Vânzările companiei auto Tesla se prăbușesc, pe măsură ce reputația lui Elon Musk se deteriorează

0
Publicat:

Rândurile potențialilor cumpărători Tesla din Statele Unite sunt în scădere, potrivit unui studiu realizat de firma de informații de piață Caliber, care a atribuit această scădere în parte personalității polarizante a directorului general Elon Musk.

foto Elon Musk
Foto: Profimedia

Deși Tesla a continuat să înregistreze o creștere puternică a vânzărilor anul trecut, ajutată de reducerile agresive de prețuri, producătorul de vehicule electrice este așteptat să raporteze vânzări trimestriale slabe, încă de marți, transmite Reuters.

"Scorul de considerație" al Caliber pentru Tesla, furnizat în exclusivitate pentru Reuters, a scăzut la 31% în februarie, mai puțin de jumătate din maximul de 70% atins în noiembrie 2021, când a început să urmărească interesul consumatorilor pentru marcă. 

Scorul de considerație al Tesla a scăzut cu 8 puncte procentuale doar din ianuarie, chiar dacă scorurile obținute de Caliber pentru Mercedes, BMW și Audi, care produc atât modele pe benzină, cât și modele de vehicule electrice (EV), au crescut în aceeași perioadă, ajungând la 44-47%.

Tesla nu a răspuns la o solicitare de comentarii. În trecut, Musk a acuzat ratele ridicate ale dobânzilor pentru că au redus cererea consumatorilor pentru articole cu bilete mari, precum automobilele.

Caliber a citat asocieri puternice între reputația Tesla și cea a lui Musk pentru aceste scoruri.

"Este foarte probabil ca Musk însuși să contribuie la căderea reputației", a declarat pentru Reuters directorul executiv al Caliber, Shahar Silbershatz, spunând că sondajul companiei sale arată că 83% dintre americani îl asociază pe Musk cu Tesla.

Reuters a vorbit cu cinci experți în marketing, sondaje și în domeniul auto, care au declarat că controversele legate de politica din ce în ce mai de dreapta și declarațiile publice ale lui Musk cântăresc asupra mărcii și cererii Tesla.

"Este destul de greu să câștigi vânzări fără să intri în politică", a declarat Tim Calkins, profesor de marketing la Kellogg School of Management de la Northwestern University.

Temerile economice, lipsa unor modele noi la prețuri accesibile și concurența tot mai mare din partea rivalilor mai ieftini, cum ar fi BYD din China, au fost, de asemenea, citate de analiștii de pe Wall Street ca punând presiune asupra Tesla.

Vânzările globale de vehicule electrice în SUA sunt prognozate să crească cu 15% în primul trimestru al acestui an, potrivit estimărilor cercetătorului Cox Automotive. Vânzările Tesla ar urma să crească cu 3%.

"Încetinirea EV se anunță a fi o încetinire a Tesla", a declarat joi, în timpul unei conferințe telefonice, analistul Cox Stephanie Valdez Streaty.

Înmatriculările de mașini noi pentru Teslas în California- cea mai mare piață a acestora în SUA - au înregistrat prima scădere din ultimii trei ani în trimestrul al patrulea din 2023, chiar dacă vânzările de vehicule electrice au crescut în general.

Cel puțin cinci analiști au redus luna trecută prețul-țintă al Tesla, spunând că producătorul auto ar putea înregistra rezultate dezamăgitoare la livrări în primul trimestru. Acțiunile Tesla au scăzut cu aproape 30% de la începutul anului până în prezent.

Personalitatea ieșită din comun a lui Musk a fost benefică pentru Tesla, deoarece a promovat combaterea schimbărilor climatice prin reimaginarea mașinilor ca fiind computere electrice elegante pe roți, care ar putea bate mașinile pe benzină în ceea ce privește aspectul, performanța și manevrabilitatea.

În ultimii ani, miliardarul a provocat controverse prin comentarii și acțiuni, inclusiv prin îmbrățișarea partidului republican și aprobarea unor comentarii antisemite pe X. Musk a negat că ar fi antisemit.

Când a fost întrebat de un investitor, în timpul unei teleconferințe din ianuarie 2023, dacă comentariile sale politice dăunează mărcii și vânzărilor Tesla, Musk a spus că este "rezonabil de popular", referindu-se la cei 127 de milioane de urmăritori pe care îi avea atunci pe X, fostul Twitter.

"Indiferent dacă mă urăști, mă placi sau ești indiferent, vrei cea mai bună mașină sau nu vrei cea mai bună mașină?". a declarat Musk la un alt eveniment din noiembrie.

Firma de consultanță pentru evaluarea mărcii Brand Finance a constatat că reputația Tesla a scăzut în 2023 în Statele Unite, Olanda, Franța, Marea Britanie și Australia. Reputația Tesla nu a avut de suferit în China, unde este posibil ca accesul la știri despre companie și directorul său general să fi fost limitat, și în Germania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite