Învaţă din toamnă tot după manuale greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa fondurilor anunţă că elevii nu vor avea parte de cărţi mai bune. Chiar dacă a pus pe site catalogul cu manuale pentru anul școlar 2010-2011, Ministerul Educaţiei nu a schimbat nimic în conţinutul lor.

În catalogul de retipăriri de la Ministerul Educaţiei apar şi manuale despre care „Adevărul" a arătat deja că sunt pline de greşeli şi că multe dintre ele nu sunt folosite de elevi. Editurile spun că manualele se retipăresc chiar dacă nu se ştie care sunt criteriile în baza cărora se ia decizia.

„Retipărirea nu ţine în niciun fel de nevoile şcolilor. Sunt extrem de puţine cărţi tipărite, dar nici acestea nu se ştie după ce criterii", spune Mihai Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

„Există o ruptură totală între ce vrea şcoala şi ce se tipăreşte până la urmă. Nu se ţine cont nici de disciplinele pentru care este nevoie de manuale, dar nici de punctul de vedere al şcolilor", acuză Mihai Penescu.

Editurile susţin că anual se retipăresc aproximativ 10% din manualele existente, dar oficialii de la Ministerul Educaţiei susţin că procentul este de 30%.

„Anul acesta s-au alocat ceva mai mulţi bani, acum suntem la nivelul de acum doi ani, pentru că anul trecut ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, a înjumătăţit fondurile. Acum, în medie, s-au dat aproximativ 8 lei/elev. Dar nu toţi elevii primesc manuale noi. Numai cei din clasa I primesc manuale complet noi", a spus Boris Singer, directorul Editurii Sigma.

Retipăririle manualelor sunt cerute de către şcoli, care trebuie să se încadreze într-un anumit buget. Chiar dacă şcolile pun pe listă toate manualele de care ar avea nevoie, inspectoratul este cel care alege până la urmă care sunt cărţile care se vor tipări. „În general, şcolile comandă cărţile pentru materiile importante precum matematica şi limba română", mai spune Singer.

Explicaţii pentru greșeli

Potrivit editurilor, manualele cu greşeli sunt retipărite la cererea şcolilor. Pentru ca erorile să fie eliminate ar fi fost necesar ca Ministerul Educaţiei să aprobe acest lucru.

După cum spun experţii, cărţile sunt tipărite la cantitate, şi nu la calitate. Chiar dacă unii profesori îşi doresc manualele mai bune, acestea nu ajung în tipografie dacă cererea nu e suficient de mare.

„Un manual trebuie comandat într-un tiraj de 12.000-15.000 de exemplare pentru a fi profitabil. Din această cauză, am refuzat să tipărim o parte din manualele comandate pentru acest an. De exemplu, manualul de Biologie pentru clasa a V-a, care ni s-a comandat în 20-70 de exemplare", a mai spus Singer.

Experţii în educaţie arată că unele dintre manualele retipărite sunt aprobate cu foarte mulţi ani în urmă şi, ca urmare, sunt uzate din punct de vedere moral.

"O nouă generaţie de manuale este strict necesară. Ştim că manualele trebuie să respecte programa şcolară, aşadar ar fi un nonsens să se investească în noi manuale atât timp cât programele şcolare nu sunt regândite", a spus Eugen Palade, expert în educaţie de la Centrul Educaţia 2000+. 

Răspuns de la minister

Într-un răspuns la întrebările puse de „Adevărul", Ministerul Educaţiei justifică prezenţa manualelor cu greşeli prin faptul că acestea sunt cerute de şcoli.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite