Vouchere de vacanță pentru toți angajații din mediul privat, nu doar pentru bugetari, din 2024 | DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect legislativ depus marți, 7 martie, la Senat de parlamentari din principalele partide politice propune acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din mediul privat, nu doar bugetarilor.

vouchere de vacanță
Voucherele de vacanță ar putea fi acordate și angajaților din mediul privat

Potrivit propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (...) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat."

Principalele prevederi sunt următoarele:

  • Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, se mai arată în propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR.
  • Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zie de la promulgarea legii de către președintele României.
  • În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

„În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% 27%. În țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% i.mpozitul pe venituri din salarii și alte taxe. Fiscalitatea rîdicată atrage după sine și un grad de colectare redus.

De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% - 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază., printre altele, și de vouchere de vacanță, în suma de 1.450 1ei anual. Voucherele de vacanța reprezintă și un mijloc prin care saiariatii își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii.

Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acesfia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS.", se arată în Expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Se mai elimină din inechitățile dintre angajații de la stat și cei de la privat

Proiectul, astfel cum este întocmit, mai elimină din inechitățile dintre cele două categorii de salariați — bugetari și cei din sectorul privat - iar valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, cu consecințe pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc), se mai arată în documentul citat.

Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă inițiatorii estimează că aproximativ 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc.

„Diferența se va regăsi în efectul economic generat”, se mai arată în expunerea de motive.

Salariații cu mai multe locuri de muncă pot alege ce angajator le va da voucherele

Întrucât pot exista situații în care o persoană are încheiate contracte de muncã cu mai mulți angajatori în acelasi timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat sã aibă posibilitatea sã aleagă angajatorul prin intermediul căruia sã primească voucherele de vacanțã.

În sprijinul aprobării propunerii legislative, inițiatorii au invocat datele Institului National de Statistică, care arată că în sectorul turismului (hoteluri și restaurante) numărul mediu de salariați în anul 2021 era de 170.790. Îngrijorätor este faptul că aceasta cifră, raportată la anul 2019, este cu aproape 9% mai mică, ceea ce reprezintă un indicator al impactului negativ pe care criza pandemicã a avut-o în activitatea de turism.

Turismul a fost una dintre cele mai afectate ramuri ale economiei în perioada pandemiei. Numărul total de turiști sosiți în structurile de cazare a scăzut în anul 2020 cu 52,2% față de anal precedent, 2019, de la 13,4 milioane la 6,4 milioane.

Impactul negativ asupra turismului a contribuit decisiv la desființarea a zeci de mii de locuri de muncã, la închiderea a numeroase unități de cazare, iar efectele s-au resimțit și în industriile pe orizontalã.

Indiscutabil, șocul înregistrat în industria turismului ar fi fost și mai mare în absența voucherelor de vacanță acordate celor 1,2 milioane de salariați din sectorul bugetar, iar datele statistice ar fi arătat un regres fără precedent. Pentru industria turismului, voucherele de vacanță au însemnat o adevarată „gură de oxigen”, mulți antreprenori din industria turismului reușind sã-și păstreze afacerile deschise datoriă acestor vouchere. În esență, decizia Guvernului României de a acorda vouchere de vacanță personalului angajat în sectorul bugetar s-a dovedit a fi una benefică”, spun inițiatorii, cerând aprobarea propunerii legislative, argumentând că măsura va duce și la creșterea ponderii turismului în PIB și implicit și la creșterea valorii acestuia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite