Încep înscrierile în clasa pregătitoare 2019-2020. Cum şi unde se face evaluarea psihosomatică a copiilor

Încep
înscrierile în clasa pregătitoare 2019-2020. Cum şi
unde se face evaluarea psihosomatică a copiilor

Începând cu 4 martie 2019, părinţii pot completa şi depune cererea-tip de înscriere pentru clasa pregătitoare, însă asta abia după ce se efectuează evaluarea dezvoltării psiho-somatice a copiilor.

Cererea-tip de înscriere poate fi completată fie la unitatea de învăţământ la care doresc înscrierea copilului, fie online, în acest caz fiind necesar ca părinţii să meargă la şcoala în care doresc înscrierea copilului pentru validarea cererii. 

„Atenţie! Completarea cererii de înscriere online nu garantează înscrierea copilului dumneavoastră în unitatea de învăţământ şi nu elimină obligativitatea de a vă prezenta la unitatea de învăţământ unde doriţi înscrierea cu dosarul complet al copilului, în vederea validării acesteia. Acest formular vă permite doar să vă prezentaţi la secretariatul şcolii cu datele copilului pre-completate, scurtând timpul de aşteptare al dumneavoastră şi al celorlalţi părinţi”, transmit reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

La solicitarea părinţilor, pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019, inclusiv dar şi cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2019, inclusiv, dacă trec evaluarea dezvoltării psihosomatice.

Evaluarea psihosomatică

Evalurea psihosomatică a copiilor a început deja şi se realizează până la data de 20 martie 2019, în diferite centre din judeţ/ municipiul Bucureşti, cu prioritate în grădiniţe, de către personal de specialitate.

Când sunt înscrierile?

Prima etapă de înscriere se desfăşoară între 4 - 22 martie. Părinţii pot fi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ. Iar pe 29 martie se vor afişa unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după prima etapă.

A doua etapă este între 2 - 8 aprilie şi se adresează copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în prima etapă. Părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, lista celor înscrişi afişându-se pe 11 aprilie.
 
Care sunt actele necesare pentru înscriere?
 
- Cerere-tip de înscriere (disponibilă începând din 4 martie)
- Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinţii divorţaţi depun la înscriere şi hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa minorului
- Copie şi original al certificatului de naştere al copilului
- Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (acolo unde este cazul).
- Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Ce copii au prioritate la înscriere?

La înscrierea în clasa pregătitoare au prioritate copiii cu dizabilităţi, cei orfani, copiii care se află în grija statului sau în plasament familial, precum şi copiii care au un frate sau o soră înmatriculat/ă în unitatea de învăţământ respectivă. 
 
Ce tip de activităţi vor avea loc în clasa pregătitoare?
 
Copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii, prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică.
 
„Clasa pregătitoare este un timp de acomodare a copilului cu viaţa şcolii, care să-i permită o bună adaptare la programul şi cerinţele specifice acestui mediu. În clasa pregătitoare, copilul este încurajat să capete încredere în forţele proprii, să-şi sporească stima de sine, iniţiativa şi dorinţa de reuşită”,  arată reprezentanţii Ministerului Educaţiei. 
 
Exersarea deprinderilor şi capacităţilor motrice este o ţintă importantă, prin participarea copiilor la activităţi de dezvoltare motrică, dar şi la alte activităţi de mişcare în asociere cu muzica (prin intermediul Educaţiei fizice şi a disciplinei Muzică şi mişcare).
 
Ministerul Educaţiei precizează că fiecare copil are un loc asigurat. Numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: