Valoarea tichetelor de masă, de creșă, culturale și a celor cadou ar putea crește

0
Publicat:

O propunere legislativă depusă miercuri la Senat propune creșterea valorii tichetelor de creșă, a celor de masă și a celor cadou, prin neimpozitarea lor ca venituri asimilate salariilor, așa cum se întâmplă în prezent.

Cineva numără tichetele de masă cu care vrea să achite alimentele
Valoarea tichetelor de masă și a altor tipuri de bilete de valoare ar putea crește

Astfel, inițiatorii propun ca, în lista tichetelor valorice neimpozabile să fie reincluse și cele de masă, de creșă, culturale și tichetele cadou, precum și voucherele de vacanță.

Inițiativa propune  modificarea articolul 76, alineatul (3), litera h) din - Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal cu următorul cuprins:

„h] tichetele cadou acordate potrivit legii, cu excepţia celor acordate potrivit destinaţiilor şi limitelor prevăzute Ia alin. (4) lit a]”.

Acest aliniat a fost abrogat începând cu 1 ianuarie 2024, astfel încât tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele de creșă și tichetele culturale sunt impozitate pe venit cu 10%.

„Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naştere/adopţie, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern”, se arată în proiectul de act normativ.

Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevăzute mai sus, realizate de persoane fizice, dacă aceste venituri sunt primite în baza unor legi speciale şi/ din buget în cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 Iei:

(i) cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

(iii) cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale şi/sau finanţate din buget, este neimpozabilă, în măsura în care valoarea totală a acestora nu depăşeşte într-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui câştig salariul mediu brut utilizat Ia fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.

Inițiatorii propun ca toate aceste tichete valorice (tichete de masă, tichete de creșă, tichete cadou și vouchere de vacanță să fie scutite și de plata asigurărilor de sănătate de 10% din valoare.

Proiectul de act normativ trebuie aprobat de Senat și apoi de Camera Deputaților, urmând să intre în vigoare după 7 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. După alte 30 de zile,  Ministerul Finanțelor trebuie să elaboreze normele de aplicare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite