Tranzacţia Romgaz - Exxon pentru gazele din Marea Neagră, în valoare de un miliard de euro, este blocată temporar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
exxon

Tranzacţia dintre compania cu capital de stat Romgaz şi Exxonmobil este blocată temporar din cauza unei controverse legate de licenţa de operare, care nu ar fi înregistrată în ţara noastră.

Tranzacţia dintre compania cu capital de stat Romgaz şi Exxonmobil este blocată temporar din cauza unei controverse legate de faptul că licenţa de operare în Marea Neagră e deţinută de compania americană printr-un vehicul înregistrat în Bahamas şi nu în România, scrie Economedia citând surse guvernamentale.

Potrivit acesteia, cele două părţi caută o soluţie pentru accelerarea tranzacţiei în valoare de 1 miliard de euro pentru preluarea participaţiei americanilor de la ExxonMobil în proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor de la Marea Neagră.

Tranzacţia în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acţionarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021 şi piaţa se aştepta ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Compania de stat românească a aprobat şi contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziţie.

Romgaz spunea că va finaliza tranzacţia în 2022

Romgaz va finaliza abia în primul trimestru din 2022 tranzacţia cu Exxon Mobile pentru preluarea zăcământului Neptun Deep, a declarat în luna noiembrie 2021 directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

„La 26 octombrie conducerea executivă Romgaz a finalizat negocierile cu Exxon privind preluarea acţiunilor Exxon Romania Exploration and Producţion. Nu a fost semnat niciun contract la acel moment, pentru că tranzacţia se va semna după ce AGA va aproba finalizarea negocierilor", a spus Jude, în conferinţa Focus Energetic.

Potrivit acestuia, Consiliul de Administraţie a avizat preluarea, iar AGA a fost convocată pentru 9 decembrie 2021, în vederea aprobării încheierii acestei tranzacţii.

"Estimăm că finalizarea tranzacţiei dobândirea acţiunilor să aibă loc în primul trimestru 2022", a precizat oficialul Romgaz.

El a arătat că proiectul de gaze este unul strategic pentru companie şi pentru România.

"Este un proiect strategic, de care depinde sustenabilitatea viitoare a companiei, proiectele geologice sunt din ce în ce mai puţine şi cu mare risc, pe onshore, proiectul duce la creşterea portofoliului de resurse şi rezerve din valorificarea. Un astfel de proiect va aduce securitatea energetică", a arătat Jude.

La începutul acestei luni, SNGN Romgaz a convoacat, pentru data de 9 decembrie, Adunările Generale Ordinară şi Extraordinară a acţionarilor pentru aprobarea tranzacţiei privind preluarea participaţiei ExxonMobil la proiectul Neptun, respectiv a contractării de împrumuturi de la una sau mai multe instituţii de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, în vederea acoperirii unei părţi din preţul tranzacţiei de achiziţie, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti la vremea respectivă.

Consiliul de Administraţie al companiei a avizat recent achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din proiectul Neptun Deep, şi încheierea contractului de vânzare - cumpărare, preţul de achiziţie stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari şi putând fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite