Un nou maxim: dolarul a ajuns aproape la paritate cu francul elveţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dolarul a înregistrat un nou record faţă de leu pentru a cincea şedinţă consecutiv
Dolarul a înregistrat un nou record faţă de leu pentru a cincea şedinţă consecutiv

Dolarul a crescut astăzi cu cinci bani, până la 4,1279 lei, un nou maxim la cursul Băncii Naţionale a României (BNR), moneda americană ajungând acum aproape de paritatea cu francul elveţian, pentru care cursul oficial este acum de 4,1621 lei.

Concomitent, euro a scăzut cu 0,04 bani, la 4,4435 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

În regiune, forintul şi zlotul s-au depreciat cu 0,3% în raport cu euro, mai accentuat decât leul.

Pe pieţele externe, dolarul s-a apreciat cu 1%, la 0,9303 euro, în timp ce francul elveţian a fost cotat în stagnare, la 0,9346 euro.

Moneda americană este susţinută de aşteptările investitorilor că Rezerva Federală a SUA va începe să crească dobânzile de la mijlocul acestui an, în timp ce Banca Centrală Europeană a demarat luni un amplu program de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale, al cărui scop declarat este accelerarea inflaţiei, dar care pune şi presiune de depreciere pe moneda europeană.

De asemenea, euro este afectat în raport cu dolarul de problemele privind Grecia, la care se adaugă programul Băncii Centrale Europene (BCE), care injectează bani în sistemul financiar pentru a stimula creşterea economică. Programul BCE se ridică la 1,1 trilioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite