Vicepremierul Costin Borc: Oferta României pentru piaţa turcă este generoasă, trebuie diversificate exporturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După primele cinci luni ale acestui an, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a fost de 1,812 miliarde euro, în scădere cu 0,7% faţă de primele cinci luni ale lui 2015 FOTO: Reuters
După primele cinci luni ale acestui an, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a fost de 1,812 miliarde euro, în scădere cu 0,7% faţă de primele cinci luni ale lui 2015 FOTO: Reuters

România are o ofertă generoasă pentru piaţa turcească, iar exporturile trebuie diversificate, a declarat vicepremierul Costin Borc, după discuţiile avute cu ministrul turc al Dezvoltării, Lütfi Elvan, care a precizat că ţara noastră rămâne un partener strategic important pentru Ankara.

Declaraţiile vin în contextul în care Turcia este cel mai important partener comercial extracomunitar al ţării, cu o valoare a schimburilor comerciale de 1,8 miliarde euro, după primele cinci luni ale anului.

Lütfi Elvan a dat asigurări că economia Turciei a rămas puternică şi a reuşit să facă faţă tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, în principal datorită disciplinei fiscale şi solidităţii băncilor. Oficialul turc a subliniat faptul că România a rămas un partener strategic pentru Turcia.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a subliniat, în cadrul discuţiilor, necesitatea diversificării exportului românesc pe piaţa din Turcia, în condiţiile în care exporturile, după primele cinci luni ale acestui an, au fost de 766 milioane euro, cu aproape 27% mai mici decât importurile. Cei doi oficiali au convenit asupra reluării discuţiilor în toamna acestui an.

„S-a convenit ca discuţiile pe fiecare palier al colaborării economice bilaterale să fie reluate, în toamna acestui an, la Ankara, în cadrul sesiunii Comisiei mixte interguvernamentală de colaborare economică româno-turcă, preşedinţia română fiind asigurată de viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de News.ro.

După primele cinci luni ale acestui an, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a fost de 1,812 miliarde euro, în scădere cu 0,7% faţă de primele cinci luni ale lui 2015. Exportul a fost de 766 milioane euro, în scădere cu 20,9%, iar importul a fost 1,05 miliarde euro, cu 22,2% mai mare decât în primele cinci luni din 2015.

Soldul balanţei comerciale a fost în favoarea Turciei cu 279,9 milioane euro. În aprilie 2016 erau înregistrate în România 14.888 de firme cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind de 708,3 milioane dolari, reprezentând 1,27% din totalul capitalului subscris de investitorii străini.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite