Valoarea tichetelor de masă crește de la 1 ianuarie, dar se și taxează cu 10%

0
Publicat:

Valoarea tichetelor de masă crește de la 1 ianuarie, dar se și taxează cu 10% în contul contribuției pentru sănătate.

Tichete de masă lângă alimente
Valoarea tichetelor de masă crește de la 1 ianuarie

Potrivit Legii 296/2023, valoarea tichetelor de masă crește de la 1 ianuarie 2024 la 40 de lei, de la 35 de lei cât este în prezent. Începând cu această dată, firmele care le acordă angajaților acest beneficiu vor plăti și CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate). Adică, un procent de 10%. Până acum, tichetele acordate în condițiile și în limitele prevăzute de lege au fost doar supuse impozitului pe venit 10%. Nicio contribuție socială nu se percepea pentru acordarea tichetelor. Din 2024 însă, tichetele mai sunt scutite doar de contribuția la pensie, nu și de cea la sănătate.

Majorarea valorii tichetelor de masă nu este însă obligatorie pentru angajatori, suma de 40 de lei reprezentând plafonul maxim care poate fi acordat. Această valoare maximă de 40 de lei o să se mențină cel puțin până în septembrie 2024, când ar putea avea loc o nouă majorare.

Tichetele de masă sunt bilete de valoare, pe care orice angajator le poate acorda lunar salariaților săi, în baza Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. De asemenea, acordarea lor se poate face atât în cazul angajaților cu normă întreagă, cât și în cazul celor cu normă parțială. În normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 scrie că și salariaților cu un contract individual de muncă cu timp parțial le pot fi oferite tichete de masă, însă trebuie ca ei să aibă funcția de bază la firma respectivă. Stabilirea funcției de bază se aplică și în cazul salariaților care au mai multe contracte de muncă sau chiar mai multe funcții în cadrul aceleiași firme. 

Concret, angajatul poate primi în fiecare lună un număr de bonuri de masă echivalent cu numărul de zile lucrate efectiv.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite