Ungaria consideră că decizia Ucrainei privind banca OTP este insuficientă și nu va aproba asistența militară pentru aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cum a menționat secretarul de presă al Ministerului de Externe al Ungariei, Mate Pazolay, în legătură cu suspendarea temporară a NAPC ucraineană a statutului OTP Bank ca „sponsor internațional al războiului”, nu au avut loc schimbări semnificative.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Ungaria consideră că decizia Ucrainei de a suspenda temporar statutul OTP Bank de „sponsor internațional al războiului” este insuficientă și, prin urmare, va continua să nu sprijine furnizarea de asistență militară Kievului din partea Uniunii Europene, a spus secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe din Ungaria, Mate Pazolay.

"În urma suspendării temporare de către Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției a Ucrainei (NACP), a statutului OTP Bank de „sponsor internațional al războiului” nu au apărut modificări. Poziția Ungariei este clară: până la eliminarea OTP de pe această listă, Ungaria nu va participa la finanțarea suplimentară de către UE a livrărilor de arme către Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe. pentru agenția ungară de presă MTI.

Pe 29 septembrie, NAPC din Ucraina a anunțat că suspendă pentru cea mai mare bancă maghiară OTP și pentru alte cinci companii maritime grecești etichetarea cu statutul de  „sponsori internaționali ai războiului”, etichetare aplicată anterior pentru cooperarea cu Rusia. În același timp, NACP și-a exprimat speranța că o astfel de decizie va duce la deblocarea de către Ungaria a tranșei UE în valoare de 500 de milioane de euro pentru asistența militară acordată Ucrainei și va exclude, de asemenea, posibilitatea ca Grecia să blocheze următorul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei. Agenția ucraineană a precizat că va exclude definitiv aceste întreprinderi de pe lista sa numai atunci când își vor înceta relațiile de afaceri cu Rusia.

NAPC a inclus banca maghiară OTP, care are 3 milioane de clienți, în lista „sponsorilor internaționali ai războiului” în primăvară, iar pe cele cinci companii grecești în vara acestui an. 

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a cerut ca Kievul să elimine OTP de pe „lista neagră” și a avertizat că până când acest lucru se va întâmpla, Ungaria nici măcar nu va discuta despre alocarea de către UE a asistenței militare Ucrainei. Din această cauză, UE, la reuniunea sa de la Toledo de la sfârșitul lunii august, nu a putut oferi Ucrainei următoarea tranșă de asistență militară în valoare de 500 de milioane de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite