Teodorovici ţine isonul PSD: Banca Naţională e instituţia care trebuie să elaboreze politica cursului de schimb. Reacţia BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Finanţe condus de Eugen Teodorovici continuă seria de atacuri lansate de partidul de la guvernare şi aruncă vina pe BNR pentru evoluţia cursului de schimb din ultima perioadă. Banca Naţională răspunde că este implicată, mai ales acum, în aplicarea politicii monetare, dar vrea să fie consultată când se iau decizii care afectează stabilitatea ţării.

UPDATE 18.10 Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, susţine că „Banca Naţională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni şi internaţionali”.

„În acest context, BNR îşi doreşte ca şi până acum «o cooperare loială cu Ministerul Finanţelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale şi monetare în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri». 

O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale şi stabilitatea financiară a ţării”, arată Suciu.


„Contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public, Banca Naţională a României este instituţia care trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar şi să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României. Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din acelaşi act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabileşte cursurile de schimb pentru operaţiunile proprii pe piaţa valutară şi elaborează balanţa de plăţi şi alte lucrări privind poziţia investiţională internaţională a României”, transmit Finanţele, într-un comunicat.

Ministerul repetă acelaşi argument scos la înaintare de PSD, citând o declaraţie din 2011 a guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care spunea atunci: „(...) protejăm moneda naţională, este produsul nostru, aşa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituţie emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul”.

„De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-şi respecte toate obligaţiile legale. Guvernul îşi doreşte o cooperare loială cu Banca Naţională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri”, mai spun Finanţele.

PSD a lansat mai multe atacuri la adresa BNR, în ultimele zile, spunând că banca centrală este singura instituţie „abilitată să administreze «controlat» cursul” şi solicitându-i să folosească rezerva valutară pentru a apăra cursul.

Banca Naţională a României (BNR) a reacţionat la atacurile PSD. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins ideea ca banca centrală să-şi folosească rezerva pentru a susţine leul.

Banca Naţională a României a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7648 lei, aceasta fiind a 11-a oară, în luna ianuarie, când euro atinge un nou nivel record.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite