Cu cât a crescut numărul turiștilor străini în România. Cadariu: Instituţiile care nu au emis voucherele de vacanţă să o facă

0
Publicat:

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a anunţat marţi, că în anul 2022, faţă de 2021, se înregistrează o creştere totală a numărului de turişti de 37%, de la 3,2 milioane la 4,4 milioane.

Numărul de turişti a crescut de la 3,2 milioane la 4,4 milioane, Foto: Shutterstock
Numărul de turişti a crescut de la 3,2 milioane la 4,4 milioane, Foto: Shutterstock

Potrivit oficialului, numai în primele şase luni ale anului au fost aproximativ 600.000 de turişti străini, o creştere de 200% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Avem la dispoziţie, în acest moment, o raportare din partea INS, cu privire la anumiţi indicatori din turism, pentru primele şase luni şi ele spun următorul lucru: În 2022, faţă de anul 2021, avem o creştere totală a numărului de turişti de 37%, de la 3,2 milioane la 4,4 milioane”, a spus Cadariu, transmite News.ro.

Acesta a precizat că, „pe categorii, turiştii români, în cursul anului trecut au fost 3 milioane, în primele 6 luni ale acestui an, 3,8 milioane, o creştere de 23%” .

În ceea ce priveşte turiştii străini, în cursul anului trecut, au fost în primele 6 luni 200.000 de turişti, anul acesta, la 30 iunie avem deja 600.000 de turişti, o creştere de 200%, asta în condiţiile în care în întregul an 2021 în România au sosit doar 840.000 de turişti străini”, a afirmat Cadariu.

În acest moment, suma totală a voucherelor pentru salariaţii din sectorul bugetar, emise deja, este de 252 de milioane de euro”, a mai spus el.

Ministrul a mai arătat că, din păcate, s-a constatat că nu toate instituţiile publice din România au îndeplinit acest obiectiv.

Astfel, spune oficialul, potrivit datelor Ministerului Finanţelor conform cărora, în acest moment, în România, sunt 1,2 milioane de salariaţi în sectorul bugetar, şi un astfel de voucher are valoarea de 1.450 de lei, ar fi trebuit ca suma investită în vouchere de către aceste instituţii să ajungă deja la 350 de milioane de euro.

Fac apel la acele instituţii care nu au emis deja voucherele de vacanţă să o facă, cu atât mai mult cu cât ordonanţa modificată, 8/2009, prevede că o perioadă de 5 ani de zile, vom putea emite astfel de vouchere de vacanţă”, a mai spus ministrul.

Potrivit datelor transmise, la sfârșitul săptămânii trecute, de reprezentanții unei platforme online de rezervări hoteliere, preţurile mai mari cu până la 20% la serviciile din turism au forţat românii dornici să călătorească să opteze pentru unităţi de cazare mai ieftine.

Conform Travelminit.ro, la începutul acestui an, platforma a înregistrat cu 22% mai multe înnoptări, comparativ cu 2019.

,,În perioada iunie - august 2022, preţul pentru o noapte de cazare la unităţile din România a crescut cu 21%, iar valoarea totală a rezervărilor făcute de români a crescut cu numai 7%, ceea ce înseamnă că turiştii s-au orientat acum către pachete de cazare mai ieftine sau că au scurtat durata sejurului lor pentru a atenua efectul inflaţiei asupra turismului", a declarat Rigo Ferenc, CEO Travelminit.ro.

Cele mai populare destinaţii, în perioada iunie - august 2022, au fost: litoralul românesc (cu staţiunile Eforie Nord, Costineşti, Mamaia şi Eforie Sud în topul preferinţelor), destinaţiile montane (cu Braşov, Predeal, Buşteni şi Sinaia, pe primele locuri), destinaţiile balneare (printre care se află: Sovata, Praid, Băile Felix şi Băile Herculane) şi marile oraşe (Oradea, Sibiu, Bucureşti şi Cluj-Napoca, cu cele mai multe rezervări).

În acest context, destinaţiile montane au înregistrat o creştere anuală a rezervărilor de 45%, în timp ce numărul rezervărilor de pe litoral s-a majorat cu doar 41%, în acest an, comparativ cu datele din 2021.

De asemenea, rezervările pentru marile oraşe au crescut cu 31%, iar cele pentru destinaţiile balneo-climaterice cu 19%, de la an la an.

Conform sursei citate, preţul mediu pentru o cameră dublă/noapte a crescut cu minimum 15%, în perioada iunie - august 2022, faţă de intervalul similar din anul anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite