. Gândiţi-vă că, în iulie, s-ar putea să avem caniculă şi toată lumea e obosită după perioada aceasta. În mod firesc, toată lumea aşteaptă vacanţa. În plus, în aceste două săptămâni se vor suprapune examenele cu orele de curs. 

Eficienţa învăţării la sfârşitul anului şcolar şi în vară este redusă. Sever Popa director 

Şi vom avea încurcături de genul: mă duc de dimineaţă la asistenţă la examene şi după-amiaza vin să fac ore, şi să le fac şi cu entuziasm”, arată Sever Popa. 

Acesta admite că, totuşi, ceva trebuie făcut de vreme ce rata infectărilor o ia mult în sus. „Eu aş fi preferat să rămânem online. Sigur că nu e acelaşi lucru, dar cine vrea să înveţe, învaţă. Sau să se meargă pe situaţii concrete, pentru că nu e acelaşi lucru în toată ţara. Decizia trebuie luată la nivel local şi cu consultarea tuturor factorilor implicaţi”, conchide Sever Popa.  

Ştefan Vlaston, expert în educaţie, a găsit o explicaţie pentru propunerea ministrului. „Avem cel mai scurt an şcolar din Europa, doar 34 de săptămâni. Ministrul a ales varianta prelungirii vacanţei de primăvară pentru că i s-a cerut să închidă şcolile, iar el a promis că le va ţine deschise! A ales vacanţa prelungită şi, prin urmare, putea să adauge încă două săptămâni de şcoală, în vară, până în iulie. Practic, a menţinut anul şcolar la fel de lung cum era înainte. Dacă mergea pe varianta de învăţământ online, nu mai putea să prelungească anul şcolar, plus că nu se învaţă nimic la şcoala online”, a mai spus expertul în educaţie. 

Cine primeşte 75% din salariu pentru a sta acasă

Reamintim că măsura prin care se acordă zilele libere părinţilor care au copii la creşă, grădiniţă sau la şcoală, cu vârste de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezenţa fizică sunt suspendate, a fost prelungită de la 31 decembrie 2020 până pe 30 iunie 2021. Concret, indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată părinţilor este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite