UPDATE Guvernul pregăteşte OUG pentru bugetarii care trebuie să vină cu bani de acasă. Nimic însă pentru lucrătorii part-time din mediul privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariile bugetarilor s-au mărit de astăzi cu 8%

În urma revoluţiei fiscale, sunt bugetari care sunt nevoiţi să vină cu bani de acasă pentru a-şi plăti taxele. În acest sens, Guvernul pregăteşte un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru mărirea salariilor brute ale celor afectaţi, scrie Mediafax.

UPDATE Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a confimat că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată o OUG pentru bugetari, dar nu poate face nimic pentru mediul privat.

„Legea salarizării nu afectează lucrătorii part-time, dar prin modificarea Codului Fiscal de anul trecut s-a stabilit că cei care lucrează part-time plătesc contribuţii la nivelul salariului minim, cu mai multe excepţii. Întrucât în sectorul bugetar sunt angajaţi part time, s-a luat decizia ca ministerul de resort să încerce întregirea normei la 8 ore, să constate dacă unii din aceşti angajaţi pot să fie exceptaţi. În următoarea şedinţă de Guvern se va emite OUG şi se va rezolva”, a declarat ministrul într-o conferinţă de presă. 

Ea a spus că pentru a evita ca CAS să depăşească nivelul venitului, e necesară adoptarea acestei OUG. Se reglementează acordarea unei sume compensatorii care să menţină acelaşi salariu net din decembrie.

Ea a menţionat că pentru cei din privat, statul nu poate interveni în negocierea salariilor. „E de menţionat că această măsură e în vigoare din septembrie 2017 şi până acum nimeni din privat nu a semnalat o scădere a salariului net. Aceste prevederi au făcut ca peste 185.000 de angajaţi să trească la contracte cu normă întreagă”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.


Sunt vizaţi bugetari care lucrează ca personal auxiliar în instituţiile de stat şi bugetari încadraţi cu norme part-time.

Un exemplu dat de mai multe ori de ministrul Muncii este cel al femeilor de serviciu din instituţiile de învăţământ. Astfel, la un salariu net de 500 de lei, în prezent, taxele sunt de 665 lei, fiind nevoite să aducă de acasă 150, au explicat reprezentanţii Ministerului Muncii pentru Mediafax.

Ordonanţa de Urgenţă pregătită de Ministerul Finanţelor este menită să reglementeze această situaţie, să compenseze taxele pentru angjaţii part-time din sistemul de stat, urmând a li se mări salariul brut, astfel încât să rămînă cu acelaşi net, au precizat sursele citate.

Consultantul fiscal Adrian Benţa explică, pentru Antena3, această situaţie: „Eu am citit proiectul de ordonanţă. Discutăm doar despre persoanele din sistemul public. Vor plăti în continuare asigurările sociale la nivelul salariului minim pe economie, dar plătitorul salariului este obligat să păstreze salariul net existent în luna decembrie. Pe româneşte, îi creşte netul la nivelul lunii decembrie prin bani suplimentari pe care îi va achita respectiva instituţie publică. Bani, evident, tot din bugetul de stat”.

Pentru cei care lucrează în mediul privat şi au aceeaşi problemă nu există însă nicio iniţiativă în acest sens. 


Te-ar putea interesa şi:

De ce „revoluţia fiscală“ poate fi începutul sfârşitului pentru Liviu Dragnea

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite