Turcia, inflație de 85,51%, cea mai mare din ultimii 24 de ani

0
Publicat:

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat la 85,51% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, aproape de estimările oficiale, conform datelor publicate joi, transmite Reuters.

Recep Erdogan, președintele Turciei. Foto Epa Efe
Recep Erdogan, președintele Turciei. Foto Epa Efe

Avansul inflaţiei de luna trecută a fost cauzat de un salt de 117,15% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse şi preţurile la benzină, urmate de o creştere de 99,05% a preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice, şi un avans de 93,63% al preţurilor la mobilă şi echipamente electrocasnice.

Inflaţia creşte în Turcia din toamna anului trecut, în urma deprecierii monedei naţionale. Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.

În ultimele trei luni, Banca Centrală a redus în total dobânzile cu 350 puncte de bază, la 10,5%, şi a promis o nouă reducere luna viitoare, ca o decizie finală a actualei relaxări a politicii monetare.

În ritm lunar, preţurile de consum în Turcia au urcat la 3,54% în octombrie, conform datelor Institutului de Statistică, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 3,60%, scrie Agerpres.

Analiștii previzionau o inflație de 85,60%

În ritm anual, analiştii previzionau o rată a inflaţiei de 85,60%. Avansul inflaţiei de luna trecută a fost cauzat de un salt de aproape 118% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse şi preţurile la energie, urmate de o creştere de 93,05% a preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice.

Rata anuală a inflaţiei în Turcia din octombrie este la cel mai ridicat nivel din iunie 1998, când Turcia încerca să încheie un deceniu de inflaţie ridicată.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 70,25% la finalul anului iar Banca Centrală a Turciei la un nivel de 65,20%.

Guvernul susţine că inflaţia va scădea datorită programului economic care prioritizează dobânzile scăzute pentru a majora producţia şi exporturile, în vederea obţinerii unui excedent de cont curent. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite